Last news in Fakti

15 Октомври, 2013 11:11 1 581 0

Десетки загинаха в Ирак и Афганистан по време на Курбан байрам

  • ирак-
  • афганистан-
  • празник-
  • бомба-
  • курбан байрам

В северната част на Ирак загинаха най-малко 12 души, в Афганистан регионален управител

Десетки загинаха в Ирак и Афганистан по време на Курбан байрам - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Бомбени атаки срещу джамии в Ирак и Афганистан поставиха кървавото начало на един от важните мюсюлмански празници - Курбан байрам (Ейд ал-Адха), съобщава АП.

За мюсюлманите по света,това е един от най-важните празници, през който далечни и близки роднини се срещат, раздават се подаръци и сложни празниците. Тази година, радостния повод бе помрачен с двете бомбени атаки и смъртни случаи в Афганистан и Ирак, както и от гражданската война, която разкъсва Сирия от 2 години и половина.

В северната част на Ирак бомбата избухна сред тълпа поклонници, убивайки най-малко 12 души. Инцидентът стана малко след края на молитвата за празника в град Киркук, докато богомолците излизали от сунитския храм. Според местните власти има множество ранени.

Вълна от сектантско насилие, която заля Ирак през последните месеци е насочена както срещу сунити и така и срещу шиити. Почти 6000 души са били убити от началото на годината в кървавите религиозни сблъсъци в страната, пише Би Би Си.

Богата на петрол провинция Киркук е смесен район, в който живеят много араби, кюрди и тюркмени и е един от най- спорните райони на Ирак.

Тазгодишното завишаване на насилието започна след като армията атакуваха лагер, създаден от протестиращи сунити близо до град Хауиджа, Киркук през април.

Те призоваваха за оставката на министър-председателя Нури ал-Малики, когото обвиняват, че се е „прицелил“ в сунитското малцинство.

В страната се наблюдава и ескалация на насилието заради конфликта в Сирия, където джихадистки бунтовниците поддържат връзки със сунитските групировки в Ирак.

Експлозия избухна и в главната джамия в столицата на афганистанската провинция Логар. При взрива е загинал управителят на провинцията – Арсала Джамал. Той произнасял реч по повод мюсюлманския празник Ейд ал-Адха. При експлозията са ранени около 15 души, петима от които в критично състояние.

"Тази сутрин губернатор Асрала Джамал произнасяше речта си след молитвата за Ейд, когато беше убит от бомба, скрита на трибуната. Осмина други бяха ранени", заяви неговият говорител Дин Мохамад Дарвиш.

Атаката идва само няколко дни след ареста на един от командирите на пакистанските талибани, Латиф Мехсуд.

Провинция Логар, която се намира южно от столицата Кабул, все повече пада под контрола на талибаните.

За момента никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните нападат представители на афганистанските власти, армията и служителите на НАТО като част от борбата да си върнат политическия контрол в страната.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА