Last news in Fakti

24 Юни, 2023 06:46 829 11

37 мигранти са изчезнали в Средиземно море между Тунис и италианския остров Лампедуза

  • мигранти-
  • лодка-
  • тунис-
  • лампедуза-
  • изчезнали

Лодката им се е преобърнала

37 мигранти са изчезнали в Средиземно море между Тунис и италианския остров Лампедуза - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридесет и седем мигранти са изчезнали след като лодката им се преобърнала в Средиземно море между Тунис и италианския остров Лампедуза, предаде Ройтерс, като се позова на Международната организация по миграцията (МОМ).

Агенцията на ООН заяви, че оцелели от корабокрушението, всички с произход от Африка южно от Сахара, са пристигнали на Лампедуза в четвъртък вечерта, след като били спасени от друг кораб.

Оцелелите са разказали пред МОМ, че са напуснали тунизийското пристанище Сфакс на път за Италия с 46 души на борда, но лодката им се преобърнала при силен вятър. По думите им петима от техните спътници били спасени от друга лодка, а 37 души са изчезнали и се предполага, че са загинали, включително седем жени и едно дете.

По-рано Върховният комисариат на ООН за бежанците даде информация за същата злополука, но заяви, че се смята, че са изчезнали 40 души, а не 37.

Тази година се наблюдава рязко нарастване на миграцията през Средиземно море от Тунис, след като в страната започнаха репресии срещу мигрантите с произход от Африка южно от Сахара, които живеят в страната незаконно, посочва Ройтерс.

Най-малко 12 африкански мигранти са изчезнали, а трима са загинали след като три лодки са потънали край бреговете на Тунис, съобщи местен съдебен служител в четвъртък. Бреговата охрана на страната е спасила 152 души. Не стана ясно веднага дали четиримата оцелели, които са разказали историята си на МОМ, са били на една от тези три лодки.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    6 0 Отговор
    Местя го за новия внос па-ра(зи.ти ,че отишли фира.
  • 2 Валерий Залужний

    9 0 Отговор
    Е,то от Украйна изчезнаха 10 милиона човека,тук за 37 ще правим новина,хайде моля ви се
  • 3 Не оставяйте

    6 2 Отговор
    мигрантите да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.
  • 4 ЕС сам си е

    12 0 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 5 Еми за къде са тръгнали?

    9 0 Отговор
    Ние тука да не сме пансион или приют за всички гладни по света? Толкова тъпа история е.... България е в ЕС и има толкова много бедни, но "съюзът" спасява всеки нешастник, дошъл до Европа от края на света, но не и нас? Е, за какво ни е такъв "съюз"? Нека си спасяват, когото искат, за нас те не правят нищо.
  • 6 ЕС трябва

    8 0 Отговор
    да изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата.
  • 7 Да се оправят

    5 0 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 8 Бежанец е

    8 0 Отговор
    този който просто временно се скрива от бомбите и куршумите, милее за родината си, благодарен е на хората които са го приютили ВРЕМЕННО и чака с нетърпение да се завърне откъдето е дошъл. Тия са от държави в които няма тотални войни, 85% са мъже 20-40г. (неслучайно Асад ги смята за дезертьори) и нямат намерение да се връщат. Нахални са сякаш сме им длъжни, да не говорим за отношението към нашите жени, към нашата религия, хранене, пиене, култура.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 фактите

    0 0 Отговор
    Малко са. Трябва да има цифра 1000, че да се стреснат и да престанат да ни нападат като скакалци реколта. Никой не им е длъжен! Ние пара-зити лилави си имаме в повече, мерси, не щеме нови.