9 Юли, 2023 05:52 1 296 24

Папата: Смъртта на мигранти в морето е срамът на нашето общество

  • мигранти-
  • срам-
  • папа франциск-
  • общество

Ние сме разтърсени от тихите кланета, пред които все още оставаме безпомощни и учудени, написа главата на Ватикана

Папата: Смъртта на мигранти в морето е срамът на нашето общество - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртта в морето на мигранти и бежанци, търсещи безопасност и по-добър живот в Европа, е "срамът на нашето общество", каза папа Франциск, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА, предаде БТА.

"В тези дни, когато продължаваме да ставаме свидетели на повтарящи се големи трагедии в Средиземно море, ние сме разтърсени от тихите кланета, пред които все още оставаме безпомощни и учудени", написа предстоятелят на Римокатолическата църква в писмо до архиепископа на Агридженто, монсеньор Алесандро Дамяно, по повод десетата годишнина от посещението си на остров Лампедуза.

"Смъртта на невинни хора, предимно деца, търсили по-спокойно съществуване, далеч от войни и насилие, е болезнен и оглушителен вик, който не може да ни остави безразлични", продължи Франциск. "Това е срам за едно общество, което вече не знае как да скърби и да жали за другите", каза Светият отец.

Папата превърна защитата на каузата на мигрантите и бежанците в основна част от своята служба и често говори, че е необходимо да бъдат спасявани хора в морето.

На 8 юли 2013 г. Франциск направи забележително обръщение на остров Лампедуза след потъването на лодка с мигранти, което взе десетки жертви. Това беше първото му пътуване извън Рим след избирането му за папа по-рано през същата година.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отче

    27 0 Отговор
    Загрижил се !
  • 2 Папски дрънканици

    33 0 Отговор
    Нестандартен достолепен господин със сърце на митичната Горгона, срамът на човечеството се лее всеки път, когато си отвори покварените устенца
  • 3 Каква е вината

    31 0 Отговор
    на "обществото"? То ли ги покани или Меркел и останалият Елит,от който и папуняка е неделима част?
  • 4 Стефан 11

    32 0 Отговор
    И този като европейските лидери които ги е обхванала мания за толерантност и на които им пука повече за бежанците отколкото за страните си.
  • 5 Азззз

    36 0 Отговор
    Не знам във Ватикана някой да приема и отглежда мигранти.... Лицемери
  • 6 плюс минус

    25 3 Отговор
    Съчувствие към загиналите!
    Решението на въпроса с мигрантите е те да имат добри условия за живот в собствените си родини.
    То и българските мигранти търсят по-добри условия извън България......
    Защо ли?
  • 7 Хе Хе

    25 1 Отговор
    От седнал на колелото на дръжката какво да се очаква. Значи богатите имат 2500 милиарда на година за оръжие и нито един за Африка пък после оплакваме мигрантите. Оплаква ги колкото 200 милиона избити индианци и 200 милиона роби измрели при превозите от Африка към Америка.
  • 8 Еми

    28 0 Отговор
    Като се правиш на толкова милостив прибирай си ги във Ватикана!Иначе никой не ги ще вече!
  • 9 Иван

    16 2 Отговор
    Сатанинската папа да изгради мост над морето
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Така ли?

    13 2 Отговор
    А издевателствата над свещенници- не???
  • 12 Кую

    14 2 Отговор
    Неговата църква е погубила повече народ от Краварите. Ватикана и ФАЩ са синоними. Загрижили се със крокодилски сълзи.
  • 13 Ироничен

    16 0 Отговор
    Папата да си гледа педофилите.
    Ако аз се кача на надуваем дюшек в Слънчака, самолетоносач на САЩ ли трябва да дойде да ме вземе и откара в Америка, за да бъда хранен и поен?
  • 14 Навалний

    17 0 Отговор
    Изключително неадекватен човек, вместо да се произнася по управлението на църквата или поне ако иска в тази област да кажа нещо за тези които ги превозват и изкарват милиони долари на гърба на тези бедни хора! И е интересно как плащат под 10 000$ за да дойдат в Европа?
  • 15 с цялото ми уважение!

    8 0 Отговор
    Едно време папите са давали духвна сила на защитниците на Континента. тогава е имало талази "мигтранти" изнасилвеачи и теротисти.
    Срамът на нашето време би ибл дс допуснем короната на човешката цивилизация да потъне в престъпления, бедност и варварство от зле преценени "етични" подбуди.
    Какво ще направим ако някой обяви, че ще се самоубие, као не стане милионер и собственик на харем с 300 руси девици?
    Голям срам ще е да го остаиувм да се гътне, нали?
    Дано Бог ни даде достатъчнои мъдрост да отсеем зърното от плявата, в кл. и п оетичните въпроси!
  • 16 Ванк0-1

    4 1 Отговор
    От нацистите като ги прекарвахте до Аржентина бая пара изкарахте,трябва и тук некаква схема да се измисли.
  • 17 Боро

    7 2 Отговор
    Папата да се обърне към САЩ и Русия, да спират войната и да пращат пари, помощи и миротворци в "несигурните за живот" страни. А ЕС да забрани "вноса" на мигранти. Да ги връща кой от къде е дошъл. И да си плащат обратния транспорт. Щом имат пари за каналджии, ще имат и за обратен билет.
  • 18 мафията се присмива на хората

    1 0 Отговор
    а вашия срам бе !!! за него защо не говорите ? само за срама на други ама тези други също като вас не ги е срам че са умрели няколко си там мигранти !!! вашата мафия се интересува от много по-сериозни престъпления които обаче спадат под една друга графа наречена престъпления срещу човечеството !!! защо криете архиви с информация ? защо пазите тайна за много неща случили се по света ? аз мисля че се досещам защото ако изтината излезе на яве ще си загубите последователите и вече няма да ви вярват блажените… а след това идва и вашия фалит без заблудени (блажени) вярващи колко ще просперирате още не повече от 10г. тъй като заграбеното от вас не е никак малко и ще ви стигне за десетина години живот без приходи!!!
  • 19 МинОвач

    5 0 Отговор
    Отче , а можем ли да приемем всички емигранти които са тръгнали към ЕС да търсят хранилка и по лек живот? С какво сме им длъжни ние? Доста клиширано изказване в което никой не вярва но за медиина изява става.
  • 20 Eврекция

    0 0 Отговор
    Излиза, че не баба М, ги е поканила а Светата църква, незнайно защо загрижена за тях, при положение, че болшинството не са християни!
  • 21 Католическата църква

    2 0 Отговор
    Повече от 300 000 са били жертвите на сексуални престъпления в средите на Католическата църква във Франция от 1950 г. насам. Това съобщава докладът на специална анкетна комисия, който е представен днес.

    2500 страници разследване за 70 годишен период с потресаващи резултати: докладът на комисията по разследване на педофилски престъпления в Католическата църква е представен в тежка атмосфера. Той съобщава за около 3000 сексуални престъпници (духовници и светски лица в парацърковни организации) и шестцифрено число малолетни жертви.

    Комисията е работила две години и половина по архиви на Църквата, полицията и медиите, а над 60000 жертви са свидетелствали лично, някои от имаха думата на представянето. Комисията заключава, че поне 60% от тях имат проблеми в емоционалния и интимния си живот.

    „До 2000 г. е царяло дълбоко, дори жестоко безразличие към жертвите“, заявява председателят на комисията Жан-Марк Сове, който призовава Католическата църква да поеме своята отговорност. Докладът съдържа 45 предложения и препоръки за действие. Ще има обезщетения за жертвите.
  • 22 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Съчуствам на Сатаната, След Меркелица тоя е готов да затрие и последния европеец като настани всички оринталци на Запад
  • 23 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Ние, християните, обичаме и уважаваме в Христа Светият Отец, Папа Франциск, който е Берголио! Почти винаги Той казва точни думи на Хрисиянско Милосърдие, Което ни завеща Сам Господ Иисус Христос и Апостолите Петър, Павел, Йоан, Тимотей, Кападокийските Отци и много други Герои на Вярата! Но, за съжаление, нуждаещите са МИЛИАРДИ! И ТЕЗИ СИРОМАСИ СЕ НАМИРАТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ МЕЖДУ НАС! ИМЕННО ЗАТОВА В ЕС СЕ НУЖДАЕМ ОТ ЕДНА АДЕКВАТНА СОЦИАЛНА РЕФОРМА! И БОГ НА ВСЯКА БЛАГОДАТ ДА БЪДЕ С ВСИЧКИ НАС! АМИН!
  • 24 ганю

    0 0 Отговор
    Срамът ма вашето общество западното е мафията,наркотиците,фашизма