14 Юли, 2023 05:49 2 266 12

Пхенян: Използвахме правото ни на самозащита

  • северна корея-
  • ракета

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Ким Сон обясни основанието за изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета

Пхенян: Използвахме правото ни на самозащита - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Ким Сон заяви, че изстрелвайки междуконтинентална балистична ракета, Пхенян е упражнил правото си на самозащита, с която "да възпре опасните военни действия на враждебните сили и да гарантира сигурността на държавата", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съветът за сигурност на ООН се събра, след като Северна Корея съобщи, че в сряда е тествала най-новата си междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-18", която определи като "гръбнака на севернокорейските ядрени ударни сили".

"Категорично отхвърляме и осъждаме свикването на Съвета за сигурност на ООН от САЩ и техните последователи", заяви Ким по време на заседанието.

За последен път Северна Корея говори за своите ядрени и балистични програми на подобно заседание през декември 2017 г.

Пхенян е подложен на санкции на ООН още от 2006 г. насам заради ракетните и ядрените му програми. Те включват и забрана за разработване на балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

През последните няколко години в световната организация няма единодушие по въпроса как да се решат проблемите с ракетните изпитания на Северна Корея. Русия и Китай, които са сред петте страни, имащи право на вето в Съвета за сигурност, казват, че налагането на още санкции няма да помогне и настояват те да бъдат облекчени. Пекин и Москва обвиняват Сеул и Вашингтон, че са провокирали Пхенян чрез съвместните си военни учения.

САЩ на свой ред упреква Китай и Русия, че окуражават Северна Корея, като я предпазват от нови санкции.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шопензи

    21 4 Отговор
    Прав е човеко, като има атомни бомби, никой не го заплашва с демикрация.
  • 3 Варненец

    3 16 Отговор
    Тоя ненормалния, от какво се защитава??? Те да разберат неговите , че ядат само гарнитурата, ще го разстрелят, отвън никой не го напада.
  • 4 Ехаа

    14 2 Отговор
    Демократичния запад с една сев.корея не може да се оправи искат русия да подчинят!?! Те и козарите ги разкараха от Афганистан и сега си управляват
  • 5 Механик

    7 2 Отговор
    "Гладните и неуки" корейци, дето даже нямат интернет, изстрелват ракети.
    Богатата и "независима" Япония все още "опитва" да изстреля първата си ракета, ама разни обстоятелства отлагат опита за 294-ти път.
    "Гладната" Корея, отново бележи значителен прираст на населението си.
    Богатата Япония е с отрицателен прираст от вече 40 години. Положението е толкова сериозно, че японското правителство поема стратегия за намаляването на пенсионерите си, понеже няма кой да работи и да им изкарва пенсиите. (справка: предложението на яп. правителство, възрастните хора, доброволно да си правят сепуко)
    Нещо подобно е и в БГ.

    Коментиран от #7, #8, #9, #12

  • 6 ...

    0 2 Отговор
    Па вас кой ви е нападал бе дрипльовци. Няко се затъжил за цървулите на босия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Африка също има прираст на население, а Швейцария отрицателен.Тия опорки от началото на 19 век от години не важат троле.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    1 0 Отговор
    Япония от години доставя храна и вода до МКС ТРОЛЧО НЕДОУЧЕН
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: