Last news in Fakti

30 Май, 2023 13:30 1 064 5

Луиз Инасио Лула да Силва покани президентите на южноамериканските държави в Бразилия

  • бразилия-
  • луиз инасио лула да силва-
  • венецуела-
  • николас мадуро

Президентите на южноамериканските държави ще се съберат днес в столицата на Бразилия за първата си среща на високо равнище от почти едно десетилетие

Луиз Инасио Лула да Силва покани президентите на южноамериканските държави в Бразилия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на южноамериканските държави ще се съберат днес в столицата на Бразилия за първата си среща на високо равнище от почти едно десетилетие, поканени от левия бразилски лидер Луиз Инасио Лула да Силва, който си е поставил за цел страната му да започне отново да играе активна роля по регионалните въпроси, предаде Ройтерс.

Идеологически различия белязаха предишния опит за регионално сътрудничество - Съюзът на южноамериканските страни (Унасур), създаден от леви президенти през 2008 г. Той се разпадна, след като в няколко от тези държави на власт дойде десницата и това предизвика разделение в организацията, отбелязва Ройтерс.

На срещата в Бразилия са поканени президентите на всички 12 южноамерикански страни без Перу. Те ще водят преговори за сътрудничество в борбата с изменението на климата и високата инфлация в един регион, където бедността и гладът се увеличават.

"Няма да решим нищо на утрешната среща, просто ще обсъдим възможности", каза вчера Лула на пресконференция с президента на Венецуела Николас Мадуро, който е на първото си посещение в Бразилия от осем години.

Бразилският президент заяви още, че няма нужда южноамериканските лидери да създават нов Унасур, а може да се споразумеят за различна организация.

"Основната идея е, че се нуждаем от блок, за да работим заедно по икономически, инвеститорски и екологични въпроси. Трябва да се научим да говорим един с друг", каза Лула пред репортери.

Мадуро изрази надежда страните от Южна Америка да се обединят в призива си към САЩ да вдигнат санкциите, които наложиха на Венецуела. На пресконференцията двамата с Лула разкритикуваха наказателните мерки.

Завръщането на Лула на власт възстанови дипломатическите еотношения между Бразилия и Каракас, които бяха прекъснати по време на управлението на предишния бразилски президент - крайнодесният Жаир Болсонаро, който забрани на Мадуро да влиза в Бразилия.

Последната среща на върха на Унасур бе през 2015 г. - при предишното управление на Лула. След това организацията постепенно бе парализирана от вътрешни разделения, след като в някои държави на власт дойде десницата и особено след импийчмънта на лявата бразилска президентка Дилма Русеф, която наследи Лула на поста, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    5 1 Отговор
    И държавите от Южна Америка готвят червен картон на краварите.

    Коментиран от #3

  • 2 Tутанкамон

    4 1 Отговор
    Тоя ще прави съветска латинска Америка,чака одобрението на Путин
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Крадлив социалист

    1 1 Отговор
    Крадлив социалист какво да го правиш....използвайки конюнктурата преди 30 години издърпа много хора от калта....сега заради същата ще ги върне бавно пак там
Новини по държави: