Last news in Fakti

21 Юли, 2023 11:55 1 153 4

Албанският парламент легализира канабиса за медицински и промишлени цели

  • канабис-
  • медицински-
  • цели-
  • албания-
  • легализация

Лицензът за култивиране и преработка на канабис за тези цели ще бъде предоставян на компаниите за период от 15 години

Албанският парламент легализира канабиса за медицински и промишлени цели - 1
Източник: Shutterstock

Вчера, албанският парламент одобри проектозакон за използването на канабиса за медицински и промишлени цели, съобщиха местните медии.

Проектозаконът уточнява критериите, които трябва да бъдат изпълнени от онези, които желаят разрешение за отглеждане на канабис, и предвижда санкции при нарушения. Целта на този закон е да регулира и осигури контрол и наблюдение на процесите на отглеждане, производство, преработка и износ на канабис за медицински и промишлени цели.

Министърът на здравеопазването и социалната защита Огерта Манастирлиу заяви, че предстоящата национална агенция за контрол на канабиса ще бъде подчинена на албанското министерство на здравеопазването. Тази агенция ще си сътрудничи с албанската полиция и други структури в министерствата на здравеопазването, земеделието и вътрешните работи, за да осигури контрол и наблюдение на целия процес, предаде БТА.

Лицензът за култивиране и преработка на канабис за тези цели ще бъде предоставян на компаниите за период от 15 години, но заложените строги критерии за получаване на лиценз представляват предизвикателство за албанските компании. Някои експерти в областта на икономиката смятат, че този факт може да доведе до предимство за чуждестранните предприемачи пред албанските граждани.

Проектозаконът също така стана предмет на дебати в парламента, като опозицията изрази съмнения относно начина, по който беше одобрен. Въпреки това, управляващото мнозинство настоя за необходимостта от строг контрол и счита, че този закон може да допринесе за финансови печалби и създаване на работни места в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълтурите са

    6 3 Отговор
    най-големия вносител на канабис в Гърция с микробуси нелегално от Шиптария!
  • 2 то като в дивият запад

    6 3 Отговор
    Всеки албанец друсан.Всеки албанец с пищов

    Коментиран от #4

  • 3 Не и не

    12 2 Отговор
    Поредното доказателство, че по-тъп, ограничен и тесногръд цървул от българина НЯМА!!!!!! И тия ни задминаха с 200...
  • 4 тряа

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "то като в дивият запад":

    си пълен келеш да не си стигнал до информацията, че не си прав... тъжно, че такива хора имат достъп до интернет.
Новини по държави: