Last news in Fakti

13 Юли, 2023 03:16 3 423 120

13 юли 1878 г. В Берлин разделят България на три части

  • германия-
  • берлински договор-
  • санстефанска българия-
  • българия

Началото на националните трагедии на България

13 юли 1878 г. В Берлин разделят България на три части - 1
Снимка: Архив

На 13 юли 1878 г. е подписан Берлинският договор. Той е короната от тръни, еманацията на отношенията между Великите сили в Европа и техните стремежи да запазят интересите си на Балканите и Проливите.

Санстефанският мирен договор предизвиква недоволството както на всички Велики сили,

така и на балканските страни. Англия и Австро-Унгария открито заявяват, че Русия се захванала самоволно с разрешаването на Източния въпрос, без да се интересува от мнението на другите заинтересовани от този проблем.

Особено недоволство сред западните покровители на Турция предизвиква обстоятелството, че българското княжество има излаз на Бяло море. Против този излаз се обявяват всички под претекст, че той ще бъде използван от Русия, за да утвърди своето присъствие в Средиземно море и по този начин да наруши равновесието на европейските морски сили.

Мирният договор от Сан Стефано довежда до втвърдяване на позицията на западните сили по Източния въпрос и до консолидирането на техните политически инициативи. Англия заплашва Русия с военни действия. Тя е подкрепена от виенското правителство, което постоянно изтъква, че Петербург е нарушил поетите ангажименти от 3 януари 1877 г. за несъздаване на голяма славянска държава на Балканския полуостров, Франция и Италия припявали в същия глас и единствено Германия се въздържа от нападки спрямо Русия и подписания мир, но тя съветва северната империя да бъде по-отстъпчива и по-сговорчива със своите опоненти.

Създалата се неблагоприятна ситуация довежда до поредица дипломатически инициативи от руска страна, които имат за цел да неутрализират основните противници. През март 1878 г. граф Н. П. Игнатиев посещава Виена с цел да води преговори по спорните въпроси. Неговата мисия завършва без успех, тъй като и император Франц Йосиф, и граф Андраши настояват за спазване на постигнатите по-рано договорености и не искат да чуят дори за българска държава с границите, начертани в Сан Стефано/

Неуспехът на Игнатиев прави руското правителство по-отстъпчиво

и през април то се съгласява по принцип с предложението на Виена за разделянето на България на две части. През май посланикът на Русия в Лондон граф П. Шува-лов постига споразумение с министъра на външните работи Солсбъри Англия да не възразява срещу присъединяването на Южна Бесарабия, Карс и Батум към Русия, а последната се съгласява с разделянето на България на две части, като границата трябвало да премине по билото на Стара планина. По постигнатите договорености е подписана специална тайна конвенция, която на практика решава съдбата на българската държава.

След подписването на конвенцията канцлерът на Германия Ото фон Бисмарк издига идеята за среща в Берлин с цел обсъждане на Санстефанския договор. Така се стига до Берлинския конгрес. Причините, поради които се избира Берлин за място на този конгрес, трябва да се търсят преди всичко в това, че Германия и нейният канцлер афишират до това време пълна незаинтересованост към Османската империя и Балканските проблеми. При това положение столицата на Германия се оказва приемлива и за Русия, и за останалите Велики сили.

Заседанията на конгреса започват на 1 юни 1878 г.

и завършват месец по-късно — 1 юли 1878 г., когато е подписан Берлинският мирен договор. Според него Санстефанска България е унищожена, а българските земи са разпокъсани на няколко части. Северна България, без Северна Добруджа, и Софийският санджак образуват Българско княжество, зависимо от Портата. То има територия 63 752 кв. км и население 2 007 919 (по преброяване от 1881 г.). Южна България под названието Източна Румелия е обособена като автономна област под върховната военна и административна власт на султана. Югозападните български земи, известни като Македония, Беломорска Тракия и Одринско се връщат на Турция. Северна Добруджа и според този договор се предоставя на Румъния, а към Сърбия се присъединява Нишкият санджак (така е и по Санстефанския договор) плюс Пиротско и Вранско.

Големи придобивки с Берлинския договор получава Австро-Унгария.

На нея се предоставя правото да окупира в продължение на 30 години Босна и Херцеговина. Да държи свои войски в оставащото под османска власт черногорско крайбрежие на Адриатическо море.

Великобритания узаконява своето право да окупира османския остров Кипър.

Русия получава територии в района на Кавказ, Тя присъединява и румънската дотогава Бесарабия.

Останалите клаузи на Берлинския договор потвърждават договореностите на Сан Стефано. Румъния и Черна гора се признават за независими държави, но както и Сърбия, се задължават да поемат изплащането на съответната част от държавния дълг на Османската империя. Черна гора разширява значително територията си за сметка на съседните османски области.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Историк+

    47 11 Отговор
    Първа опорка на атлантистите в България е, че Русия е тръгнала за проливите и няма един единствен докумевнт в който е записано, че тя е тръгнала да освобождава България. Документите са много, но например съглашението с Австро-Унгария от 3 януари 1977. Нека не спорим за това. Ето, Русия е тръгнала за проливите = агресор, но пътьом взема, че освобождава България = едно добро дело. Втората опорка е, че българите не са канени никъде и Русия е планирала да вземе теези територии за себе си, т.е. никъде не става дума за освободена България. Да де, ама гореизложеното добре описва, че всички спорове на Берлинския Конгрес между великите сили са за и в името на България добре документирано.

    Коментиран от #69

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Историк

    24 50 Отговор
    През 1877 година Русия сключва ТАЙНОТО Райхщадско споразумение, с което се споразумява с Австро-Унгария на Балканите да не се образува нова голяма държава. Защо е ТАЙНО? Защото българите не е трябвало да знаят, че Русия се готви да ги измами. Че вместо освобождение, тя им готви заробване докато им пробутва приказката за освободждение.

    Сан Стефанския договор е една ЛЪЖА, с която се посяват семената на бъдещите национални катастрофи, като всеки път когато това е в интереса на руснаците, България бива насочвана към "осъществяване на националния идеал". И така, докато от перспективите руснаците да се докопат до Беломорието не остава нищо, след което Русия пристъпва към бавното и методично разрушаване на българската държава и държавност навсякъде, където може да го осъществи …

    С Берлинския конгрес Русия само обслужва своите интереси - откъсва нови територии за себе си, разпарчатосва територията ни на няколко хапки, с които да се справи по-лесно за в бъдеще, къса изконни български територии, за да ги "хриже" на ВСИЧКИТЕ ни бъдещи съседи.

    Според самия Сан Стефанския мирен договор Сърбия, Черна гора и Румъния, получват своята безусловна независимост. ЕДИНСТВЕНА България остава под руско-турски контрол - във военно, административно и финансово отношение. На по-късен етап Русия е ПРОТИВ Съединението на Княжество България с Източна Румелия и ПРОТИВ обявяването на Независимостта на България.

    В заключение: Русия не е искала, имала намерение или де факт

    Коментиран от #35, #40, #115

  • 7 Историк

    13 35 Отговор
    В заключение: Русия не е искала, имала намерение или де факто ни е освобождавала. Тя е подготвяла българските територии като плацдарм за това да се докопа до Бяло море, като по този начин заобиколи Проливите, контролирани от Турция.

    Коментиран от #56

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    47 3 Отговор
    ПО ВРЕМЕ НА РУСКО ТУРСКАТА ВОЙНА И БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ,
    ТУРСКИЯ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ Е БИЛ 70% ГЕРМАНСКИ ОФИЦЕРИ ПРИЕЛИ ИСЛЯМА.
    ... ИМА КОНКРЕТНИ ИМЕНА АКО ПОТЪРСИТЕ
  • 9 Думата

    36 3 Отговор
    славяни кара западни страни да настръхват, може би има защо.....

    Коментиран от #12, #18

  • 10 ТрампЛин

    5 17 Отговор
    В един мой разговор с човек много по-млад от мен, се опитах да му обясня, че дъжда не е сълзите на Бог, но човека беше закърмен и израснал с религията и Библията…..Отказах се и разбрах, че няма смисъл.

    Коментиран от #14, #28

  • 11 Пешо

    39 4 Отговор
    Всеки си изопачава и си измисля какво ли не?! На кой каквото му харесва или му е казано в каква насока да сътвори нещата. Вменяването на някакво тълкуване или измишльотина стана модерно и задължително. Добри пари и потупване по рамото за извъртане и унищожаване историята на България.
    Разделяй и владей! Достигнаха и до изтрии , разделяй, манипулирай и унищожи! До този момент се вижда , че е успешно . Безродниците се множат и за пари се продават и пред нищо не се спират. Пари, пари, айфон, Мерцедес, маратонки, банани, на пазар в Европа от аутлета. Това е новата ни история.

    Коментиран от #15, #37

  • 12 ТрампЛин

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Думата":

    Има защо! И покрай тях, настръхват и от думата българин, макар че нямаме нищо общо с тях. Злочеста съдба!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "ТрампЛин":

    СИЛАТА НИКОГА НЕ ОТИВА ПРИ ГЛУПАЦИТЕ,
    ПОНЕЖЕ ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО ПРАВИ ГЛУПАКА СЪС СИЛАТА Е ДА ИЗКОВЕ НОЖ И ДА ЗАКОЛИ С НЕГО БЛИЖНИЯ СИ :)
  • 15 Като нямаше…

    4 15 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    ….Москвета и Жигулки, ще трябва да се задоволяваме с каруци от Германия!

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Наско

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Думата":

    Защото имахме ценности. Вече нямаме почти нищо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Като нямаше…":

    Глупости!!!Или не си разбрал за какво иде реч?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    20 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пасъмас":

    ХА-ХА-ХА,
    ... МНОГО ХУБАВО СТИХОТВОРЕНИЕ В КОЕТО
    Е КАЗАНО ЧЕ ФИНЛАНДИЯ Е ЧАСТ ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ :))

    Коментиран от #89

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 горби

    8 26 Отговор

    До коментар #19 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Русия може да ни е освободила от турците,обаче ссср ни обяви война и ни нападна 44-та Освен това бяха избити десетки хиляди българи по молба на сталин.

    Коментиран от #90

  • 28 Това са неща,

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТрампЛин":

    Които не той, а ти никога няма да разбереш.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сюлейман Безумний

    25 1 Отговор
    както описва Вазов Сюлейман паша на Шипка всъщност е френски евреин по име Соломон приел исляма..
  • 34 Ми че то тоя

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "само питам":

    Берлиснки конгрес ако не е иванье аз не знам кво е?
  • 35 Ей, на черното бяло казваш

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    влокук skапан!
  • 36 Град Симитли

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пасъмас":

    Тъпо.
  • 37 Герой от миналото

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    В десетката!!!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Готин американец или просто Киро

    35 4 Отговор
    Англичаните са давали оръжия на Османската империя ... никога не са искали освободена България ...факт който не могат да променят каквито и глупости да говорят и пишат техните лакеи !!! Сега сме в съюз с нашите поробители ..егати срама

    Коментиран от #41, #97

  • 40 Историк+

    27 4 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Ако всичко което казваш е вярно, Австоунгария нямаше да скочи първа, а след това во главе с другите "Велики", че Русия нарушава споразумението и иска да образува нова голяма и силна държава на Балканите. Берлинският Конгрес е подробно документиран. Австроунгария, Великобритания и Франция словесно нападат и искат разпарчетосване на България и връщане територии на Турция. За щастие обаче, освободената от Русия Санстефанска България е толкова голяма, че е невъзможно да бъде затворена в рамките между р. Дунава и Стара Планина, така че се налага да бъдат поне две. Бисмарк, макар и уж неутрален, съветва Русия да отстъпи. Македония е върната в рамките на Османската Империя. Всичко е документирано, така че атлантисти - не позорете себе си, защото думите ви са безсилни, когато Русия е сторила това голамо и дибро за родината ни дело!

    Коментиран от #79

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 кой, левски ли...

    0 8 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо":

    не е бил зависим, но е описван "като мома", защо ли!?
  • 43 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "само питам":

    Е човекът какво обяснява? Чети маааалко по-бавно.
  • 44 хммм

    6 20 Отговор
    От така написаното излиза, че е било по-добре Русия изобщо да не стъпва на Балканите. Тогава загиващата Турция е щяла да отстъпи балканските държави на Запада и България е нямало изобщо да бъде разпокъсана. Или поне не дотолкова. Защото разпокъсването е станало именно за да се осуетят мераците на Кремъл да се настани на Балканите чрез България.

    Коментиран от #63, #67

  • 45 Гейополитика

    18 3 Отговор
    В крайна сметка "горямата славянска държава" на балканите беше създадена след ВСВ, докато австроунгария и англия загубиха статута си на "велики сили". В този смисъл действията на НАТО срещу Югославия през 90-те бяха начало на трета световна война.
  • 46 И оттогава

    14 2 Отговор
    не можем да се отървем от робовладелците Сакско-бург-готите! После руснаците ни били виновни.
  • 47 Сър Пичук

    5 18 Отговор

    До коментар #41 от "само питам":

    И руснаците са ни бомбардирали. И са ни нападали по суша. И дори са ни окупирали без да сме във война с тях, докато на Англия и САЩ сме обявявали война. Но и тях сме ги пердашили, както и англичаните.

    Коментиран от #49, #96

  • 48 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    10 2 Отговор
    $ такива "$ъюзници" КАТО $АТАнато И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!

    €вро-атлантик -$UP€R ПР€ДАТ€Л-ПРОДАЖНИК (ГРАНТАДЖИЯ)!

    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!

    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!
  • 49 Град Симитли

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Сър Пичук":

    Пердашили сте си 4@кйй пред комповете!
    Ревизори, бесове!
  • 50 българофил

    4 12 Отговор
    Значи за изплатените на Русия 32 тона злато, получаваме само половината от днешна България, което е само северната и част! А причината за която Европейските Велики сили се противопоставят на създаването на голяма българска държава с излаз на бяло море е, че такава държава, ще утвърди присъствието на Русия в Средиземно море, което пък ще наруши равновесието на европейските морски сили.

    Коментиран от #52, #54

  • 51 фенче

    11 0 Отговор
    винаги като излезе такава статия, и отдолу почват да се пишат феноменални глупости и пропагандни излияния, или изливания на акъл, а истината всъщност е много проста, виждаме, че и Англия, и Австро-Унгария са се нагушили повече от самата Русия, с територии и влияние, големите губещи са турците, които и до днес вярват, че западните държави ги обичат, и са склонни да са съюзници с тях, и че мразят Русия, западните държави просто си гледат интереса, и когато някой е на трапезата, хапват и те, без да се притесняват
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин

    5 14 Отговор
    Венци и чел старите учебници по история и преповтаря руските фалшификации как лошият запад разпокъсал България. Забравил е само да спомане мантрата за 200 000 свидни жертви, които Русия е дала за освобождението на България. А Райхщадското
    споразумение от 26 юни 1876 година между Русия и Австро-Унгария, което гласи, че двете страни се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“ за автора е някаква досадна подробност, която е без значение. Важното е да се покаже колко лош е Заподэт и колко трябва да сме благодарни на Русия.
  • 54 Пояснител

    14 2 Отговор

    До коментар #50 от "българофил":

    Българите, когато са исвобождавани не са имали банки и злато, пък никой не е тръгнал от къща на къща да им събира златото. После, след обединението Русия ти е платила на Турция построените у нас железници, защото пак си нямал злато

    Коментиран от #57

  • 55 Българин

    3 8 Отговор
    Прочетох, че Венци е завършил е Московската школа за политически изследвания и всичко ми стана ясно.
  • 56 точно така

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    не е било освобождаване, а създаване на нова държава. Нова държава и нов народ...така се се създаде един народ и една нова държава наречена България. Русия създаде България.
  • 57 Сър Пичук

    3 13 Отговор

    До коментар #54 от "Пояснител":

    Ха-ха.
    Русия съществува от и за войни.
    За Освобождението ни е представена сметка, която е платена до последната копейка. Но в нея не влизат подарените от Русия на Румъния български територии, като компенсация за това, което е заграбила от нея.
    Чети бре!!!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 дядото

    8 3 Отговор
    берлинския договор въплащава в себе си пълната картина и истината за поведението и отношението на западните империи към създаването на българия,балканските държави и ограбването на европа и света

    Коментиран от #62

  • 60 Истината

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Сър Пичук":

    А Сърбия получава Нишка област населена с българи като компенсация.

    Коментиран от #68

  • 61 козяшка амеба

    10 6 Отговор
    Нас са ни освободили ген. Патън и 6-ти американски флот!
  • 62 Българин

    6 8 Отговор

    До коментар #59 от "дядото":

    Приемането на руският прочит на българската история за истина е висша форма на национално предателство.
  • 63 козяшка амеба

    12 2 Отговор

    До коментар #44 от "хммм":

    "Турция е щяла да отстъпи балканските държави на Запада и България е нямало изобщо да бъде разпокъсана. ", ти да не си пил газ? Колкото дадоха на кюрдите държава, народ три пъти по-голям от нашия!

    Коментиран от #64, #75

  • 64 хммм

    3 11 Отговор

    До коментар #63 от "козяшка амеба":

    Османската империя е владяла целия Близък Изток, Северна Африка и Балканите.
    Какво е станало с държавите, в които не е стъпил руския ботуш. Разпокъсани ли са, под турска власт ли са, какво?!?!?!
    За да ти е по-лесно виж дори само Гърция.

    Коментиран от #73, #101

  • 65 фенче

    11 0 Отговор
    що не вземе Турция да ни отстъпи Лозенградско и Одринско, като е толкова отстъпчива, майтап Уили, най големите и феноменални глупости, се пишат точно под статии като тази
  • 66 байгън с колелото

    7 2 Отговор
    мръсни аглантически историци/изопачители-гъ-- лизци/
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Сър Пичук

    10 0 Отговор

    До коментар #60 от "Истината":

    Точно така!
    Нито Македония, поделена после между Гърция и Сърбия.
    Нека не забравяме, че именно несправедливостта на Берлинския Конгрес е поводът за участието ни в Балканската война, както и това в ПСВ и ВСВ на страната на Германия.
  • 69 Пси

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Историк+":

    За това ли България плаща пж окупационен договор повече от турците. Свободата ние си я плащаме предоволто. Това че Русия е тръгнала за проливите е ясно и на децата , ползва местното население да засили военната си сила и местното население изхранва войската . Всичко е платено

    Коментиран от #80

  • 70 хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #67 от "УЙКО -КАЛЕКО":

    Аха,
    "Аз го обидих, защото той после ме наби!",
    Някой май има проблеми с причинно-следствените връзки.
  • 71 Дааа

    2 11 Отговор
    Русия винаги е била вредна за България и другото зло на света с османците!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Дядя

    10 1 Отговор

    До коментар #64 от "хммм":

    Много си зле момче! Близкия Изток, Северна Африка и Балканите не са спряли междуособните войни! А за Гърция, която ми даваш за пример си ХаПсолютно неведом! Чети за гръцките организации в Одеса, за руските офицери от гръцки произход! Чети дори елементарната Уикеда бе шушо-"Възползвайки се от тази неоценима помощ, Махмуд II през декември 1827 г. (след като е ликвидирал еничарския корпус) обявява война на Русия. Започва Руско-турската война от 1828 – 1829 г., която завършва с безпрецедентен турски разгром и с подписването на Одринския мирен договор от 1829 г., с който Османската империя признава независимостта на Гърция."

    Коментиран от #74

  • 74 хммм

    0 7 Отговор

    До коментар #73 от "Дядя":

    Да, да.
    Турция преживява безпрецедентен разгром, а България остава отново изцяло под османска власт. Дори българите, опитващи се да се възползват от този "разгром" за да се освободим, са хвърлени в затвора от самите руснаци.
    А за междуособните войни в Северна Африка и Близкия изток причините са съвсем различни, но това удобно се изопачава.
    Хммм...

    Коментиран от #83, #107

  • 75 Руски помияр

    1 11 Отговор

    До коментар #63 от "козяшка амеба":

    Свали руските очила и не учи историята от руски учебници.

    Коментиран от #103

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Чичо

    5 0 Отговор
    Нека носим йоще срама по челото,

    синила от бича, следи от теглото;

    нека спомен люти от дни на позор

    да висне кат облак в наший кръгозор;

    нека ни отрича исторйята, века,

    нека е трагично името ни; нека

    Беласица стара и новий Батак

    в миналото наше фърлят своя мрак;

    нека да ни сочат с присмехи обидни

    счупенте окови и дирите стидни

    по врата ни още от хомота стар;

    нека таз свобода да ни бъде ДАР !
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #40 от "Историк+":

    Именно защото всичко е документирано, ВСЯКО нещо, което съм написал, може да бъде ПРОВЕРЕНО: и за тайното Райхщадстко споразумение, и за разликата в статута на Румъния, Черна Гора и Сърбия, за разлика от България, и за отделянето на традиционни български територии за "съседите" ни, и за руско-турксия контрол върху България, и за това, че Русия е била ПРОТИВ Съединението, и ПРОТИВ обявяването на Независимостта на България.

    Опитите за отклоняването на вниманието с приказки за "емоционални" тълкувания като твоите се разбиват в изброените от мен ФАКТИ.

    Коментиран от #81

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Историк

    2 9 Отговор

    До коментар #78 от "РЕАЛИСТ":

    Къде е "благодарността" на руските фашисти,че сме им дали азбуката? Вместо това те твърдят, че азбуката им са я дали македонците, даже си финансираха, заснеха и разпространиха цял филм фалшифициращ историята й, а в т.нар. Руски "културен" център с години в изложбите посветени на 34ти май НИКЪДЕ не се среща признанието, че на 24 май честваме БЪЛГАРСКАТА азбука.

    Излиза, че руските фашисти не знаят, че неблагодарността е непростим грях според Библията.

    Коментиран от #94, #117

  • 83 Българите

    3 4 Отговор

    До коментар #74 от "хммм":

    по това време, за разлика от гърците, не са били способни да се самоуправляват.

    Коментиран от #88

  • 84 Пешо z

    4 2 Отговор
    Благодарете се на Кемал Ататюрк,щото още щяхте да носите феса.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 свидетел

    2 3 Отговор
    нищо не разделят на три ! санстефанска България е химера, морков на пръчка ! просто се конституира едно нефелно княжество, удобно на Великите сили и една буферна автономна област.
  • 87 резервист

    5 0 Отговор
    А някой "умни глави" дори твърдят, че Берлинският договор бил добър за България повече дори от Санстефанския, защото в последния сме споменати в 8-ма или незнам коя си точка. Поклон пред големите хищници, че въобще оставиха нещо и за нас.

    Коментиран от #91

  • 88 хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Българите":

    Тази пък глупост как я измъдри?!?!?

    Коментиран от #92

  • 89 Няма да е лошо

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "САТЪРА НА ХАНА":

    да провериш как шведите преди това са се отнасяли с финландците и какво са ги правили, когато са били под тяхна власт. И после какво е било. Има множество исторически документи.
  • 90 Ако не беше

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "горби":

    Сталин тогава направил това, сегашните ни "партньори щяха да изпълнят намеренията на берлинския конгрес. Чети, не слугувай на догми и клишета.

    Коментиран от #93

  • 91 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #87 от "резервист":

    Сан Стефанския договор не е дори истински окончателен договор, а ПРЕДВАРИТЕЛЕН такъв.

    С него Русия "обещава" неща, които преди това в ТАЙНИ споразумения и съглашения е ДОГОВОРИЛА че НЯМА ДА СЕ СЛУЧАТ: Райхщадското споразумение от 1876 година и Будапещенската конвенция от 1877ма година.

    Той е ИЗМАМА, която Русия подготвя за българите, за да не са ясни истинските й намерения по отношение на бъдещите "територии". Целта на Русия е била излаз на Бяло море, и няма нищо общо с историческите лъжи на руснаците за "освобождение". НИКЪДЕ в Сан Стефанския предварителен договор България не е обозначена като СВОБОДНА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА. Даже напротив - тя е обозначена като "трибутарно княжество", което ПЛАЩА ДАНЪЦИ на Турция, и което се ръководи до най-високо ниво с участието на руски, турски или руско-турски представители.
  • 92 Неуки и диви..

    5 0 Отговор

    До коментар #88 от "хммм":

    това са били. Не забравяй, кой полага основата на българската държава, армия и т.н.

    Коментиран от #99

  • 93 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #90 от "Ако не беше":

    Реалността на престъпленията на руснаците срещу българите, срещу въображаемите "заплахи" за българите от "запада" обяснени ни от такива като теб.

    Та, какво казваш?
  • 94 ТОЧНО ТАКА...!

    5 1 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    ,,..неблагодарността е непростим грях според Библията..."
    Непростим грях е,че отхвърляме всичко построено от СССР на наша земя...!
    Скъпоструващите Електроцентрали и заводи,които никога нямаше да построим сами...!
    P.S.Очаквам рев срещу позицията ми!Давайте,вие сте на ход...

    Коментиран от #100

  • 95 АЗ САМО ДА ПИТАМ

    4 0 Отговор
    Само на мене ли ми се струва, че ако се сменят имената някои държави ще изглежда, че статията е писана за днешни събития ???
  • 96 Само глупости пишеш

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Сър Пичук":

    Моят прадядо е участвал тогава във войната от първия, до последния ден. Бил е и на добруджанския фронт. Имам спомените му записани и множество снимки, които пазя. От къде ви намират такива лайчовци?

    Коментиран от #106

  • 97 Има и по-голям срам!

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Готин американец или просто Киро":

    САЩ изпепели Хирошима и Нагазаки,оставяйки ракови заболявания от атомните бомби,за поколения напред...!А японците се оказаха с много къса памет... и сега се прегръщат с убийците си,ухилени до уши...?!?!

    Коментиран от #98

  • 98 Сър Пичук

    1 2 Отговор

    До коментар #97 от "Има и по-голям срам!":

    Верно бе!
    Американците си бият и негрите!
  • 99 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #92 от "Неуки и диви..":

    Ти не си никакъв бългрин, щом не знаеш, че по това време българите, особено по-заможните от тях, са учели в най-престижните училища и университети из цяла Европа и са формирали т.нар. интелигенция в "странство".

    Оттам са произлезли и най-знатните ни и будни революционери, писатели и общественици, които са били ужасен ТРЪН в очите на руските окупатори, които по всякакъв начин (както тогава така и сега) са се опитали да МАЧКАТ по всякакъв начин основните фигури носители на ДЪРЖАВНОСТ (процес, които руските престъпници практикуват и до днес).

    Неслучайно всички те са писали за опитите на Русия да ги елиминира от процесите в България, включително договаряйки се с Османската империя директно. Левски е бил съден и обесен, след като руския консул в Истанбул отказва да се намеси в негова полза, въпреки че се намесва за другите, с които е бил заловен Левски.

    А след като Русия вижда, че не може да контролира и унищожи ИСКОННАТА българска държавност, започва и отчаяни и явни опити да я унищожи физически - убийствата на няколко министър председатели организирани от финансирани от Русия групи, отказа на Русия да подкрепи Съединенито, отказа на Русия да подкрепи Независимостта на България, ПРЕДАТЕЛСТВОТО, когато първо Русия подтиква Сърбия да ни нападне в гръб, докато българската войска е другаде, като същевременно изтегля висшите си офицери от българската армия с надежата да я остави без ръководство което да я ръководи (и което се проваля с гръм и трявсък

    Коментиран от #105

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Руснаците

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "хммм":

    първо освобождават гърците отзад, през Крит! Личи си колко си чел история и колко си наясно с нея. Написал си един тон глупости. По история, оценка - слаб 2. Добре че са руснаците в Кипър, за да държат турците настрана. Влиянието на Русия на Крит и Кипър е от няколко века! Та какво каза за руския крак?

    Коментиран от #112

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 козяшкя амеба

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Руски помияр":

    Свалил съм руските очила, сложил съм други! И руските учебници не чета, а новите, които още не са излезли! За справка пост 61!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Минал си покрай историята.

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Историк":

    Има прекалено много пътеписи от чужди пътешественици по това време. Говорим за 30те години на 19ти век. В България няма елит, който да поведе народа. Сама лястовица пролет не прави.

    Коментиран от #108

  • 106 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #96 от "Само глупости пишеш":

    Има много достоверни исторически документи и факти за това, което пиша. Не само български.
    И съвсем между другото, моят дядо е също участник в тези битки (дори е раняван) и ми е разказвал лично много неща.
  • 107 Стига си драскал глупости.

    5 0 Отговор

    До коментар #74 от "хммм":

    Вземи и прочети преди да се излагаш. За оставането ни под турско робство заслуга имат Англия, Франция, Германия и Австроунгария. Особено Англия. Случайно да си чувал за Дизраели? Заради Именно неговите действия става така да не ни освободят. После за награда е произведен в лорд Бисконфийлд. Вазов е написал много хубаво стихотворение по темата. Няма да е лошо да го прочетеш.

    Коментиран от #109

  • 108 Историк

    2 3 Отговор

    До коментар #105 от "Минал си покрай историята.":

    Не само, че има, ами цялата възрожденска епоха е базирана точно на такива хора. Търговците от градове като Котел, Карлово, Калофер, Русе, Пловдив и т.н. са обикаляли цяла Европа, българската интелигенция в Букурещ, Браила, Одеса, Париж и много други градове е издавала вестници, организирала е финансиране за млади българи, учила и работила е там, формирала е органи за власт и представителства, които да помагат за случващи се в България събития и т.н. Доказателствата за тяхната дейност са десетки хиляди.

    Срамно е, че някой, който претендира, че е българин не знае, или, по-лошото, преструва се че не знае, само и само да омаловажи българския принос и потенциал, и да увеличи значението на външни фактори.

    Вие какво сте по народност, ако не е тайна?

    Коментиран от #110, #111

  • 109 Историк

    5 5 Отговор

    До коментар #107 от "Стига си драскал глупости.":

    Не само, че това е невярно, но и криеш ролята на Русия за "оставането ни под турско робство". Въстанието известно като Велчова завера се проваля благодарение на Русия, която ДИРЕКТНО СИ СЪТРУДНИЧИ С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ за потушаването му.

    Има много доказателства за това как Русия е мачкала българските революционери, включително и на цената на предаването им на Османската империя. Самия Левски е бил осъден и обесен, след като руския консул в Истанбул е отказал да се застъпи за него, защото Левски като свободен българин нееднократно е предупреждавал за опасността от това какво са истинските намерения на Русия в българските земи. Той е бил опасен за руските имперски интереси и елиминирането им като се помогне на Османската империя е било директен интерес на Русия.
  • 110 Българин съм,

    2 2 Отговор

    До коментар #108 от "Историк":

    само че не съм емоционално обременен, а се опитвам да гледам реално на нещата, независимо от това, какво ми се ще да бъде.

    Коментиран от #120

  • 111 тези неща трябва да се знаят

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Историк":

    от хора, претендиращи със знанията си по история.
    "Първото българско периодично издание е списание "Любословие" e издадено за първи път през 1844 г. от Константин Фотинов в Смирна (Измир, Турция). Две години по-късно, през 1846г., Иван Богоров издава в Лайпциг (Германия) първият български вестник "Български орел" с подзаглавие "известник, граждански, търговски и книжовен", а след още две - през 1848г. в Цариград издава "Цариградски вестник", където за първи път е употребена думата "вестник"
  • 112 Сър Пичук

    1 2 Отговор

    До коментар #101 от "Руснаците":

    Аха, руският флот е минал през Босфора и Дарданелите, контролирани от Османската империя за да завладее Крит и оттам да освободи Гърция. Или са направили въздушен десант!
    А бе откъде ги изсмукваате такива шуротии?!?!?!
    Виж истинската история
    "Въпреки активното си участие в гръцката революция от 1821 до 1828 г. островът не е освободен от османска власт, а остава под контрола на османския управител на Египет. От 1866 до 1869 г. критските гърци продължават борбата си, в резултат на което Крит постига автономия в рамките на Османската империя. Нова стъпка към отхвърлянето на османската власт е направена през 1897 г., когато избухва ново въстание и в резултат Великите сили принуждават султана да създаде васалната Критска държава. През 1908 г. островът де-факто става част от Гърция, като официалното присъединение става през 1913 година."
  • 113 Коментар

    2 2 Отговор
    Както е написано в статията така е било.Останалите Велики сили са заплашвали Русия заради нас и затова е имало малко проблеми при съединението на Източна Румелия с Княжество България.След това Австро-Унгария насъсква сърбите да ни нападнат,но ние сме ги разгромили и така са ни признали окончателно.
    Само не мога да разбера защо този с ник Историк се мъчи да криви историята?На база какво е било едно време няма да тръгнем да воюваме и да ставаме био оръжие на западните мераклии.Каквото било...било!Миналото си е минало.По-важното е да не си унищожим бъдещето с безсмислени войни.
  • 114 Вергина

    2 1 Отговор
    Добра статия с някои прилични коментари под нея. Ясно се вижда, че драмите в България трудно ще бъдат разрешени. В тази връзка мога да посъветвам македонците с българско съзнание, които се канят да дойдат тук: помислете си дали не е по-добре да тръгнете направо в западна посока. България и до днес е държава на безкрайни противоречия.
  • 115 Aбре

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Истерик
    ЧЕРНОТО е БЯЛО
    Ако не можеш да го пробуташ тогава е
    ТЪМНОБЯЛО

    Нали!!!?
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 УЙКО- КАЛЕКО

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Скопие":

    ЕДИН ОТ СТОЛИЦАТА НА САМУИЛОВА БЪЛГАРИЯ И ТОЙ СЕ ВКЛЮЧИ И ПИШЕ НА ЧИСТ МАКЕДОНСКИ ПАРДОН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

    Коментиран от #119

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #110 от "Българин съм,":

    Е, добре ! Щом си Българин прочети и нещо за "Тракийското въстание" и КОЙ изпраща на заточение в Сибир българските войводи на въстанието.
Новини по държави: