Last news in Fakti

11 Юли, 2023 03:12 3 324 25

11 юли 1995 г. Генерал Ратко Младич заповядва клането в Сребреница

  • сребреница-
  • клане-
  • геноцид-
  • мюсюлмани-
  • ратко младич

Сърбите вземат холандски сини каски като жив щит

11 юли 1995 г. Генерал Ратко Младич заповядва клането в Сребреница - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г.,

когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анклава липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анклава се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане

и безобразно за 90-те години на миналия ХХ в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,

която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тексаско клане

    49 15 Отговор
    Интересен прочит на историята, обаче като ги преписвате тези материали от Уикипедия или от незнамсикъдеси, имайте предвид, че все още има живи свидетели и участници в събитията, всеки със свая версия а подобни обобщения и квалификации са признак на журналистика на много ниско ниво, тип жълтокафява преса с бомбастични заглавия и спорна информативност на текста.

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Източна ромелия

    54 23 Отговор
    Каквото и да пишете за генерал Радко Младич, той ще си остане герой за сръбския народ. Войната в бивша Югославия я разпалиха чакалите от ФАЩ, защотото не искаха голяма и силна федерация на Балканите.

    Коментиран от #4, #18, #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мунчо юмручето

    22 8 Отговор
    Светия веднага да се направи защитник на християнството е после някой плачеше за 11 септември и разни други атентати сърбите атентати не са правили всички терористи са мусулмани
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    29 5 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ КЛАНЕТО НЯМА ДА БЪДЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА , А ЩЕ БЪДЕ МУТРА , БЕЙ , ПОМАГАЧ
    ....
    ЗАЩОТО И БЪЛГАРИТЕ И ТУРЦИТЕ И ЦИГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ПОД ИГОТО
  • 12 хайдутин

    35 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тексаско клане":

    Заради сръбския камшик , българите в СМакедония мразят България до дъното на душата си ,никакви други обобщения и квалификации за сърбите не може да има . Техните политици са лъжци , коварни и кръвожадни . За съжаление Великите сили не са позволили на българската армия да ги смачка както заслужават , а след това станаха любимци на руснаците.... за съжаление България няма нито един покровител , но това е благодарение на продажните ни политици , които всички ги използват , но никой не ги уважава., а заради това България винаги е губеща и бедна .
  • 13 ето къде е важното

    19 9 Отговор
    етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война, ПОДСТРЕКАВАНИ И ОРГАНИЗИРАНИ С ГОДИНИ ОТ САЩ И ДРУГИ МИУСЛИ СТРАНИ.
  • 14 БАРС

    11 9 Отговор
    Така,значи аз лично гледох по Руската преди 3 седмици някъде именно за фейковете за Босна.да има убити но цифрите специялно са надути .Там иа мнго по малко ама много по малко от колкото ги пишат.Радко младич някой е снимал показаха как евакуира мюсолманското население има кадри и жени и мъже и деца ,няма такова нещо ,че заделял мъжете та и децата та и т.н.и ясно се чува като казва ,че не се претеснявайте нищо лошо няма да ви се случи.И най интерестното ,че много от написаните ,че са изклани което не е вярно ходят и до днеска да гласуват по живо по здраво.Истината е ,че е платено и са завербувани (те рашките им казаха имената на босненските мюсолмани но не помня)тия бсанци мюсолмани от английските служби.Та това го показаха рашките защото сръвниха сценария с Украина който също е подготвен от тия служби естественно и с американските да разделят славянските народи.Но с такива статии фейкове спомагат и журналистите за разделянето и наслагването на умраза към братски нам народи.Та ми се ще да прочета една истинска статия за нашият народ кой как го е клал ама нещо ги е истрах.ТА за едно такова клане да ги подсета журналистите е имало когато по ньойският договор България трябва да отстъпи своите хидядолетни земи на одринска тракия на турците.Моята фамилия е именно от там оставилиса всичко което са имали и са тръгнали да бягат на вътре в България.НО ТИЯ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ДЕТО ОСТАВАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО ТИЯ ЗЕМИ И ТЕ НЕ СА МАЛКО ТА 39 БЪЛГАРСКИ СЕЛА 39 СЕЛА ДА СА ИЗКЛА

    Коментиран от #24

  • 15 Съдбата на военния престъпник

    6 7 Отговор
    На 26 май 2011 г. Ратко Младич е арестуван от сръбската полиция в къщата на свой братовчед в село Лозарево. Сръбските власти задействат процедура по екстрадиция от Сърбия, която получава одобрението на цял свят. В Белград това предизвиква бурни реакции сред националистите, подкрепящи Младич. Няколко дни по-късно е предаден за съдене на Международния наказателен съд в Хага.

    На 22 ноември 2017 г. Ратко Младич е осъден от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага на доживотен затвор по десет обвинения за престъпления, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на военния конфликт в бивша Югославия през 1992 – 1995 г.

    Ратко Младич в миналото е претърпял няколко инсулта, които са причинили увреждане на нервната му система, според руски медицински експерти, цитирани от неговата защита по време на процеса през 2016 г.
  • 16 Българин

    12 8 Отговор
    Руските мекерета винаги са били и сърбомани. А след това се обиждат, че ги наричали национални предатели и българофоби
  • 17 милиционер

    10 5 Отговор
    а, нашите мили братя "турци" плачат за "възродителния процес" ! те това е етническо прочистване, а босненците дори не са друг етнос, а сръбските "помаци"......
  • 18 Македонец в космоса

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Източна ромелия":

    Никога сърбите не са били големи и силни, колкото пъти ги хванем , ги плющим брутално.. Българско семе ги е правило тях. Сърбия е руско прокси вредна държава за Европа
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ромлянина модераз

    1 1 Отговор
    и тебе ще напълня
  • 21 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    Затова е нужно нато.когато нато влезе в югославия радко младич отиде там дето му е мястото.
  • 22 Роза

    6 1 Отговор
    Имаше филм-не си спомням името му.Укриващият се ген.Младич прави признание пред една жена ,че с това избиване е направил "инвестиция в бъдещето",тоест,че тези земи ще останат сръбски.И каква инвестиция направи той?!Виждаме:пося национална и религиозна вражда ,която ще остане и в бъдещите поколения!Бог да утеши душите на невинно загиналите!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "БАРС":

    Гледай руска ТВ и вярвай на всичко, най-добре се примести в Русия да живееш
  • 25 Тахумба

    0 0 Отговор
    Прочетете "Нож" на Вук Дражкович. Може и да вденете нещо. Четете и интервюта на американски и германски генерали. Ще ви стане ясно, че е тъй, ама не е баш тъй.