20 Октомври, 2013 09:43 1 479 0

Погребват Прибке в Италия

  • прибке-
  • италия

Очаква се ковчегът на Прибке да бъде положен инкогнито в гроб

След дни на преговори властите в Италия отстъпиха и решиха да дадат разрешение за  погребването на Апенините на осъдения за престъпления срещу човечеството нацист Ерик Прибке, предаде АП.

„Споразумяхме се с властите клиента ми Прибке да бъде погребан на тайно място”, заяви пред агенцията адвокатът на починалия Паоло Джиакини. Той уточни, че церемонията ще се състои в тесен семеен кръг.

Очаква се ковчегът на Прибке да бъде положен инкогнито в гроб, за да се избегне опасността място да стане привлекателен центът за неонацисти.

Прибке беше осъден на доживотен затвор през 1998 година. Четири години по рано американски телевизионен екип разкрива местонахождението на нациста, а Италия издейства неговото екстрадиране. Само година по-късно обаче се стига до неочакван обрат: Прибке е освободен от затвора и получава правото да живее под домашен арест, припомня „Дойче веле”. От този момент нататък той живее в Рим, и то без да е принуден да търпи каквито и да било лишения: ходи на почивка на Лаго Маджоре и празнува 90-ия си рожден ден заедно с неонацисти в провинцията. През юли тази година дори се стигна до разправии с представители на неонацистите, защото кметът на Рим забрани да се отбелязва тържествено стотният рожден ден на есесовеца.

Прибке е съотговорен за едно от най-жестоките военни престъпления на нацистите на италианска земя: масовото убийство в Адриатическите пещери. През март 1944 войници на SS разстрелват там 335 мъже, най-младият от които е едва 15- годишен. Жестоката разправа е замислена като отмъщение за смъртта на 33-мата германски полицаи, загинали ден преди това при бомбен атентат, извършен от италианските партизани. След това нападение SS решава, че убийството на 33-мата германци трябва да бъде заплатено със смъртта на десет пъти повече италианци. За целта е съставен "списък на смъртта", в който попадат случайно задържани цивилни граждани, както и 75-има евреи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: