17 Август, 2023 16:45 1 147 0

Румънските учители може отново да излязат на протест

  • румъния-
  • учители-
  • образование-
  • протест-
  • заплати

Причината за това недоволство, свързанo с незавършения закон за заплатите

Румънските учители може отново да излязат на протест - 1
Източник: БГНЕС

Лидерът на Националната синдикална федерация "Алма Матер" в Румъния, Антон Хадар, предупреди, че новата учебна година може да започне с протести. Причината за това недоволство, свързанo с незавършения закон за заплатите, въпреки обещанията на правителството, предаде БТА.

Хадар коментира, че е минал месец и всичко още е в етап на обсъждане. Ако учителите не видят обещаното увеличение на заплатите в новия закон, те планират да излязат на улицата от 1 септември.

Той добави, че не са видели закона в окончателния му вид и че не е имало повече преговори. Синдикалният лидер сподели, че не са имали среща с новия министър на образованието Симона Букура-Опреску по въпроса за заплатите.

Стачката на учителите в Румъния започна през май и засегна над 150 000 преподаватели. Тя предизвика хаос в учебните заведения и имаше риск да засегне националните изпити и завършването на учебната година. Учителите излязоха по улиците на големите градове, за да изразят недоволството си от ниските заплати.

Тогава управляващите обещаха на учителите, че в новия закон ще залегне увеличение на заплатите от 1 януари 2024 г. с 50 %.

“Ако законът не влезе в парламента до 1 септември, това ще означава, че не са спазили поетия ангажимент. Оставащите две седмици не ни дават особена надежда, че законът ще бъде завършен. Искаме обещанията да бъдат спазени. Президентът каза, че ще бъде с нас. Ако споразумението не бъде спазено, ще продължим с протестите, въпреки че не е добре да започваме новата учебна година по този начин”, каза синдикалният лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: