2 Юли, 2023 19:50 3 267 15

ЕС наложи санкции на Косово

  • косово-
  • ес-
  • санкции

САЩ и Европейският съюз призовават премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да премахне специалната полиция, използвана за тяхното инсталиране

ЕС наложи санкции на Косово - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз прие мерки срещу Косово поради непредприемането на действия за деескалация на ситуацията в северната част на Косово, като косовските институции и правителството бяха уведомени за това на 28 юни, съобщи македонският портал "МКД".

Неназован говорител на ЕС потвърди пред медиите в Прищина, че работата в рамките на Споразумението за стабилизиране и асоцииране е временно спряна, Косово също няма да бъде канено на срещите на високо ниво, а двустранните срещи ще бъдат прекратени.

Беше потвърдено, че планирането на средства за Косово по кохезионните фондове за 2024 е спряно, докато предложенията, представени от Косово по Инвестиционната рамка за Западните Балкани, не са представени за разглеждане на борда на Инвестиционния фонд на проведената среща на 29 и 30 юни.

Влизането в сила на тези мерки беше потвърдено от комисаря по разширяването Оливер Вархеи, когато той посочи, че Косово не е включено в разпределенията на фонда от 2,1 милиарда евро, одобрен от Оперативния съвет за инвестиции за Западните Балкани.

Според говорителя на ЕС мерките, въведени срещу Косово, са временни и обратими в зависимост от развитието на ситуацията и решенията за деескалация, които могат да бъдат взети от премиера на Косово Албин Курти.

Беше обявено, че Европейският съюз следи отблизо дали Сърбия изпълнява официалните искания на Брюксел и че са готови да предприемат мерки, ако те не бъдат изпълнени.

Европейският съюз очаква Косово да действа за намаляване на напрежението и да спре полицейските операции в общинските сгради в северната част на Косово, кметовете временно да изпълняват задълженията си от други съоръжения и да бъдат свикани възможно най-скоро предсрочни избори в четирите сръбски общини и организирани по напълно всеобхватен начин, с "пълно и безусловно участие на косовските сърби", каза Брюксел.

"За съжаление, Косово все още не е предприело необходимите стъпки. Ето защо ЕС - както се вижда от изявлението (на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността) Жозеп Борел, от името на държавите-членки от 3 юни реши да приложи мерки срещу Косово", каза говорителят на ЕС.

Министър-председателят на Косово Албин Курти днес оцени мерките, приети от Европейския съюз срещу Косово, като "временни" поради невземането на мерки за деескалация на ситуацията в северната част на страната.

При откриването на парк Курти каза, че не става дума за санкции, а за мерки спрямо Косово, които са несправедливи, предава Бета.

"Косово не може да прави компромиси с върховенството на закона или конституционността, така че ще продължи да изпълнява правителствената програма. Косово и неговото правителство представляват най-демократичната, проевропейска и най-напреднала държава и изпълнителна власт. От друга страна, имаме постоянна конфронтация с различни форми на агресия от страна на Сърбия, която е автократична и проруска държава и която не се е конфронтирала с престъпното си минало на територията на бивша Югославия, където предизвика четири войни, каза Курти пред медиите.

Той изрази надежда, че мерките на ЕС ще бъдат краткотрайни и че подкрепата от Брюксел за Прищина ще продължи.

Курти каза, че Косово е готово и заинтересовано много повече от Сърбия за нормализиране на отношенията, с де факто признаване на независимостта на Косово.

"Ние сме за деескалация на ситуацията, така че в северната част на Косово да има мир и спокойствие и Косово и Сърбия като две страни да изградят съседски отношения от европейски тип," каза косовският премиер.

През последните седмици Косово е изправено пред най-силното етническо напрежение от обявяването на независимостта му от Сърбия през 2008 г. Конфликтът ескалира в края на май, след като етническите албански кметове поеха длъжността след местни избори, на които избирателната активност беше само 3,5%, след като сърбите бойкотираха вота.

Миналата година косовските сърби напуснаха всички държавни длъжности в Северно Косово, включително правителството, полицията и съдебната система. НАТО войници, защитаващи три кметства в региона, са били ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи.

САЩ и Европейският съюз призовават премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да премахне специалната полиция, използвана за тяхното инсталиране.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    41 4 Отговор
    ЕС не може да наложи санкции на Косово оти такава държава нема 😂
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Влизаш в ЕС

    24 2 Отговор
    Губиш независимост. Почват да ти диктуват
  • 4 Шиптърите са

    18 1 Отговор
    като сиглаците! Само тоягата върши работа
  • 5 ХАРОН

    20 0 Отговор
    Ще се сетите! Косово цица от две цицки- ЕС и НАТО от лявата и Турция (мюсюлманската дъга) от дясната. Събитията се повтарят, уроците не се учат!
  • 6 Вирус

    11 0 Отговор
    Много интересно най голямата база на фащ там Тея мерки предприемат хахаха пропагандата работи те се загрижили а в същото време са го направили дали вярва някой на на тези глупости
  • 7 Е,жалко

    4 16 Отговор
    Хайде и европейските бюрократи повярваха на сръбските лъжи.Много жалко!Курти обясни,че ще насрочи избори когато сръбските банди напуснат района ,т.е.когато се изтеглят тези които са изпратени да създават безредици.Още ли не са разбрали сръбските номера,лика прилика с македонистите които сплетничат зад гърба ни.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Албанец ама реалиста моля

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Е,жалко":

    Отдавна Нисам прочел по точен коментар на тема Косово.
    За сажеление така е , затощо сега Сърбия се съгласи да изпраща боеприпаси на украна, и едновременно се опитва да ескалира конфликта на севера .
    Преди дни беше открита кола (на държавна фирма на Сърбия) пълна със оръжия и прочим , докога ще се толерира това поведение незнам ама и народа вече е изморен ОД тези игри.
  • 10 Да ти кажа...

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "След следващата война":

    След следващата война сърбето не под круша, под джанка едва ще се събират..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПарапетПетко

    2 1 Отговор
    Само с размахване на пръст няма да стане нищо, трябват реални и ефективни мерки срещу албанците. Иначе Сърбия ще спретне една СВО и ще реши проблема.

    Коментиран от #14

  • 14 Не е тъй

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ПарапетПетко":

    Сърбите искат да доминират на Балканите от край време и ползват всички задкулисни средства.Удбашка история,пуснали лумнпезирани чети на север ,които не са месни.Засега имат успех само в РСМ ,защото са ги мачкани 70 г.а сега ги купуват.За разлика от тях хървати и словенци ги ритнаха,напреднаха много,отърваха от сръбския гнет.Колкото до Северно Косово явно целят автономия на първо време
  • 15 Е що?

    1 2 Отговор
    Временни санкции за да угодят на Сърбия,а сръбските бандити изпратени от Вуче да си стоят в Косово.А защо няма за Сърбия?ЕС като папагали на байдънови.