2 Юли, 2023 16:53 1 784 7

Суданските специални сили са свалили военен самолет

  • судан-
  • самолет-
  • свален-
  • военни

Той е принадлежал на въоръжените сили на страната

Суданските специални сили са свалили военен самолет - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Суданските сили за бързо реагиране (SRF) обявиха, че са свалили военен самолет МиГ на въоръжените сили на страната над предградието Бахри. „Днес силите за бързо реагиране свалиха военен самолет МиГ, принадлежащ на привърженици на бившия режим (има предвид Суданските въоръжени сили) в района на Бахри“, се казва в изявление на RRF, публикувано в социалната мрежа Twitter.

Спецчастите не дават информация за съдбата на екипажа на сваления самолет.

Поддръжниците на RRF казаха, че самолети на суданските въоръжени сили в неделя са атакували жилищни райони в Хартум и неговите предградия. В резултат на нападението има няколко десетки убити и ранени, точният им брой не е известен. Суданската армия все още не е коментирала това изявление.

Ситуацията в Судан ескалира поради разногласия между командващия армията Абдел Фатах ал-Бурхан, който ръководи и Суверенния съвет, и ръководителя на силите за бързо реагиране Мохамед Хамдан Дагало (Хамидти). Основните разлики между тях са свързани с въпросите за времето и методите за формиране на единни судански въоръжени сили, както и кой трябва да стане главнокомандващ на армията: професионален военен, както означава Ал-Бурхан, или избран цивилен президент, както настоява Дагало.

На 15 април започнаха сблъсъци между двете структури в близост до военната база в град Меров, както и в Хартум. Според Министерството на здравеопазването на Судан от началото на боевете са загинали повече от 3 хиляди души, най-малко 6 хиляди са ранени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА

    6 10 Отговор
    Ех тия мигове няма да се научат да летят

    Коментиран от #4

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Свобода За Народът На Република СУДАН

    Коментиран от #3

  • 3 ЦРУ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Искаш да кажеш свобода за самата територия на Судан от пръсъствето на суданци, време е да хващат пътя нъкде и да се освободи територията за европейски народи
  • 4 САМО КОМЕНТИРАМ

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ХА":



    Където стъпи американският "демократичен" ботуш, само смърт сее.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 ЦРУ

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "САМО КОМЕНТИРАМ":

    А къде стъпи вагнеровския пълно с цивилни жертви
  • 6 Даже и

    4 2 Отговор
    мумуните взеха да ги свалят тия Миг-ове
  • 7 ботуш каишков

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "САМО КОМЕНТИРАМ":

    скоро ще ти стъпи в zaдния двор