Last news in Fakti

28 Юни, 2023 09:34 2 051 22

Суровикин е знаел предварително за бунта на Пригожин?

  • сергей суровикин-
  • пригожин-
  • бунт-
  • русия-
  • путин-
  • генерал

Според американски служители от разузнаването

Суровикин е знаел предварително за бунта на Пригожин? - 1
Източник: БГНЕС

Високопоставен руски генерал (Сергей Владимирович Суровикин) е знаел предварително за плановете на Евгений Пригожин да се разбунтува срещу руското военно ръководство, според американски служители от разузнаването, запознати с въпроса, което повдига въпроси за това каква подкрепа е имал водачът на наемниците в най-високите редици, пише New York Times.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Длъжностните лица са заявили, че се опитват да научат дали ген. Сергей Суровикин, бившият висш руски командващ в Украйна, е помогнал за планирането на действията на Пригожин които представляват най-драматичната заплаха за президента Владимир В. Путин през неговите 23 години на власт.

Генерал Суровикин е уважаван военен командир, който помогна за укрепването на отбраната по бойните линии след контранастъплението на Украйна миналата година, са заявили анализатори. Той е сменен като висш командир през януари, но запази влияние при воденето на военни операции и остава популярен сред войските.

Американски служители също са заявили, че има признаци, че други руски генерали може също да са подкрепили опита на Пригожин да смени ръководството на Министерството на отбраната със сила. Настоящи и бивши американски служители са заявили, че Пригожин не би започнал своя бунт, освен ако не вярва, че други на власт ще му се притекат на помощ.

Ако генерал Суровикин е замесен в събитията от миналата седмица, това щеше да е последният признак на вътрешните борби, които характеризират руското военно ръководство от началото на войната на Путин в Украйна и би могло да сигнализира за по-широко разделение между поддръжниците на Пригожин и двамата висши военни съветници на Путин: Сергей К. Шойгу, министър на отбраната, и ген. Валери В. Герасимов, началник на генералния щаб.

Путин сега трябва да реши, заявяват служители, дали смята, че генерал Суровикин е помогнал на Пригожин и как трябва да отговори.

Във вторник руското вътрешно разузнаване заяви, че оттегля наказателните обвинения за "въоръжен бунт“ срещу Пригожин и членове на неговата група. Но ако Путин открие доказателства, че генерал Суровикин е помагал по-пряко на Пригожин, той няма да има друг избор освен да го отстрани от командването си, са заявили служители и анализатори.

Някои бивши служители са посочили, че Путин може да реши да задържи генерал Суровикин, ако заключи, че е знаел за плановете на Пригожин, но не му е помогнал. Засега анализатори смятат, че Путин изглежда възнамерява да припише бунта единствено на Пригожин.

"Путин не е склонен да заменя хората“, е заявил Александър Баунов, старши сътрудник в Евразийския център "Карнеги Русия“. "Но ако тайните служби поставят файлове на бюрото на Путин и ако някои файлове замесват Суровикин, това може да се промени.“

Високопоставени американски служители предполагат, че съюзът между генерал Суровикин и Пригожин може да обясни защо Пригожин е все още жив, въпреки че превзе голям руски военен център и нареди въоръжен марш към Москва.

Американски служители и други, интервюирани за тази статия, са говорили при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителна разузнавателна информация. Те са подчертали, че голяма част от това, което САЩ и техните съюзници знаят, е предварително. Американски служители са избягвали да обсъждат бунта публично от страх да не подхранват твърденията на Путин, че безредиците са дирижирани от Запада.

Все пак американските служители имат интерес да разпространят информация, която подкопава авторитета на генерал Суровикин, когото те смятат за по-компетентен и по-безмилостен от другите членове на командването. Отстраняването му несъмнено би било от полза за Украйна, чиито войски, подкрепяни от Запада, предприемат нова контраофанзива, която има за цел да се опита да си върне територията, завзета от Москва.

Руското посолство не е отговорило на искане за коментар от страна на медията.

Генерал Суровикин се обяви против бунта, когато той стана публичен 23 юни, във видео, което призова руските войски в Украйна да запазят позициите си и да не се присъединяват към въстанието.

"Призовавам ви да спрете“, е призовал генерал Суровикин в съобщение, публикувано в Telegram. "Врагът просто чака вътрешнополитическата ситуация да се влоши у нас".

Но един бивш служител е нарекъл това съобщение подобно на "видео със заложници“. Езикът на тялото на генерал Суровикин е подсказвал, че му е неудобно да осъди бивш съюзник, който споделя мнението му за руското военно ръководство, е заявил бившият служител.

Имало е и други признаци на колебаеща се лоялност във висшите редици. Друг руски генерал, генерал-лейтенант Владимир Алексеев, отправи собствено видеообръщение, наричайки всякакви действия срещу руската държава "удар в гърба на страната и президента“. Но часове по-късно той се е появил в друго видео, разговаряйки с Пригожин в руския град Ростов на Дон, където бойците на "Вагнер" превзеха военни съоръжения.

"Случиха се твърде много странни неща, които според мен предполагат, че е имало тайно споразумение, което все още не сме разбрали“, е заявил Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия, в телефонно интервю.

"Помислете колко лесно е да превземем Ростов“, е заявил Макфол. "Навсякъде в Русия има въоръжена охрана и изведнъж наоколо няма никой, който да направи нещо?“


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генерал Суровикин

    16 24 Отговор
    - Таварищ Путин - разрешете да доложа! В битката с НАТО загубихме 226 080 войника, 4036 танка, 4150 БТР-а, 7560 бронирани машини, 314 самолета , 308 хеликоптера , крайцера "Москва" и т.н...
    - А какви са загубите на НАТО?
    - Ми те още не са дошли...

    Коментиран от #9

  • 2 каскет с атентат

    9 17 Отговор
    Нали Путарляка си го спретна този "бунт".
  • 3 джо

    14 6 Отговор
    Мисля, че "бунтът" е шоу за пред Запада.

    Коментиран от #6, #15

  • 4 бред

    2 2 Отговор
    сивой кобылы
  • 5 Мдаа

    2 11 Отговор
    Той Путлер го организира, за да изпрати Пригожин да поеме Беларус от Лукашенко, тъй че целия фашистки режим е знаел и стои зад него.
  • 6 Мдаа

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "джо":

    Ц, "бунтът" е шоу за пред крепостните. Сега ще "усвоят" Беларус.
  • 7 ЦРУ

    15 3 Отговор
    са гола вода
    Путин ги матира перфектно.
    Рейтингът му е 90% според американската Левада Център
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ...

    1 13 Отговор
    САЩ знае всичко. Не щото го организира, а защото има добро разузнаване. За последните 30 години е докладвала на Кремъл за над 110 терористични атаки, макар да са се отблагодарили публично за по-малко от 10.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БСП за България и Радев

    15 1 Отговор
    Генерал Армагедон само е чакал телефонно обаждане от другаря Путин и щеше да изпепели тези 25 хиляди тръгнали към Москва. Всичко това разбира е фарс, за да се излъжат укро-нацистите да излязат от дупките за контранастъпление и така да бъдат денацифицирани лесно

    Коментиран от #16, #22

  • 13 -Евгений,

    1 1 Отговор
    Евгений, ти си гений!
    -Сергей, нямам какво да кажа аз тебе!
  • 14 САЩ

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "...":

    няма разузнаване
    Има мошенници и предатели.
    За пари продават всичко
  • 15 Христо Божилов

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "джо":

    А не бе, швепс! Нормален може ли да повярва, че шепа танкове качени на камиони и 3 хиляди по автобуси наистина са мислили да превземат Москва. Че само редовната полиция ги превъзхожда многократно
  • 16 Как се

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "БСП за България и Радев":

    изпепеляват 25 000 бойци разтеглени в над 300км колона на своя територия с ЯО? Имаш ли глава на раменете?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 вятър между ушите

    0 0 Отговор
    ако си осъден да лежиш 2 - 3 години ще се запишеш ли във вагнер за да си "свободен" евентуално след 6 месеца - твърдо не!
    ако си опасен рецидивист осъден на доживотна присъда, получиш военна подготовка и оръжие и те пуснат на свобода кво прайм после?
    вагнер с какво се занимава по света - с охрана и отнемане концесии на природни ресурси, а какво има в т.н. бахмут?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 След анексията

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Американска пропаганда":

    на Крим 2014г., с помощ от РФ се създадоха паравоенни сили на ДНР и ЛНР. Започна война между ВСУ и сепаратистите. Едно от големите полесражения беше летището в Донецк, което сега руснаците "освободиха" чак септември. Донецк 8г. е на фронтовата линия и се води война, украинската крепост Авдеевка е на 12км. от центъра на Донецк и още е в ръцете на ВСУ. Не е вярно, че 8г. само ВСУ са стреляли по Донецк, там си е на бойната линия, сепаратистите отвръщаха на огъня, а сега и руснаците.
  • 21 Тъпан

    0 0 Отговор
    Знаел заради лични му амбиции измряха много момчета оставяики ги без боеприпаси и въздушна подкрепа.Не си научиха урока по същият начин още в началото постъпиха и с Ахмат или по скоро е умишлено за разчистване на конкуренцията.Този знайко да каже какво общо има групировката Восток и кой стои зад нея.За разлика от Вагнер се знае че Восток е под командването на Шойгу.Кои издаде заповедта до 01 07 23г да се разпусне Вагнер а войниците да преминат под командването Шойгу.С вътрешните си интриги Русия ще се самоунищожи.
  • 22 Тъпан

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "БСП за България и Радев":

    Не е фарс не се задоволиха с парче а искаха да лапнат цялата баницата на Пригожин и ортаците му.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания