4 Ноември, 2013 13:45 752 0

Започна делото срещу Мохамед Морси

  • мохамед морси-
  • мюсюлмански братя-
  • египет-
  • дело

При засилени мерки за сигурност Морси заедно с още 14 членове на Мюсюлмански братя застават пред съда

Започна делото срещу Мохамед Морси - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

При засилени мерки за сигурност започна делото срещу сваленият египетски президент Мохамед Морси в покрайнините на Кайро, съобщават световните информационни агенции.

Той, заедно с 14 други членове на „Мюсюлмански братя“ ще отговарят пред съда по обвинения в подстрекателство към убийството на протестиращи по време на демонстрациите, които заляха Египет през декември миналата година.

Рано в понеделник, сваленият държавен глава бе докаран с военен хеликоптер в Полицейската академия в Кайро, където ще бъде процесът. Другите членове на „Мюсюлмански братя“, които се изправят редом до него бяха доведени на мястото на процеса с бронетранспортьори.

Делото трябваше да се състои в затвора Тора от другата страна на Кайро, но бе преместено късно в неделя, очевидно за да възпре протестиращите. Процесът срещу предшественикът на Морси - Хосни Мубарак, също се проведе в Полицейската академия на Кайро.

Морси се появи в цивилни дрехи и отказа да облече затворническата униформа в съдебната зала. Държавните медии коментираха, че това решение, както и скандиранията на ответниците "незаконно, незаконно" отложиха началото на процеса за кратко.

Днес Морси се появява публично за пръв път след свалянето му от власт от военните на 3 юли. Причина за това станаха масовите протести срещу неговото управление, които заляха страната.

Протести се проведоха извън съда както и на други места в Кайро.

Малко след пристигането на Морси пред сградата се събраха няколкостотин негови привърженици с плакати, дошли да го подкрепят.

„Това не е истински процес. Не може да съдиш демократично избран държавен глава. Морси зае поста чрез избори, а не налагайки собствената си воля. Той е съвсем законен президент”, коментира един от протестиращите.

Събралите се бързо се увеличиха и освен скандирания в подкрепа на Морси започнаха да крещят лозунги и срещу главнокомандващ на армията генерал Абдел Фатах ал-Сиси, който ръководеше отстраняването на Морси от власт. Демонстрантите станаха агресивни и към медиите, които отразяваха протеста им като нападнаха с камъни екип на държавната телевизия, наричайки ги „лъжци“.

Други протести се проведоха и на редица места в Кайро – пред Върховния съд  и пред Върховния конституционен съд. Местните медии съобщават, че и двете сгради са били евакуирани.

Съдебния процес срещу Морси ще се превърне в битка за надмощие между двете доминиращи сили в Египет. Това ще бъде тест, от една страна за способността на управляващите военни да запазят реда в страната, а от друга - издръжливостта на ислямистите в условия на масови репресии, смятат анализатори. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА