Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2023 12:49 897 6

4,2 млн. декара земя е изгоряла за 21 години в Гърция

  • гърция-
  • пожари-
  • декари-
  • земя-
  • изгоряла

Общо 516 горски пожара за последната седмица

4,2 млн. декара земя е изгоряла за 21 години в Гърция - 1
Източник: БГНЕС

Гръцката префектура Еврос се сблъска с най-големия горски пожар в страната за последните 21 години. Според Националната обсерватория в Атина, горският пожар е избухнал край град Александруполис и резервата Дадия. Според картографските данни от Европейската програма за горски пожари "Коперник", площта, изгоряла в този пожар, надвишава 720 000 декара.

През периода между 2002 и 2023 година в Гърция са изгорели над 4,2 милиона декара земя от 16 пожара с размери над 100 000 декара. Най-голямата част от изгорялата площ произлиза от девет пожара, случили се през 2007-2009 година, един през 2012 година и шест през периода 2021-2023 година.

Програмата "Коперник" обяви територията около Александруполис за най-голямата засегната от пожари площ в Европа. Въпреки трудностите, свързани с възобновяването на пожарите около Александруполис, ситуацията става по-добра, като ветровете отслабват. Също така, ситуацията с пожарите в планината Парнита близо до гръцката столица се подобрява.

От миналия петък до настоящия момент са регистрирани 516 горски пожара в цялата страна, а над 12 500 военнослужещи са ангажирани в операциите по предотвратяване и гасене на пожарите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Византион четвърти Флогоп ат

    1 0 Отговор
    Мърлява работа. И в Германия, Австрия, Франция има гори, но няма пожари. Там има държава, а гърците не предприемат мерки, реват на Европа за пари.
  • 2 Йоанис Психарис

    2 0 Отговор
    Гола вода са византийците, с едни пожари не могат да се оправят вече 50 години
  • 3 земя ? изгоряла !

    3 0 Отговор
    и сега на нейно място какво, дупка ли зее
  • 4 бандерките ги..

    1 0 Отговор
    Палат,,та бандерите да пратат мрия да ги угаси..
  • 5 От страни

    1 1 Отговор
    Така е - подиграха се на русняците че с техните самолети не става нищо и всичко изгоря. Мразя гърците още от времето когато работих в Гърция - най долните пустиняци са.

    Коментиран от #6

  • 6 Има и по-долни

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "От страни":

    от гърците, погледни в огледалото и ще видиш. В тази жега добре ми върви узото с лед и за мезе парченца октопод в зехтин. Защо да ги мразя гърците!? Научил съм да играя няколко гръцки хора, музиката им не е лоша. Стига негативизми
Новини по държави: