Last news in Fakti

30 Май, 2023 14:40 1 443 17

Франция открива първия мегазавод за батерии

  • франция-
  • електрически автомобили-
  • заводи за батерии във франция-
  • заводи за батерии

Разработката на Automotive Cells Company (AAC), съвместно предприятие между Stellantis, Mercedes и TotalEnergies, включва обща инвестиция от 2 милиарда евро, като френската държава и местните власти осигуряват почти половината от тази сума

Франция открива първия мегазавод за батерии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция открива във вторник мегазавод за производство на батерии, първият от четири такива завода, които европейски и азиатски компании планират да построят в северната част на страната, предава Ройтерс.

Разработката на Automotive Cells Company (AAC), съвместно предприятие между Stellantis, Mercedes и TotalEnergies, включва обща инвестиция от 2 милиарда евро, като френската държава и местните власти осигуряват почти половината от тази сума.

Това подчертава надпреварата между европейските правителства за привличане на световни производители на автомобили, тъй като те се стремят да доближат доставките на компоненти за електрически превозни средства до основните си пазари.

"Новият завод на ACC бележи ключов крайъгълен камък в трансформацията на Европа, за да направи нейната автомобилна индустрия по-издръжлива, конкурентоспособна и устойчива, също и в електрическата ера", каза Ола Келениус, главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz, преди откриването.

Заводът ще започне производството на литиево-йонни батерии по-късно тази година с първоначален капацитет от 13 гигаватчаса (GWh), който ще бъде увеличен до около 40 GWh, достатъчно, за около 500 000 автомобила годишно. Очаква се това да помогне за създаването на до 2000 работни места до 2030 г., казаха компаниите и регионалните власти.

Тайванската ProLogium и китайската Envision AESC също обявиха планове за изграждане на мегазаводи в северния регион на Франция около пристанището Дюнкерк, докато Renault създаде партньорство с местния стартъп Verkor в същата област за производство на батерии за своите премиум и електрически модели Alpine.

Европа до голяма степен зависи от батериите, произведени в Азия за електрическите си автомобили, и националните лидери предлагат различни стимули за да дадат тласък на индустрията.

Това стана още по-спешно, след като САЩ миналата година приеха своя Закон за намаляване на инфлацията на стойност 430 милиарда долара, който включва големи данъчни субсидии за намаляване на въглеродните емисии, като същевременно стимулира вътрешното производство.

Френският президент Еманюел Макрон, който лично лобира за изграждането на поне един от мегазаводите в района на Дюнкерк, си е поставил производствена цел от 2 милиона електрически превозни средства, произведени във Франция до 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никопол

    13 3 Отговор
    При Бай Тошо работех в завода за Батерии. Франция стгна България на Бай Тошо !
  • 2 Кога

    6 2 Отговор
    Ще ги стигнем Азиатците ?!?
  • 3 Крадени

    8 3 Отговор
    Технологии от К Н Р ...
  • 4 Жерар Дьожарден

    8 12 Отговор
    Франция е ясна най старата държава в Европа нобелови ляуреати математици и тн.Бг е на другия край тя дружи с руските крепостни дураци и възхвялява още Георги Димитров друго еволюционно ниво един вид.

    Коментиран от #5

  • 5 Италианеца

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Жерар Дьожарден":

    Коя е по-стара държава? Марш обратно в училище, да не ти пращам учителите у вас! Ще ти дам едно еволюционно развитие! Твоето май е като на онези от крайните квартали на Париж дето идват от Сиера Леоне!

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Киро нашмъканото

    3 1 Отговор
    Не е вярно, аз открих вече гигазавод предизборно!
  • 7 Жерар Дьожарден

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Италианеца":

    Тихо бе спагетаджия гърците ви научиха на четмо и писмо
  • 8 Чоко

    1 7 Отговор
    Къде са отпадъците от Възраждане и БСП и ДПС и ГЕРБ дето се подиграваха, че било тъпо и не знам си какво. Май не само, че не е тъпо, а и много доходно. Но нищоБГ ще си остане руска колония на копейкаджиите.

    Коментиран от #9, #11, #12, #15

  • 9 тя България

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Чоко":

    ако беше останала руска колония още щеще да си има завод за батерии в Никопол, ама станахме западна колония и всичко ни затвориха.

    Коментиран от #17

  • 10 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Италианеца":

    Къде е културното българско /поп фолк ,мис соиликон..../развитие ренесанс ,музеи ,замъци ,градини ,ботаници...даже един сорт роза нямаме спечелила конкурс за хибрид или ботаници като Джордш Делбар и много други само на царици на розата я докарвате всяка година незнайно защо такава титла и то деца които хабер нямат от рози,къде са великите художници...?В България дори не се пазят стари паметници и згради/например Бузлуджа ?всичко се руши/ новите поколения когато се разхождат да си знаят историята ,разхлеждат и живеят с нея ...Няма да обиждаш и гетата защото и от там са големи хора артисти който иска де .Знаеш ли колко има като Зидан поне футбола го знаеш за артисти не те знам ,например които са пораснали в гето ?Хайде приятен апетит с паста и лазаня и се разхождай из мизерна Италия вече настига България по класа едно време беше хубава .

    Коментиран от #14

  • 11 Мдаа

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чоко":

    Продава се завод "Батерия" гр. Никопол, ул. Христо Ботев №26. Можем да предоставим и GPS координати. Общата площ е 10600 м2. От трите страни сградите, на брой 10, формират стени, а четвъртата е река Дунав. Ел.захранването е от собствен трафопост 20 кВ/380 в, но има е резервно захранване от дизелов агрегат 100 квА. Водоснабдяване - има с питейна вода, като канализацията е свързана с пречистваща яма и се отвежда в реката. Отделно има собствен водоизточник. Налице е локално отопление, в момента неизползваемо. ППО - с хидранти.Сградният фонд се състои от 10 сгради на 1,2 и 3 етажа с РЗП 7781 м2. Завода разполага със складова база, отстояща на 300 м от него. Площта на складовата база е 5340 м2 в рамките на града, като са изградени 6 железобетонни сгради на един етаж - общо 2898 м2. Терена е с асфалтово покритие. Към завода има и хотелска част, на 200 м от него, на три етажа, с ресторант, гараж и бар. В хотелската част има 10 стаи.
  • 12 Не е

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чоко":

    лошо да се чете повечко,вместо да киснеш тук и да се надъхваш от себеподобните си!

    Коментиран от #13

  • 13 Рожко

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Не е":

    Унищожават и образованието, което беше на високо ниво. Какво да се очаква в последствие? На западняците не им трябват умни и мислещи, а общаци и си ги създават в БГ.
  • 14 Акохолика

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Никоя държава няма скулптор като моя колега Веждичката! На пък да те е яд! Човека е от друга планета, упссс, религия!

    Коментиран от #16

  • 15 А кобалт

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Чоко":

    от къде!?Конго и Замбия искат плащане в злато! Война като в Либия ли ще им спретнете!?
  • 16 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Акохолика":

    Нека бе дано стане световно известен,по религия не различавам хората защото не вярвам в митология и не се кланям на фантазия ,вярвам само на това което доказват учените с логично обяснение ,разделям хората само на добри и лоши и трета версия надарени с талант гении.
  • 17 Готин американец или просто Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "тя България":

    Уби ги ...точно и вярно ...вече нищо не сме ..клоаката на Европа...ще се молим поне депа за стари батерии да направят при нас ...ако не за нас поне братята от факултето да имат хлеб ...
Новини по държави: