Last news in Fakti

16 Юни, 2023 20:15 1 517 15

Китайският президент се срещна с Бил Гейтс и го нарече "стар приятел"

  • китай-
  • президент-
  • бил гейтс-
  • си цзинпин

Той прие Гейтс в държавната къща са гости в Пекин

Китайският президент се срещна с Бил Гейтс и го нарече "стар приятел" - 1
Източник: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин нарече Бил Гейтс "стар приятел“ и изрази надежда, че двамата ще могат да си сътрудничат по начин, който би бил изгоден както за Китай, така и за САЩ, предаде Ройтерс.

Той прие Гейтс в държавната къща са гости в Пекин, в която традиционно биват настанявани високопоставени посетители от чужбина.

Си заяви, че е много щастлив да се види със съоснователя на "Майкрософт“, с който се е срещнал за последно преди три години, и допълни, че Гейтс е първият американски приятел, с когото се вижда тази година.

"Често казвам, че основата на отношенията между САЩ и Китай е положена в народите ни. Възлагам надежди на американския народ“, заяви китайският президент.

"В настоящата глобална ситуация ние може да реализираме различни инициативи, които са в интерес както на нашите две страни и на народите ни, така и на човечеството като цяло“, допълни китайският лидер.

Гейтс, който пристигна в Пекин в сряда, заяви, че за него е "чест“, че е имал възможността да се срещне със Си.

В личния си блог той публикува видео, в което обсъжда със Си предизвикателствата пред глобалното здравеопазване и развитие, като например неравния достъп до здравни услуги и климатичните промени.

Според източници на Ройтерс Си и Гейтс са коментирали и глобалния възход на изкуствения интелект, като американският предприемач е посочил, че приветства американските фирми, включително и "Майкрософт“, които въвеждат своите технологии за изкуствен интелект в Китай.

Си и Гейтс са разговаряли и за развитието на бизнеса на "Майкрософт“ в Китай.

След като азиатският гигант затвори границите си заради пандемията от коронавирус, Си преустанови чуждестранните си визити, отбелязва Ройтерс. Мярката беше отменена в началото на годината, но повечето от международните срещи на китайския президент бяха с други държавни лидери.

Гейтс се оттегли от борда на директорите на "Майкрософт“ през 2020 г., за да се фокусира върху филантропска дейност в сферата на глобалното здравеопазване, образованието и климатичните промени.

Той се срещна за последно със Си през 2015 г. в кулоарите на форума Боао в китайската провинция Хайнан.

Чуждестранната бизнес общност стана по-предпазлива към Китай със засилването на напрежението между Пекин и Вашингтон, коментира Ройтерс.

Гейтс посети Китай в навечерието на отдавна отлаганата визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще се опита да стабилизира отношенията между двете най-големи икономики в света.

В сряда Блинкън е провел напрегнат телефонен разговор с китайския си колега Цин Ган, който е призовал САЩ да престанат да се месят в делата на Китай и да вредят на сигурността му.

Според китайския вестник "Женмин жибао" Си е заявил пред Гейтс, че Китай няма да следва стария път на "силна страна, която се опитва да стане хегемон“, а ще работи с други държави за постигането на общо развитие.

Освен че се срещна със Си, Гейтс произнесе реч в Глобалния здравен институт за откриване на лекарства (GHDDI). Той говори за глобалното здравеопазване и необходимостта от използване на технологиите за решаване на здравни предизвикателства по целия свят.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" обеща да предостави по 50 милиона долара за укрепване на института, който е основан съвместно от фондация "Бил и Мелинда Гейтс", университета "Цинхуа“ и общинското ръководство на Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антитрол

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Теб какво те топли това - продължавай да ровиш по кофите.

    Коментиран от #6

  • 3 разбира се

    27 5 Отговор
    Kak няма да са приятели, нали заедно играха в представлението с фалшивия "вирус".
  • 4 Жерар Дьожарден

    20 6 Отговор
    Ха заради Китай тоя мръстник стана богат иначе беше господин никой

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лондон

    13 7 Отговор
    Какви лицемери са тези китайци , искат да прикоткат технологичните гиганти да инвестират в Китай , защото усещат , че им дишат прахта!!!
    А същевременно и да откраднат някоя технология , в което са номер едно , т.е . те и на това само разчитат!!!

    Коментиран от #13

  • 10 Един

    9 2 Отговор
    Интереса клати фе(й)са.
  • 11 Номера на китайката

    7 2 Отговор
    Путан да си опича акъла и да внимава кои са приятели на (с)катайските му приятели.
  • 12 лудия

    4 1 Отговор
    Е как завъртаме играта ковид от Китай и правим пачки ,нищо че измряха милиони хора. Ротшилд е доволен и китайците са доволни.А Билито е изпълнител ,той дава и остава технологиите за Китай.
  • 13 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Лондон":

    Тоо па въглищар. Китайците ги научиха дори на това. Да копаят и горят въглища. И чай да пият, в порцеланови чаши. Лондон и технологии хахахаха Абсолютно всичко на англичаните е крадено. По големи крадци са дори от чифудите
  • 14 олелеее

    1 1 Отговор
    изтекоха милиярдите от ФАЩ, влязоха в Китай... ех таа ДЕМОКРАЦИЯ, начи.
  • 15 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    Марионетка посрещна господарят си!
    Китай е един балон напомпан от САЩ, обаче пазарна икономика, инфлация, капитализъм и Америка вече няма полза от Китай, и балона се изпуска бавно, плавно и вече се помпи Индия.
    Оцеляването на Китай минава или през намаляване на популацията или през превземане на Русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания