Last news in Fakti

5 Юни, 2023 15:00 1 051 0

Говорителят на МВнР на Беларус Анатолий Глаз: Нямаме намерение да се поддаваме на провокации

  • беларус-
  • полша-
  • границя-
  • анатолий глаз-
  • дуда-
  • моравецки

Представители на полското ръководство заявяват, че «Полша е прозорец към света за Беларус». Изглежда режимът на Дуда-Моравецки толкова е повярвал в своята изключителност и безнаказаност, че вече открито говори за своето превъзходство и не е в състояние да изгради диалог със съседите

Говорителят на МВнР на Беларус Анатолий Глаз: Нямаме намерение да се поддаваме на провокации - 1
Снимка: Посолство на Беларус в България

По-рано заявихме, че полското ръководство със собствените си ръце създава все нови препятствия и нечовешки условия за гражданите на Беларус и Полша, както и за превозвачите на цялото евразийско пространство. Полското ръководство носи цялата вина за нечовешките последици от подобни стъпки. В тази връзка справедливото възмущение на предприемачите и полските граждани в граничните райони е напълно разбираемо.

Виждаме и многократно сме говорили за това, че режимът на Дуда-Моравецки систематично реализира комплекс от антибеларуски стъпки. Те са насочени към провокиране на ескалация, включително в целия регион. В тази връзка поредните манипулации за преминаване на границата бяха очаквани от нас. Решенията на полското правителство също показват, че основните човешки права, включително правото на свобода на движение, всъщност не означават нищо за тях.
На тези мерки задължително ще последва асиметричен отговор. В същото време ще вземем предвид максимално интересите на обикновените поляци, принудени да страдат поради волунтаризма на своето правителство, и в максимална степен интересите на нашите граждани.


Беларуската страна е отговорен играч в своя регион. Ние нямаме намерение да се поддаваме на провокации, а ще реагираме спокойно, планомерно и с достойнство.


Изявленията на членовете на полското правителство за причините за техните нехуманни стъпки са манипулации, насочени към нелоялна експлоатация на напълно разбираемите емоции на полските граждани. В Беларус нито едно от националните малцинства не е потиснато, всички граждани от различни националности живеят в мир и хармония. Всеки поляк може да се увери в това, като спокойно посети страната ни в безвизов режим.


През последните години полското ръководство поставя само първоначално неприемливи за всяка уважаваща себе си суверенна държава ултиматуми, опитва се пряко да се намесва в дейността на съдебната система и други вътрешни работи на Република Беларус. Всеки опит за изнудване и натиск винаги ще бъде обречен на провал по отношение на независима Беларус.


В стандартният набор на полската външна политика през последните години беше включен:
- подготовка и вербуване на територията на Полша на паравоенни формирования за осъществяване на терористични актове в Беларус;
- поддържане за сметка на обикновените полски граждани на структури, чиито открити цели са насилствената смяна на властта в Беларус;
- унищожаване на преминаващите през Полша към Европа бежанци и мигранти от южните страни;
- бодлива тел срещу хора и диви животни в Беловежката гора на цена от половин милиард щатски долара от джоба на полските данъкоплатци;
- влошаване на транзитните условия за паневразийски транспорт;
пряко участие във войната на страната на киевския режим.

Представители на полското ръководство заявяват, че «Полша е прозорец към света за Беларус». Изглежда режимът на Дуда-Моравецки толкова е повярвал в своята изключителност и безнаказаност, че вече открито говори за своето превъзходство и не е в състояние да изгради диалог със съседите. Това е много опасна тенденция.
Беларуската страна е готова за взаимно уважителен диалог с полската страна без ултиматуми и предварителни условия и ще разгледа реални предложения, насочени към деескалация и взаимноизгодно решаване на наболели въпроси.

Източник: Посолство на Беларус в България


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: