16 Октомври, 2013 12:40 2 465 0

Разтуриха опелото на нацисткия престъпник Прибке

  • ерих прибке-
  • нацисткия престъпник-
  • италия-
  • аржентина-
  • масово убийство-
  • погребение-
  • опело-
  • церемония

Италия, Аржентина и Германия отказват погребение на 100-годишния покойник

Разтуриха опелото на нацисткия престъпник Прибке - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Погребалната церемония за нацисткия престъпник Ерих Прибке в Италия беше прекъсната, след като демонстранти блокираха катафалката с покойника, съобщи „Ил Джорнале“. Около 500 протестиращи скандираха „Убиец“ и „Палач“, докато траурният автомобил си пробиваше път по улиците на градчето Албано Лациале край Рим. В крайна сметка церемонията не можа да се състои, тъй като полицията даде разпореждане за отмяната й.

Множеството, настроено доста агресивно, започна да нагрубява и свещеника, дошъл да опее 100-годишния покойник. Между участници в митинга и присъстващи на ритуала неонацисти избухна стълкновение пред самата църква. Представителите на реда бяха принудени да употребят сълзотворен газ срещу трийсетина от тях, които им налетяха с бутилки и вериги.

Бившият офицер от SS Ерих Прибке беше осъден в Рим за участие в масово убийство в Арденските пещери, станало на 24 март 1944 г. Тогава нацистките окупатори избиват 335 италиански граждани като отмъщение за партизанска акция, при която са ликвидирани 33-ма германски войници.

Според собствените му думи, Прибке не изпитвал вина, тъй като изпълнявал заповед, а лично застрелял само двама души. След поражението на Третия райх във Втората световна война той успява да избяга с фалшиви документи в Аржентина, където работи като преподавател в училище над 50 години.

През 1995 г. Прибке е екстрадиран в Италия, а 2 години по-късно получава доживотна присъда, впоследствие заменена с домашен арест заради преклонната му възраст.

Ерих Прибке почина в петък на 100-годишна възраст, без да се разкае за деянията си. До последно той бе под домашен арест в римското си жилище. Ватикана забрани нацисткия престъпник да бъде опят в католически храм, но от религиозното братство на св. Пий Х (разколническа група, която често е обвинявана за ултрадесни и антисемитски възгледи) се съгласиха да извършат церемонията.

И Италия, и Аржентина, и родният му град Хенигсдорф в Германия отказаха да предоставят гробно място на убиеца. Родният му град Хенигсдорф в Германия също му Представителят му в Италия – Паоло Джакини, заяви след смъртта му, че тялото ще бъде транспортирано в Аржентина и ще бъде положено в Барилоча редом с гроба на съпругата му. Властите в страната обаче не дадоха съгласието си за това.

Според президента на еврейската общност в Рим – Рикардо Пацифичи, кремацията би била най-доброто решение на проблема. След нея прахът на покойника, подобно на този на Адолф Айхман, би трябвало да бъде разпръснат, за да не се превърне гробът му в място за поклонение от страна на неонацисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: