Last news in Fakti

3 Август, 2023 14:10 2 166 4

Огнен ад: Затворени летища и евакуация на граждани в Южна Италия

  • италия-
  • пожари-
  • сицилия-
  • евакуация-
  • горещини

Пътуващите са предупредени за опасност от горски пожари на популярния остров Сицилия

Огнен ад: Затворени летища и евакуация на граждани в Южна Италия - 1
Източник: БГНЕС

Изпепеляващите горещини в Италия доведоха до затварянето на редица летища в страната и евакуация на местни жители и туристи. Пътуващите са предупредени за опасност от горски пожари на популярния остров Сицилия, съобщава специализираният сайт SchengenVisaInfo.com.

Горските пожари на остров Сицилия се разраснаха заради силните ветрове, застрашавайки живота на жителите и почиващите в региона. Освен това през последните седмици много летища в региона бяха затворени заради огнените стихии, бушуващи в непосредствена близост до аерогарите.

Летище Палермо беше затворено в началото на миналата седмица, след като три села в околностите бяха обхванати от горски пожари.

Огънят нанесе щети и на сградата на терминала на летище Катания, поради което то също бе частично затворено. Наред с всичко друго, властите се опасяват от огромните икономически загуби за туризма.

Отбелязва се, че това лято на острова бяха отчетени рекордно високи температури. Преди броени дни в Катания бяха отчетени 47,6 градуса по Целзий.

Местни медии съобщават, че пожарникарите са успели да потушат големи огнища на горски пожари, но пламъците около градовете Палермо, Месина и Катания бушуваха в продължение на много дни.

Трима души загинаха в този район поради невъзможност за евакуация. Значителни са и материалните щети. В Палермо огънят обхвана църква от XV век. Според местните власти горските пожари са причинили щети за 260 милиона евро.

"Хората не могат да дишат – толкова много е замърсен и горещ въздухът, принудени са да излизат навън, защото къщите им горят“, разказва един от местните жители, цитира "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    21 4 Отговор
    Извикайте руснаците. Те ще ви спасят, както винаги досега.
  • 2 Чингис Хан

    4 1 Отговор
    И какво ме интересува , тука кой ще ви помогна ако ви върнат природните стихий в 10 Век ? Ами просто е , никой само ще гледат сеир и ще се снимат с тогавашанта власт. Такаче да се спасяват както могат и както им е дадено.
  • 3 Димо

    5 0 Отговор
    Само граждани ли? А селяни?
  • 4 европа е континент колония на сащ

    5 0 Отговор
    и е обречен да изгори по един или друг начин
Новини по държави: