Last news in Fakti

23 Юли, 2023 05:05 2 053 20

Иран и Ирак настръхнаха срещу Дания, Техеран привика скандинавския посланик

  • дания-
  • иран-
  • ирак-
  • коран-
  • посланик

В Южен Ирак бе нападната база на датска неправителствена организация заради изгарянето на корана

Иран и Ирак настръхнаха срещу Дания, Техеран привика скандинавския посланик - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Датският Съвет за бежанците съобщи снощи, че е била извършена „въоръжена атака“ срещу негови помещения в крайните южни райони на Ирак, но персоналът е „физически невредим“, предаде Франс прес, зитирана от БТА.

Нападението, насочено срещу база на НПО близо до големия южен град Басра, е извършено в ранните часове на днешния ден, посочи в съобщение изпълнителният директор на Съвета за бежанците за Близкия изток Лилу Тапа.

По време на нападението на място са били двама охранители, които не са пострадали физически. НПО обаче съобщи за нанесени материални щети и подчерта, че е имало и палеж. Допълва се също, че хуманитарни служители никога не трябва да бъдат обект на нападение.

Датският Съвет за бежанците работи в Ирак от 20 години и предоставя подкрепа на общности, засегнати от конфликти и вътрешно разселване, по-специално от операции по разминиране в Басра, пише още в съобщението.

Информацията за нападението идва в момент, когато се появиха медийни публикации за оскверняване на корана в Дания. На страницата си във „Фейсбук“ крайнодясното датско движение „Данске патриотер“ публикува вчера видео с мъж, който изглежда изгаря корана и тъпче иракско знаме.

Заместник-полицейската инспекторка в Копенхаген Трине Фискер потвърди днес за АФП, че вчера е имало малобройна демонстрация пред посолството на Ирак и потвърди също, че е била изгорена книга, но не е ясно каква.

Рано вчера сутринта, в отговор на инцидента в Копенхаген няколко десетки демонстранти се събраха в иракската столица и се опитаха да тръгнат към посолството на Дания, съобщи фотограф на АФП.

Иранското външно министерство съобщи в „Туитър“, че е извикало днес датския посланик в страната, за да протестира срещу „оскверняването на корана в Копенхаген“, предаде Ройтерс.

В петък мъж подпали книга, за която се смята, че е била корана, на площад пред посолството на Ирак в Копенхаген.

„Изгарянето на книги в Европа напомня на мрачните векове на невежество… Да се мълчи в лицето на такова отвратително престъпление срещу културата ще доведе единствено до насилие и насърчаване на тероризма“, беше цитиран да казва високопоставен ирански правителствен представител.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    18 7 Отговор
    СРАМНИ ВРЕМЕНА .. ЗА СКАНДИНАВЦИТЕ
    ... ОСОБЕННО АКО ОТЧЕТЕМ ФАКТА ЧЕ ТРЕТАТА ЖЕНА НА ВИКИНГА КНЯЗ ВЛАДИМИР РЮРИКОВИЧ РУСКИ ПОКРЪСТИТЕЛ Е БИЛА ВОЛЖКА БЪЛГАРКА ПРИНЦЕСА МЮСЮЛМАНКА ОТ КОЯТО СЕ РАЖДАТ
    СИНОВЕТЕ МУ БОРИС И ГЛЕБ - ПЪРВИТЕ РУСКИ СВЕТЦИ МЪЧЕНИЦИ
  • 3 ХАХАХА

    23 4 Отговор
    Въх боже ,Тома Дания, това Швеция какви циливили .... зовани страни! ? Ще има скоро вой до небесата като поразстрелят, понамушкатняколко викинги или викингки. Ще има пак разни артисти певци да се развяват по екраните и да казват : жю суи Швеция, или Дания! Ама този път умните хора няма да са съгласни с това жюсуи,защото каквото повикало това се обадила.

    Коментиран от #4

  • 4 ТрампЛин

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Рюрикович викаш? Българка-мюсулманка? И какво общо имат монголската орда и Викингите? По-скоро Киевска рус и Викингите са една кръв!

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Гориил

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    И двамата се покланят на свастиката.
  • 6 Мани бегай

    12 2 Отговор
    Тея са фанатици на N степен. Тея датчани, като нищо ще литнат, като жребци в простора от Некоя терористична атака🤔🤣😭🤔🤣
  • 7 Реалист

    3 12 Отговор
    Мръсни талибани
  • 8 Гориил

    12 3 Отговор
    България опожари петролното пристанище на Лукойл в Бургас. Но руското външно министерство не иска да приеме българския посланик.

    Коментиран от #9

  • 9 Реалист

    4 16 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Още по-добре, да си вземат и руските агенти русофили в Расиий.

    Коментиран от #10

  • 10 Гориил

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Русия ще вземе единственото правилно решение. Който бърза винаги губи.Тъжно е, че в Европа дойде времето на ауто-да-фе.
  • 11 ХАХАХА

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Православен християнин! От толкова глупава соросоидно либерастка пропаганда всеки ще застане на страната на подиграваните. Всяка пропаганда тр.ябва да има мяра,защото при преекспониране вече никой не одобрява действията на пропагандистите.
  • 12 Аз да пиша

    2 11 Отговор
    Ритуално трябва да се гори Корана

    Коментиран от #15

  • 13 руzzoфилите

    5 7 Отговор
    да покрепят мюслиманските си бро тушки
  • 14 Прекаленото натягане води до дефекти

    11 0 Отговор
    Скандинавците нямат проблеми с религиозни книги.
    Имат проблем с милионите навле-ци които насилват, крадат, мързелуват и мрънкат.
    За няма 20 години 30% от местното население е изместено от новодошли които мразят всичко там, освен невръстни руси девойки и кеш евро.
    Всички скандинавски страни за 1 милион пъти по-толерантни от всички азиатски държави на куп. Но от толквоа толерантност се докараха до там да ги гледат под лупа и да искат още и още от тях.
    Трябва да теглят чертата и да измислят нмова доктрина.

    Няй-голкямата тъ по тия която можем да сътворим в 21 век е всичте европейци да се хванем за гушите и да се радваме когато разни чужденци убиват този или онзи местен, защото политиците ни имал идрязги помежду си...
  • 15 лош подход

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аз да пиша":

    И от какъв зор?
    Държавите които пазят границите си, наслението си, културата си и икономиките си защо нямат нужда нищо да горят?
    Можем да си съжителстваме чудесно с всички религии, но не и като пускаме всеки малограмотен коч в домовете си да безчинства на воля, а като установим добросъседски от отношения.
  • 16 Пепи готиното

    4 4 Отговор
    Така ще е докато Исляма е свещена религия а нацизма е забранен
  • 17 Здрасти

    10 0 Отговор
    Нещо става, някой умишлено разбутва отношенията между християни и мусулмани. Защото съм бил в Дания и там случайни работи няма, няма как да правиш каквито си искаш золуми там. Без разрешението на държавата това не може да се случи. Интересно е каква точно е целта. В Европа се напълни с мусулмани и но чудно и с радикални такива. Струва ми се, че искат да дестабилизират стария кинтинент и напълнят улиците с кръв. Видя се, че и икономически се удари по нея.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Реплика

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Здрасти":

    Организиран хаос по сценарий.
  • 19 Тони

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Здрасти":

    Европа ще бъде ислямски халифат това е плана от поне 100 години на едни много богати хора .
  • 20 Лагрестин

    0 0 Отговор
    Корана нали го гориха разни иракчани и кюрди?Да им търсят сметка на тях за това.