Last news in Fakti

21 Юли, 2023 11:24 1 188 20

Няма информация от КНДР относно избягалия там американски войник

  • сащ-
  • кндр-
  • северна корея-
  • военен-
  • американски

Увеличават се притесненията на САЩ

Няма информация от КНДР относно избягалия там американски войник - 1
Източник: Shutterstock

Увеличават се притесненията на САЩ за 23-годишния редник Травис Т. Кинг, който във вторник незаконно влезе в Северна Корея. Вашингтон е напълно мобилизиран в опитите си да се свърже с Пхенян, включително чрез комуникационните канали на ООН.

Това каза Министърът на армията на САЩ Кристин Уормът в първите си публични коментари по случая на форума за сигурност в Аспен в Колорадо, съобщава "Ройтерс".

Според официални лица все още няма отговор от Пхенян. Държавните медии на Северна Корея, които в миналото са съобщавали за задържането на американски граждани, засега също не са коментирали случая, цитира news.bg.

По думите на министърката, САЩ иска да си "върне" дезертьора поради притеснения относно това как се отнасят с него.

Уормът припомни случая с Ото Уормбиър, американски студент, който беше затворен в Северна Корея в продължение на 17 месеца. Той умира малко след като е върнат в Съединените щати в кома през 2017 г.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби също беше загрижен. "Това не е страна, която е известна с хуманно отношение към американците, или към когото и да било."

От Щатите не са напълно сигурни защо Кинг е избягал в Северна Корея, но Уормът призна, че вероятно той се е притеснявал да не бъде изправен пред дисциплинарни действия от армията. Тя каза, че нямала информация, която да показва, че младежът е симпатизант на Северна Корея. Пентагонът омаловажава предположенията, че той може да компрометира разузнаването.

Говорителят на Пентагона Сабрина Синг каза, че службата за контраразузнаване на американската армия и американските сили в Южна Корея провеждат разследване, което да изясни какво е накарало Кинг да вземе това решение. Тя отказа да отговори директно на въпрос дали Пентагонът вярва, че Кинг е все още жив. Според нея американските военни не могат да предложат никаква информация за статута на Кинг.

Преди да избяга във вторник, Кинг е бил на невоенна обиколка на селото на примирието Панмунджом, на границата между Северна Корея и Южна Корея. Именно там е дезертирал.

Кинг е бил глобен за извършено нападение, докато е бил разположен в Южна Корея и е бил задържан там повече от месец. След това е щял да бъде ескортиран от американските военни до летището Инчеон за търговски полет до Далас, Тексас, където е щял да понесе последствията от деянието си.

След като премина проверките за сигурност, той каза на служителите на авиокомпанията на изхода за заминаване, че е загубил паспорта си и се върна на терминала, каза служител на летището пред Ройтерс, пожелал анонимност.

Уормът коментира, че сигурно Кинг "може да не е мислил ясно".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайски балон

    12 1 Отговор
    Проучването на американския войник по метода на обратното инженерство от севернокорейските специалисти продължава!

    Коментиран от #3

  • 2 Сиганян

    21 2 Отговор
    От Щатите не са напълно сигурни защо Кинг е избягал в Северна Корея, но Уормът призна, че вероятно той се е притеснявал да не бъде изправен пред дисциплинарни действия от армията.

    Смятайте кво го е чакало щом е избрал Корея.
  • 3 По-скоро се

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "китайски балон":

    Радва на Истинският Живот
  • 4 Здрасти

    14 3 Отговор
    Не вярвам грам на американски изявления
  • 5 Адам Хилтън

    11 2 Отговор
    Очевидно това да си американски наемник е по-неприятно, даже от зверските фантасмагории които Южна Корея представя като "истини" за политическия си съперник.
  • 6 ХАХАХА

    15 2 Отговор
    ХАХАХА, по добре в Северна Корея, отколкото при гейформацията наречена фащски войски в Южна Корея. Може да се окаже ,че е отказал "либов" на някой по висшестоящ. ХАХАХА Да им армията ....... на ФАЩ!

    Коментиран от #9

  • 7 ГУМЕН КРАДЕВ

    3 10 Отговор
    Определено не е бил добре , кой нормален човек бяга в Северна Корея ???

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГУМЕН КРАДЕВ

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Ха-ха-ха ти откъде знаеш ако не си бил там , ха-ха-ха ?

    Коментиран от #11

  • 10 БОЗА

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Алтавите до подводни лодки,самальоти и ракети имат ли достъп...или всички са щабари и най-мноо,а са набучат с химикалка...или да се прищипят на некой принтер...че времената са такива,че а на някой не са му издържали нервите-а е започнала голямата заря... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 11 ХАХАХА

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Ами има достатъчно инфо зо джендърството във войските на фащските, или ти не си чувал ?

    Коментиран от #16

  • 12 Кило

    9 0 Отговор
    Пича , най- вероятно е настанен в някой хотел и снася всичко дето знае за юуес арми . Не го мислете
  • 13 Дедо Z

    9 1 Отговор
    Еее, голям резил-САЩ не знаят... Иначе на петата минута всичко им е известно, даже и виновниците - почти винаги Русия и Путин! Ха, ха, ха
  • 14 Предпочел

    7 1 Отговор
    Е Северна Корея пред Гуантанамо най вероятно. А сега разказва на военното разузнаване на СК за демокрацията.
  • 15 Гоуст

    6 1 Отговор
    Тъпите Американци се правят, че не знаят разликата между арестуван за шпионаж и доброволно поискал закрила. И да не се притесняват за боеца, няма да се върне в САЩ. Не е арестуван, а е ПОИСКАЛ закрила. В момента ще стане рекламно лице на пропагандата на Северна Корея срещи САЩ.
  • 16 Ха ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХА":

    Че то и в руските има , достатъчно инфо има е нета как кадирките "джендъстват" с руските мужики.....

    Коментиран от #17

  • 17 ХАХАХА

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха":

    Абе незнам там дали има, ама има официално има за дженерал джендър от фащските войски. Дори беше приветстван.
  • 18 комунист

    3 4 Отговор
    Попаднал е в комунистическия рай,а от излизане няма. 45 години с насочени автомати срещу народа се пазеше нашият рай,да не би някой да напусне и да избяга в капиталистическият ад и да заживее като човешко същество,а не със страх от лагерите на смъртта

    Коментиран от #20

  • 19 Сега ще стане известен

    3 1 Отговор
    Ще го впишат в Гинес като единственият избягал в КНДР.
  • 20 ХАХАХА

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "комунист":

    Що лъжеш бе псевдо.? Сега в разградения двор България, нищо хубаво няма.Пазили са ,пазили от свинска чума ,птичи грип и други прииждащите от Гърция и Турция заболявания по животните, ама ти ручай демо бананите и не лъжи безсрамно.
Новини по държави: