Last news in Fakti

14 Август, 2023 05:06 1 130 9

Мигрантският въпрос влиза в полския референдум

  • полша-
  • референдум-
  • мигранти

Допитването ще се проведе заедно с парламентарните избори на 15 октомври

Мигрантският въпрос влиза в полския референдум - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разкри, че третият въпрос на предложения референдум, който ще се проведе заедно с парламентарните избори на 15 октомври, ще поиска от поляците да изразят отношението си към плановете на ЕС да наложи на държавите членки схема за преместване на мигранти. Това предаде Полската агенция по печата (ПАП), цитирана от БТА.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи тази сутрин, Моравецки заяви, че третият въпрос, който ще бъде зададен на избирателите на референдума, ще гласи: "Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка съгласно механизма за принудително преместване, наложен от европейската бюрокрация?".

Той добави, че правителството на "Право и справедливост" (ПиС) от самото начало е било против схемата на ЕС за релокация на мигранти.

Във видеото бяха представени архивни изказвания по въпроса за преместването на бежанците на лидерите на "Гражданската платформа", основната опозиционна партия.

Тогавашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск заяви през 2017 г: "Ако полското правителство е твърдо решено да не участва в това съвместно разпределение на отговорностите по отношение на бежанците, това неизбежно ще доведе до определени последствия", а през 2015 г. тогавашният заместник-министър на външните работи Рафал Тшасковски заяви за преместването на бежанците: "Ще трябва да направите тази крачка и да сте отворени за предложението на Европейската комисия".

Коментирайки двете изказвания, Моравецки твърди, че" тези политици искат да ви изложат на опасност".

"Всички виждаме какво се случва по улиците на Западна Европа: изнасилвания, убийства, палежи, разрушаване на улици, квартали на ужаса... не искаме това в Полша", продължи той. "Имаме нужда от вашата силна подкрепа! Казваме "не" на незаконната имиграция", добави той.

Според Моравецки "Туск е най-голямата заплаха... за сигурността на Полша".

"Да не позволим на Туск, пратеник на брюкселските елити, да разруши сигурността в Полша", каза той.

В петък сутринта Ярослав Качински, лидер на ПиС и вицепремиер, разкри, че първият въпрос в планирания национален референдум ще пита анкетираните дали подкрепят продажбата на държавни предприятия. Във втория въпрос поляците ще бъдат попитани дали подкрепят повишаването на пенсионната възраст, съобщи вчера Беата Шидло, заместник-лидер на ПиС.

Планиран първоначално като национален референдум за предложената от Европейския съюз нова миграционна политика, плебисцитът ще се състои от четири въпроса, като последният ще бъде обявен в понеделник.

По-късно днес Моравецки заяви на пресконференция, че формулировката на всички въпроси за референдума ще бъде приета в понеделник, 14 август, и внесена в Сейма, долната камара на парламента.

Предвижда се регламентът за референдума да бъде обсъден от Сейма на заседанието му на 16-17 август.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 фАНТОМасс

    18 0 Отговор
    След тези 1000 бежанци ще дойдат още 1000 , а след тях още и още. Веднъж като клекнеш и ....край !

    Коментиран от #5

  • 3 Шляхите се правят на мъже

    19 0 Отговор
    Няма смисъл. Брюкселската диктатура никого не пита. Ще Ви докарат навляци да ги храните а те да лежат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 36 роднини

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "фАНТОМасс":

    Нарича се верижна имиграция. Познавам човек от Африка,който се хвалеше:така докарал 36 роднини на Запад.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТИР

    10 0 Отговор
    Какво е мнението на наш Кирчо за референдумите,,
  • 8 Геша

    10 0 Отговор
    Нито едно криминално престъпление, каквото е нелегалното пресичане на държавна граница не трябва да бъде награждавано с право на заселване. Който ги е канил без да пита той и да си ги гледа.Браво поляци.Полският народ ще каже НЕ на това безумно самоунищожение на Европа.
  • 9 Три

    11 1 Отговор
    Защо два пъти триете въпроса ми за нашия референдум?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания