Last news in Fakti

9 Юли, 2023 06:44 2 391 23

САЩ са разочаровани от напредъка на съдебната система в Северна Македония

  • северна македония-
  • съдебна система-
  • сащ-
  • реформи

Американският посланик в Скопие Анжела Агелер не вижда подобрение и реформи

САЩ са разочаровани от напредъка на съдебната система в Северна Македония - 1
Снимка: GRID

През последните тридесет години САЩ са инвестирали половин милиард долара в програми за върховенство на закона и добро управление в Република Северна Македония, но според американския посланик в Скопие Анжела Агелер са разочаровани, защото не виждат подобрение и реформи, които биха били очаквани от такава голяма инвестиция.

"В крайна сметка обаче системната корупция в цялата страна, във всички сектори, вреди по-пряко на хората в Северна Македония, отколкото на нас. Всички вие заслужавате общество, съдебна система, правителство, чиито действия са прозрачни и служат на вас - гражданите. Това е крайъгълен камък на една справедлива и функционална демокрация. Към това трябва да се съсредоточи правителството, независимо коя партия е на власт. Съдебната власт трябва да бъде независима, напълно финансирана и неполитическа власт. Политическите лидери трябва да го искат, а вие, гражданите, трябва да го изисквате. САЩ ще продължат да работят с онези, които се борят с корупцията в Северна Македония, които се опитват да изградят проспериращо и динамично общество, което всеки гражданин заслужава", казва в интервю за изданието "Капитал" в Северна Македония посланикът на САЩ в страната Анжела Агелер.

По думите на Агелер посещението неотдавна в Ню Йорк и Вашингтон на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски е показало "колко дълбоко Вашингтон цени това приятелство", че "никоя друга държава на Западните Балкани няма същата способност да събира различни регионални лидери за конструктивен диалог", но САЩ ясно казват, "че са необходими вътрешни реформи, особено в борбата срещу корупцията", за което ще продължат да оказват подкрепа на Северна Македония.

"Икономически се справяме доста добре заедно, но инвестициите и търговията със САЩ не са толкова стабилни, колкото знам, че биха могли да бъдат. Бизнесът и инвеститорите от САЩ търсят среда, в която може да видят добра възвръщаемост на своите инвестиции. Това изисква ясно придържане към върховенството на закона, видим ангажимент за борба с корупцията, спазване на договорите, квалифицирана работна сила и прозрачна администрация. Има някои добри възможности за американския бизнес да снабдява европейските си клиенти от капацитетите в Северна Македония, но за да се сключват договори, са необходими прозрачност и добро управление", казва Агелер.

По думите ѝ в последните тридесет и повече години невоенната помощ от САЩ е достигнала над един милиард долара - "инвестиции, финансирани от американските данъкоплатци", което е доказателство, че САЩ са напълно ангажирани да подкрепят Северна Македония във всички сектори, докато страната работи за постигане на обявената цел за пълна евро-атлантическа интеграция. В сътрудничество с правителството на страната и местната власт програмите на посолството на САЩ в Северна Македония са насочени към икономически растеж, конкурентоспособност, регионална икономическа интеграция и намаляване на търговските бариери, за насърчаване на възможностите за износ, както и за енергийната независимост и сигурност.

"Киберсигурността и дезинформацията са огромни проблеми по света и това е друга област, върху която сме фокусирани. Ние подкрепяме програми за медийна грамотност, като учим младите хора как да определят какво е достоверно, как да различават фактите от измислицата. Имаме значителни проекти в образователния сектор, включително многобройни програми за обмен, както и културни програми, а Посланическият фонд за опазване на културното наследство предостави 1,8 милиона долара за шестнайсет проекта в цялата страна. И, разбира се, имаме програми, посветени на борбата с корупцията. От един милиард долара, които САЩ са предоставили в помощ на страната, половината са насочени към доброто управление и върховенството на закона, така че бих казала, че възвръщаемостта на нашата инвестиция не е голяма. Въпреки това ние ще продължим да работим с тези държавни служители и граждани, които наистина се интересуват от борбата с корупцията, търсенето на отговорност и идентифицирането и намаляването на слабостите в системата, които позволяват на корупцията да процъфтява", казва Агелер.

Що се отнася до съмненията, които се появиха в Северна Македония, чрез твърденията на опозицията за нередности и наличие на корупционни практики в договора с турско-американския консорциум "Бехтел и Енка" за изграждането на магистралните отсечки на Коридорите 8 и 10-Д, Агелер заявява, че "ако има признаци или твърдения за корупция", те трябва да бъдат разследвани, а ако разследването установи корупция, нека да отидат в съда.

"В същото време прекомерното политизиране понякога може да бъде толкова вредно, колкото и самата корупция, като възпрепятства напредъка на добрите проекти и изпраща послание до други потенциални инвеститори, че правенето на бизнес в Северна Македония е твърде комплицирано и бюрократично. Трябва да разделяме фактите от измислиците, истината от твърденията. Това е ролята на компетентната и независима съдебна система", казва посланикът на САЩ в Северна Македония. Агелер уточнява, че проектът за Коридори 8 и 10-Д представлява най-голямата инфраструктурна инвестиция в историята на страната, а ползите за гражданите са огромни - голям брой работни места, договори с местни компании и доставчици, както и партньорство с една от най-уважаваните американски компании, опериращи на Балканите и по света, а когато бъдат завършени, пътищата ще намалят времето за пътуване в страната, ще подобрят сигурността и достъпа до други партньори от НАТО, ще увеличат търговията и ще превърнат страната в жизненоважен транспортен център на Балканите.

Агелер посочва, че САЩ разчита на гражданите на Северна Македония да изискват почтеност от правителството си и винаги ще бъдат до тях "в тези и много други усилия, които ще доведат Северна Македония до полагащото ѝ се място като безопасен и проспериращ член на евро-атлантическата общност".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свиквайте..

    29 4 Отговор
    От Щатите цял свят се разочарова ма кво от това,живуркаме си..

    Коментиран от #18

  • 2 Тук е заровено кучето

    32 4 Отговор
    Там където се инвестират пари на САЩ, има интриги и неразбирателство! Шепа хора се продават на грантовете им и предават себе себе си, страните си, изсторията си!
  • 3 Хитрото

    22 5 Отговор
    Нас пък сън не на хваща да мислим
    за Фащ и неизмитите българи.
  • 4 Тодор Живков

    16 4 Отговор
    Ние сме разочаровани от САЩ те ректор в университета ли са или пътеводител в живота.
  • 5 Тази новина доказва

    19 6 Отговор
    защо американците са най-мразената нация.Американската съдебна система е съвършенна,така ли.Какво стана с Тръмпи,имаше 34 обвинения.Не е в затвора,разбира се.Платил си е човекът,спасил се е .Правосъдието е за простолюдието.

    Коментиран от #8, #13

  • 6 Русия

    13 3 Отговор
    Разочаровани сме от вас скоро ще ви претоплим като курбан.
  • 7 Сандо

    14 2 Отговор
    Да дойдат в България за да се очароват.
  • 8 Сандо

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тази новина доказва":

    Те и байдъните са за затвора,ама и тях нещо не ги хваща системата.
  • 9 Пха ха ха ха

    10 2 Отговор
    Дреме ми на кривия за сащ

    Коментиран от #14

  • 10 Перо

    15 0 Отговор
    Да инвестират $ 1 млрд. в БГ за да не бъдат разочаровани! Представям си за какво могат да бъдат тези програми и цели за да инвестира американец толкова пари, без възвръщаемост! Обикновено финансират само с дългосрочни 35-50 г. договори с гаранция от държавата и гарантирана възвръщаемост 1000%! Тук не виждам цел, която да оправдава 1 млрд., без да има от какво да правят такава възвращаемост! Даже нямат и стратегическо нахождение! Навярно за етнически и междудържавни противоречия!

    Коментиран от #12

  • 11 Македония са разочаровани!

    13 2 Отговор
    От напредъка с продължаващите убийства с автоматично оръжие в САЩ!
  • 12 Перо

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Навярно инвестицията е за бъдещия троянския кон в ЕС!
  • 13 И на децата е ясно!

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тази новина доказва":

    Че тия обвинения на Тръмп,му ги спретнаха,точно сега-преди изборите за президент!
    Защото е неудобен!
  • 14 А не ти ли дреме,че...

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пха ха ха ха":

    ...щом ,,САЩ са разочаровани",значи че нещо поредната им интрижка,в която са вложили много пари,нещо е зациклила!И ще трябва да спретнат примерно някой Майдан на Балканите...
  • 15 Кую

    5 2 Отговор
    Защо не си гледат осрания обор..
  • 16 Гочо

    8 2 Отговор
    Тази...гулю....гулю....до вчера се кефеше на РСМ...нали напредват бързо...
  • 17 само така

    6 1 Отговор
    Малко студен душ
  • 18 Свиквай

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Свиквайте..":

    Какво те интересуват щатите, важното е, че Русия е много добре!
  • 19 Не знам

    4 2 Отговор
    Кво са разочаровани, ама ако фанатиците от Македония ни атакуват, нямаме въоръжение да се браним..

    Коментиран от #21

  • 20 Е как бе

    2 1 Отговор
    Толкова хора си оправиха къщите и сметките....усвоени са не е като да не са
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Брюксел

    5 1 Отговор
    Скопие да сепречисти от сърбите и пан сърбизмаи нещата ще се получат.
    На възлови позиции са назначени сърби!
  • 23 13675

    1 0 Отговор
    Така е, искате, инвестирате, а тези си правят какво то искат. Ти, не беше ли тази която се радваше, че си посланик във РСМ, а не във България. Аре, тъпчи там при дървените глави и не се оплквай
Новини по държави: