Last news in Fakti

30 Май, 2023 15:00 1 733 20

Китай подкрепи Сърбия в ескалацията на напрежението в Косово

  • китай-
  • сърбия-
  • косово

„Призоваваме НАТО искрено да зачита суверенитета и териториалната цялост на съответните страни и наистина да направи това, което благоприятства регионалния мир“, каза Мао

Китай подкрепи Сърбия в ескалацията на напрежението в Косово  - 1
Снимка: Shutterstock

Китай изрази днес подкрепата си за усилията на Србия да „гарантира суверенитета и териториалната си цялост“ след подновените сблъсъци между косовски сърби и войници от миротворната мисия на НАТО в Косово КейФОР, предаде Асошиейтед прес.

„Призоваваме НАТО искрено да зачита суверенитета и териториалната цялост на съответните страни и наистина да направи това, което благоприятства регионалния мир“, каза Мао.

Управляващата комунистическа партия в Китай отдавна е критик на НАТО, което се дължи отчасти на бомбардировката на китайското посолство в Белград по време на въздушната кампания на НАТО през 1999 г. за прекратяване на войната в Косово.

Китай, заедно с Русия и Сърбия, не признава независимостта на Косово от 2008 г. и днес говорителят на китайското външно министерство Мао Нин обвини за насилието неспазването на сръбските политически права.

„Ние се противопоставяме на едностранните действия на временните институции за самоуправление на Косово“, каза Мао на ежедневен брифинг, говорейки за косовското правителство в Прищина.

Мао каза, че на сърбите трябва да бъде предоставен контрол над общините, където формират мнозинство.

Миналия петък косовски сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общински сгради. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност.

Вчера в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово косовски сърби протестираха пред сградите на местната власт, тъй като не желаят да позволят на новоизбраните кметове, които са косовски албанци, да започнат да изпълняват функциите си. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и около 50 протестиращи сърби.

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отказаха да вземат участие в местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    37 2 Отговор
    Китайски и руски бойни кораби са в Средиземно море пропаганда на соросоите обаче мълчи
  • 2 Реалист

    39 4 Отговор
    Косово е окупирана от НАТО сръбска провинция
  • 3 Киев4анче

    37 5 Отговор
    Косово е отделено 1999г на сила от Сърбия.
  • 4 АБВ

    7 37 Отговор
    Как може тези сърби да са толкова шиб@ н народ .Малко бомби изядоха
  • 5 българина

    33 1 Отговор
    да се върнем на урановите бомби на нато и раковите заболявания в Сърбия и западна България ...
  • 6 Мхм

    2 35 Отговор
    Американците не си научиха урока че на Изток от Урал трябва да има само мечки вълци и рисове а не и хора.Светът трябва да е максимум милярд.Бил Гейтс Епстейн Клинтънови и Мъск са виновни за развитието на източните диваци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво да признае?

    29 1 Отговор
    "Китай, заедно с Русия и Сърбия, не признава независимостта на Косово от 2008 г."
    ФАЩ събраха "союзниците" по Нато, развалиха Югославия, убиха мирно население, използваха и снаряди с обеднен Уран, заразиха земята и за капак, си взеха територия от Сърбия!
    Окупираната Косово стана най-голямата военна база (безплатна) на САЩ в Европа - Бондстийл!
    Абе демокрация отвсякъде! А ФАЩ са освободителите на вселената!
    Ама нали само РФ била "терористична федерация!"
  • 9 гого

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Пене":

    дедовото да ме хванеш за бастуна може ли
  • 10 Искам да се возя на Маруся

    10 1 Отговор
    Никой не ги бръсне за слива сащисаните!!! Хахахахаааа...
  • 11 Оптимистично

    0 19 Отговор
    Щом Китай изразява подкрепата си за усилията на Србия да „гарантира суверенитета и териториалната си цялост“ , няма начин да не подкрепи и Украйна за да се „гарантира суверенитета и териториалната цялост“ на Украйна срещу руския окупатор..!!!

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 12 Прецедент

    1 15 Отговор
    Вън сърбите от Косово
  • 13 Ами ФАЩ и Натото

    14 0 Отговор
    "Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още виждат Белград като своя столица."
    не признават народните референдуми, за демоктратична изява на населението!
    "Демократично" е, каквото про100-те акушерки и останалия офисен планктон в ЕС и в САЩ кажат!
    А, нека направят един референдум и волята на народа да се изпълни!
  • 14 Мики маус

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Оптимистично":

    Разликата е, че граници на Украйна няма признати в ООН.
  • 15 Китай подкрепя

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Оптимистично":

    Суверинитета и цялостта на Русия + Украйна и на Китай+Тайван. Прочета ти е обратен
  • 16 Китай по-скоро ще

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Оптимистично":

    „гарантира суверенитета и териториалната цялост“ на Руската империя!
    Крайната е само покрайнина на империята и винаги е била това!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания