Last news in Fakti

1 Август, 2023 04:28 2 243 16

Мали и Буркина Фасо ще приемат военна интервенция в Нигер като обявяване на война срещу тях

  • мали-
  • буркина фасо-
  • военна интервенция-
  • нигер

Правителствата в двете страни също са продукт на държавни преврати

Военна интервенция в Нигер с цел връщане на власт на президента Мохамед Базум, който бе свален от военните, ще бъде разглеждана като "обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали", се казва в съвместно изявление на правителствата на двете африкански страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двете правителства, които също са продукт на държавни преврати, заявиха, че не бива да бъдат предприемани "каквито и да било военни интервенции срещу Нигер" и че евентуални такива интервенции "ще бъдат възприети като обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали".

Буркина Фасо и Мали отправиха това си предупреждение ден след като лидери на страни от Западна Африка, събрали се на среща в нигерийската столица Абуджа, заплашиха нигерските превратаджии, че може да използват сила.

"Военна интервенция в Нигер може да дестабилизира целия регион", се казва още в съвместното изявление. Освен това двете правителства изтъкват, че "отказват да прилагат незаконните, нелегитимните и нечовешки санкции срещу народа и властите на Нигер", приети в Абуджа.

В неделя лидерите на страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) дадоха на нигерската хунта срок от една седмица за "цялостно завръщане към конституционния ред", като заявиха, че не изключват употребата на сила, ако превратаджиите не се съобразят с исканията им.

Освен това лидерите от ЕКОВАС решиха да "преустановят всички търговски и финансови трансакции" между страните си и Нигер, както и да замразят авоарите на военните, замесени в преврата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    42 10 Отговор
    Сега, след като Буркина Фасо и Мали нападнат Нигер, столичния общински съвет, ще трябва да сложи на терасата и знамето на Нигер редом до знамето на Украйна,така е честно и редно.

    Коментиран от #5

  • 2 Уса

    54 8 Отговор
    Изрязали сте новнината за главния виновник докарал Нигер до дъното на мизерията и това е Франция.Нигер е френска колония и сваления президент е френска марионетка.Франция им краде урана,златото,лития и др.Французите си живеят живота с нигерииските ресурси и се бият в гърдите,колко били силни и умни.Същото е с останалите страни от Африка.Заплахата за военна интервенция дойде от Макрон,който е бесен,че робите късат синджирите
  • 3 Уса

    39 5 Отговор
    Един ден ще искате да си купите баничка с левове и ще ви кажат,че тая валута повече не се признава,защото нямате злато подарили сте го на дънди,мънди и подобни
  • 4 Някой

    32 5 Отговор
    Хехе! Отървали те се от френските грабежи помагат на последният присъединил се към техния клуб...
    Франсетата не ги обичат много в тази част на света... Що ли?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Петър

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Камтък":

    Тогава, столичния общински съвет трябва да си сложи знамето и на една окупирана страна от преди 50 години, член на ЕС, бас ловя, че нямаш капацитет да се сетиш коя е тая страна.
  • 7 Врътнаха им кранчето

    29 5 Отговор
    Мали са "Вагнер". Русия успешно отрязва запада от техните колонии. Нигер спряха кранчето на франсетата. Никакъв уран за тях. Ако не знаете, франсетата са най-големият износител на ток в Европа. И сега, какво стана? ЕС получава руски газ през краварите с надценка, уран за централите получаваше пак от Русия и от Африка. Правилно е говорил Макарона като е казал: Времето на благоденствие на западния човек приключи. Не са мои измислици, сам Макарона го беше казал
  • 8 фен

    26 5 Отговор
    Пропусна да споменеш, че двете страни са казали, че воена намеса на НАТО може да дестабилизира целият регион, както е станало с Либия! И в крайна сметка, светът става все по - свободен, и независим от САЩ и марионетките им!
  • 9 дядото

    19 2 Отговор
    всяка намеса в семейство,в народ и държава,без да е поискана е чиста проба интервенция и агресия.като как някои държави си присвояват правото да налагат техен начин на живот с военни средства и наричат това демокрация.всеки народ и държава трябва самостоятелно да премине етапите си на развитие- еволюционно или революционно
  • 10 Ясно

    3 14 Отговор
    Превратаджиите ще изкарат ден до пладне
  • 11 Учуден

    25 5 Отговор
    Да разгледаме паралелите:

    В Украйна и в Нигер свалят президента и се установява хунта на власт. Но до тук свършва - видиш ли ако Франция нападне Нигер ще е съвсем "легитимно и демократично" но щом Русия нападна Украйна това вече е агресия. Санкциите са срещу Нигер а не срещу Франция, но в другия случай санкциите са срещу Русия а не срещу хунтата в Киев. Защо така бе евроатлантици - къде ви е "светът основан на правила". Видиш ли "преустановяват всички търговски и финансови трансакции" между страните си и Нигер а другата хунта в Киев се радва на щедро финансиране и въоръжаване - защо пак двойни стандарти.

    Коментиран от #15

  • 12 2022

    4 0 Отговор
    усия е доставила няколко хеликоптера и бойни самолета на Мали, която се бори с международния тероризъм, заяви пред ТАСС източник, близък до темата за военно-техническото сътрудничество. Това предаде БТА.

    Военната хунта в Мали обеща да проведе избори до март 2024 г.

    "Това не е военно-техническо сътрудничество в чистия му вид, а специален проект. В пратките авиационна техника за Мали имаше по няколко хеликоптера и бойни самолета от наличните в руското военно ведомство", каза той в кулоарите на приключилия вчера международен форум "Армия-2022".

    Бивш боец от „Вагнер“: Русия трябва да спре намесите си в други страни

    ТАСС посочи, че не разполага с официално потвърждение на тази информация.

    По-рано през август АФП цитира министъра на отбраната на Мали полковник Садио Камара да казва, че държавата укрепва "Разузнавателния си капацитет за нанасяне на удари със самолети Л-39 и Су-25..., както и с ударни хеликоптери тип Ми-24П, които се добавят към вече доставените Ми-35 и Ми-24".
  • 13 Питащ

    20 2 Отговор
    Няма ли соросоиди да се обявят в защита на "суверинитета и териториалната цялост" на Нигер и да си сложат знамето на Нигер на балкона. Както в Киев новата власт идва след преврат - даже не е толкова кървав като в Киев. Няма ли да заклеймят агресора Франция и да им наложат санкции, да конфискуват на френските олигарси имуществото, да изключат Франция от SWIFT и да пращат пари и оръжия на Нигер.
  • 14 хе хе

    1 1 Отговор
    След включването на Пригожин! Кремъл внезапно се загрижи за Нигер


    Кремъл изрази загриженост в понеделник относно ситуацията в Нигер, чийто президент беше свален миналата седмица с преврат, който беше осъден от много страни, но приветстван от ръководителя на руската наемническа група Вагнер, която има широки интереси в Африка, предава "Ройтерс".

    В разговор с репортери, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "случващото се (в Нигер) е въпрос на сериозна загриженост".

    "Ние сме за бързото възстановяване на правовия ред в страната, ние сме за сдържаност от всички страни, така че това да не доведе до човешки жертви", каза Песков.

    Лидерите на преврата в Нигер обявиха генерал Абдурахаман Чиани за нов държавен глава миналия петък, дни след като заявиха, че са свалили президента Мохамед Базум при седмото военно превземане на властта в Западна и Централна Африка за по-малко от три години.
  • 15 Петър

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Учуден":

    Евала за коментара, примера който даваш е за глупави евро атлантици, но те трудно четат и осмислят. На тия глупавите евро атлантици, много обичам да им давам за пример различната гледна точка за една окупирана страна, член на ЕС. И там има окупатор и агресор, даже агресора и окупатора ни е съсед.
  • 16 !!!?

    3 1 Отговор
    Африканско нато - Мали, Буркина Фасо и Нигер !!!?