Last news in Fakti

13 Юли, 2023 16:47 883 6

ЕС премахна ограниченията върху вноса на храни от Япония

  • япония-
  • храни-
  • ес-
  • внос-
  • авария-
  • аец фукушима

Мерките бяха въведени след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година

ЕС премахна ограниченията върху вноса на храни от Япония - 1
Източник: БГНЕС

След срещата на върха между Европейския съюз и Япония в Брюксел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес, че европейските ограничения за вноса на японски храни, въведени след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година, отпадат.

Решението е взето на база на доверието и добрите данни от проверките на хранителните продукти както в Европа, така и в Япония, поясни тя по време на пресконференция. Съобщението на Европейската комисия посочва, че ограниченията бяха наложени от ЕС поради рисковете за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега Комисията е преглеждала мерките на всеки две години, като в постепенен процес те са останали в сила за вноса на диворастящи гъби, някои растения и определени видове риба, цитира БТА.

След пълното премахване на ограниченията, Европейската комисия подчертава важността японското правителство да продължи да наблюдава вътрешното производство за радиоактивност. Допълва се, че днешното решение на Комисията е с подкрепата на всички държави-членки на ЕС.

Аварията в АЕЦ "Фукушима" се случи след най-силното земетресение, регистрирано някога в Япония, последвано от цунами. Това бедствие доведе до прекъсване на охлаждането и повреда на четири ядрени блока, както и до радиоактивно замърсяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    14 2 Отговор
    Рибки, морски дарове, водорасли разни и всякакви фокушимски лакомства.
  • 2 Жалки

    5 3 Отговор
    Смешници тя радиацията и изчезнала според уср@
  • 3 Пешо

    2 3 Отговор
    Ихаааа , домати розови, пипер червен, дини , пъпеши , грозде, праскови, кайсии .. и т.н. Хубаво агнешко, телешки джолан за супа , ама да внасяме?! Че те купуват газ и петрол от Русия официално!!!
    Аз им налагам санкция и няма да купувам кисело мляко от тях.
    Абе тая Урсито има ли нещо в главата? Къде е Япония, а къде Европа? То като минеш моста , отсам реката. Пак си е наредила нещо Файзерско.
  • 4 Човече... ...

    6 1 Отговор
    Тъкмо като изпуснат радиоактивната вода в океана.... Урсула ще се окаже много дащна бре. Или за пари прави всичко?
  • 5 123

    4 0 Отговор
    Приемам радиоактивно заразени храни от приятелски страни,само че ми казвайте къде ще ги продават за да не ги купувам.
    Не приемам безопасните храни на неприятелските страни,само че ми казвайте къде ги продават.
  • 6 Ся като източат

    4 0 Отговор
    радиоактивната вода и започва вноса на риба за ес.
Новини по държави: