4 Юли, 2023 11:52 1 218 2

ЕС: Санкциите срещу Косово са временни и могат да бъдат отменени

  • косово-
  • сърбия-
  • напрежение-
  • мерки-
  • санкции

Говорител на Европейския съюз (ЕС), потвърди

ЕС: Санкциите срещу Косово са временни и могат да бъдат отменени - 1
Източник: БГНЕС

В интервюто за Танюг, Петер Стано, говорител на Европейския съюз (ЕС), потвърждава, че ЕС е предприел мерки срещу Косово поради липсата на необходимите стъпки за намаляване на напрежението в северните общини. Тези санкции обаче са временни и могат да бъдат отменени.

Стано посочва, че работата на органа за Споразумение за стабилизация и присъединяване е временно преустановена, Косово няма да бъде поканено на събития на високо равнище, а двустранните посещения ще бъдат ограничени, с изключение на срещите, насочени към решаване на кризата в северната част на Косово, в рамките на диалога под егидата на ЕС.

Той посочва също така, че финансирането на Косово в рамките на програмата за предприсъединителна помощ ИПП 2024 е замразено, а предложенията, които Косово е представило в Инвестиционната рамка за Западните Балкани, не са разгледани. Властите в Прищина са уведомени за въведените мерки на 28 юни.

ЕС извършва натиск върху правителството на Косово, за да проведе нови местни избори в предимно сръбските общини в северната част на Косово, след като на предишните избори се избраха албански кметове, при бойкот от страна на сърбите и ниска избирателна активност. Въпреки това, правителството на Косово настоява за спазване на процедурата и провеждане на нови избори при официално искане от поне 20% от избирателите. Един от основните спорни въпроси все още е нереализираното споразумение за създаване на Съюз на сръбските общини, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко, речи?

    4 0 Отговор
    Окензахте с тея санкции. Безпомощни палачовци
  • 2 Санкции!?

    7 1 Отговор
    Евродженд не им дреме за балканите. Каквото им кажат от задокеана го изпълняват без въпроси.