22 Юни, 2023 14:44 696 4

Борел ще проведе отделни срещи със сръбския президент и с косовския премиер

  • борел-
  • брюксел-
  • белгия-
  • среща-
  • косово-
  • сърбия-
  • вучич-
  • курти

Днес в Брюксел

Борел ще проведе отделни срещи със сръбския президент и с косовския премиер - 1
Източник: БГНЕС

Днес в Брюксел ръководителят на европейската дипломация, Жозеп Борел, ще бъде домакин на поредица индивидуални срещи с лидерите на Сърбия и Косово с цел намиране на начин за понижаване на напрежението в техните отношения, съобщи Европейската служба за външна дейност, цитирана от агенция "Бета". На срещите ще присъства и специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина - Мирослав Лайчак.

Не се споменава дали след индивидуалните разговори на Борел и Лайчак с президента на Сърбия, Александър Вучич, и премиера на Косово, Албин Курти, е възможно и да има съвместна среща на двамата лидери.

Основната цел на разговорите е намирането на начин за намаляване на напрежението, така че двете страни да се върнат към изпълнението на споразуменията, постигнати в диалога под егидата на ЕС, и по-специално на Споразумението за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия, което Вучич и Курти приеха на 18 март в Охрид, Република Северна Македония.

След приключване на днешните разговори, Борел ще проведе пресконференция, съобщи БТА.

Вучич и Курти потвърдиха участието си на срещите с Борел, но сръбският президент посочи, че няма намерение да разговаря с косовския премиер. Европейската комисия не може да потвърди присъствието на двамата лидери в едно и също помещение по време на разговорите днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барбарел

    7 0 Отговор
    Много антипатична мутряга.
  • 2 Българин

    5 1 Отговор
    Няма смисъл да говорят. Борел е американски слуга. САЩ решават как да се развие конфликтът, а не някой си Борел.
  • 3 нено

    6 1 Отговор
    Този и Урсула нагли фашистки отрепки, обикалят континентите и си вярват , че някои ги слуша! Най малко Сърбия, която остана единствена страна с достойнство, не са забравили хората хвърляните бомби по страната им от същите тези ухажори на американските агресори! Не са забравили разбиването на Югославия и предаването на Милошевич и други патриоти на измисленият съд Хага, за да покажат на света как се справят с неудобните! Обединиха двете Германии , но истинските останаха в източната част! Не са забравили, че Русия им се притече на помощ и в момента хората сърби им викат братя-нашите освободители! България потъва, търсим си враг и го намираме в лицето на руснаците, за укрите не страдайте по тези фашисти, те са приключени, независимо от наддаването на милиарди и оръжие от агресивният свят! Жалко , че ние попаднахме в клопката на фашистката хунта!
  • 4 Деций

    5 1 Отговор
    Идеята е ясна.Имитират се преговори за стабилност,а същото време тласкат региона към война.Целта е Сърбия и нейната ориентация.Този сценарий е предвиден от Русия, познавайки до болка целите и начина на действие на САЩ.За това им подариха хеликоптери,самолети,придобиха С 400 и друго въображение.Ако Сърбия не клекне, войната е сигурна.Тук проблема е ,че Русия няма достъп да доставя муниции и Сърбите трябва да разчитат на собствени сили и производсво.Мисля ,че е по вероятно война от колкото мир!
Новини по държави: