9 Юни, 2023 05:06 744 1

Тръмп бил информиран от администрацията на Байдън, че срещу него са предявени обвинения

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • обвинения

Бившият американски президент сподели това в социалната си мрежа

Тръмп бил информиран от администрацията на Байдън, че срещу него са предявени обвинения - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ и кандидат за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп обяви в социалната си мрежа Трут сошъл, че администрацията на президента Байдън е информирала адвокатите му, че той е бил обвинен, предадоха световните агенции. Тръмп не представи доказателства в подкрепа на твърдението си.

Тръмп заяви, че обвинението вероятно е било свързано с кутиите със служебни документи, открити в неговия дом, след като той напусна Белия дом. Тръмп е получил призовка да се яви идния вторник във федерален съд в Маями. Адвокат на Тръмп не е отговорил на искане на Ройтерс за коментар.

"Корумпираната администрация на Байдън информира адвокатите ми, че съм бил обвинен, вероятно по фалшивия случай с кутиите", написа Тръмп в социалната си мрежа, цитиран от Франс прес. Той допълни, че е невинен.

Министерството на правосъдието на САЩ разследва Тръмп заради класифицирани документи, които той е задържал след напускането на Белия дом през 2021 г. Следователи конфискуваха над 10 000 документа от резиденцията на Тръмп в Мар а Лаго в Палм Бийч във Флорида преди около година. 100 от тези документи имаха гриф "секретно", въпреки че адвокати на републиканеца бяха уверили, че всички документи с подобен гриф вече са били върнати на правителството. Тръмп пък заяви, че докато е бил президент, той е разсекретил въпросните документи, но така и не представи доказателства в тази насока, припомня Ройтерс.

Според репортер на Ей Би Си и според "Ню Йорк таймс" на Тръмп официално може да бъдат повдигнати седем обвинения, сред които възпрепятстване на правосъдието, съзнателно задържане на класифицирани документи, касаещи националната отбрана, заговор, схема за укриване, неверни изявления. Двама запознати източници също казват, че Тръмп ще бъде обвинен по седем пункта, допълва Асошиейтед прес.

Хронологията на събитията относно документите показва, че през декември 2021 г. представител на Тръмп е заявил през Националния архив, че в Мар а Лаго са открити президентски документи, припомня Асошиейтед прес. През януари 2022 Националният архив е успял да си върне 15 кутии с документи от имението на Тръмп във Флорида. После е информирал министерството на правосъдието, че в тях има много класифицирани материали. През май 2022 г. ФБР и министерството на правосъдието издадоха заповед за изземване на останалите в притежание на Тръмп класифицирани документи. Следователи отидоха в имението няколко седмици по-късно и там им бяха предадени около три дузини документа и изявления под клетва на адвокатите на Тръмп, че изискваните документи са били върнати. Но тези изявления се оказаха фалшиви. Тогава федерални агенти, получили заповед за обиск, се върнаха в Мар а Лаго през август и конфискуваха 33 кутии с общо 11 000 документа от склад и офис. Сред тях били и 100-те класифицирани документа. А като цяло около 300 документа съдържащи забележка "класифицирано", са били иззети от Тръмп, откакто напусна Белия дом през януари 2021 г.

Малко преди Тръмп да съобщи новината за новите обвинения, негови адвокати казаха, че 5-те милиона долара, присъдени на журналистка от съдебно жури, което заключи, че през 90-те години на миналия век Доналд Тръмп е извършил сексуално посегателство над нея в луксозен магазин в Ню Йорк, трябва да бъдат намалени до по-малко от 1 милион долара, предаде Асошиейтед прес. Според адвокатите сумата е била силно завишена и се основава на чисти спекулации. Адвокатите отбелязаха в писмено изложение, че миналия месец съдебният състав на федералния съд в Манхатън е отхвърлил иска за изнасилване, предявен от журналистката Е. Джийн Карол, като вместо това е заключил, че тя е била жертва на сексуално посегателство през пролетта на 1996 г. в съблекалнята на магазина. "Такова посегателство би могло да включва опипване на бюста на ищцата през дрехите или подобно поведение, което е далеч от изнасилване", казват адвокатите на Тръмп. Те допълват, че присъдените от съдебния състав 2 млн. долара по иска за сексуално насилие са силно завишени, а други 2,7 млн. долара за обезщетение за клевета, са основани на чисти спекулации. Присъденото обезщетение трябва да се състои от не повече от 400 000 долара за сексуални посегателства, не повече от 100 000 долара за клевета и 368 000 долара или по-малко за разходите за кампания за възстановяване на репутацията на журналиската, пишат адвокатите. Ако съдията по делото не допусне предложеното от тях намаляване на присъденото обезщетение, то той трябва да разреши нов съдебен процес, казват те.

79-годишната сега журналистка свидетелства по време на процеса, че е имала приятелска случайна среща с Тръмп в магазин в центъра на Манхатън. Той я последвал в съблекалнята и започнал да упражнява насилие над нея. 76-годишният Тръмп не присъства на делото, но на съдебните заседатели бяха пуснати дълги откъси от видеозаписа на показанията му от октомври миналата година. В тях той отрича да е срещал Карол в магазина или да я познава. Той заявява, че смята, че тя е направила твърденията срещу него отчасти, за да популяризира мемоарната си книга от 2019 г., в която за първи път публично отправя обвинения срещу него.

В началото на април Тръмп бе обвинен по случай, свързан с порно звезда. Предявени му бяха обвинения, че е организирал плащания, за да си осигури мълчанието на общо трима души, чиито разкрития биха навредили на репутацията му с приближаването на президентските избори през 2016 г., които той спечели. Този случай е свързан и с изплащането на 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниълс, за да си мълчи тя за предполагаема извънбрачна връзка с него, датираща от 2006 г. Подобни плащания не са незаконни сами по себе си, но Тръмп ги е вписал като юридически разходи в счетоводните книжа на компанията си - "Организация Тръмп". Заради всичко това през април той бе обвинен по 34 пункта за фалшифициране на счетоводни документи. Пред съдия в Ню Йорк на 4 април Тръмп пледира, че е невинен по тези обвинения, предаде Франс прес.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.