26 Август, 2023 06:02 2 969 20

ВМРО-ДПМНЕ иска нови избори в РСМ, представителят на САЩ за Западните Балкани предлага друго

  • вмро-дпмне-
  • северна македония-
  • сащ-
  • избори-
  • мицкоски

Християн Мицкоски и Александър Николоски разговаряха с Габриел Ескобар

ВМРО-ДПМНЕ иска нови избори в РСМ, представителят на САЩ за Западните Балкани предлага друго - 1
Снимка: ЕПА

Приятелска, нарече днешната среща между представителите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Александър Николоски със заместник-помощник държавния секретар и специален представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар депутатът от опозиционната партия и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски.

След нея от опозиционната партия излязоха с кратко съобщение, но според Милошоски въпреки очакванията на правителството на Северна Македония да им бъде оказан натиск, в срещата са били разменени аргументи, с някои от които са били съгласни, а по други са останали на различни мнения, но целта е била една и съща-напредъкът на Северна Македония, каза той в интервю за телевизия Сител.

"Тактиката как да се стигне до този напредък е различна. Ние смятаме, че трябва да рестартираме страната с ново правителство, Ескобар не изключва възможността да се направи и друга стъпка - да се гласуват поетите от Ковачевски ангажименти, приемайки условията на официална София. На това Ескобар получи отговор, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са изразили волята си на 18 август, по време на пленарната сесия на парламента, и че няма да променят позицията си”, каза Милошоски.

По думите му европейската интеграция на Северна Македония е възпрепятствана от "тези, които една година държаха в чекмеджето въпроса за конституционните промени".

"Управляващите приеха условията на София през юли миналата година и ги подложиха на гласуване едва през август 2023 г. Ако тези хора бързаха и бяха сигурни, че правят правилен ход, конституционните промени нямаше да влязат в дневния ред на парламента на 18 август 2023 г., а още през септември 2022 г.“, посочи Милошоски. Според него "поради своята некомпетентност Ковачевски протака и чака някой отстрани да реши проблемите, които създаде“.

На въпрос каква ще бъде политиката на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на европейската интеграция, ако спечели изборите, Милошоски посочи, че опозиционната партия е наясно, че вече създадения проблем трябва да се реши и че партията ще посочи решението в предизборната си платформа - надежден и сигурен път към европейската интеграция на страната, без непредвидими блокади; икономическа подкрепа от страна на ЕС и жест от страна на София, "който ще означава уважение към македонското достойнство и идентичност”.

По думите му САЩ имат интерес темата за разширяването да е жива, но не всички европейски държави го искат и би било по-добре техен събеседник днес да е бил министъра на външните работи на Франция. Северна Македония не трябва да бъде лековерна, "а да си поговори с факторите в ЕС по отношение на намеренията за разширяване”, допълни той.

Милошоски изрази увереност, че ВМРО-ДПМНЕ ще има мнозинството на следващите избори и че ще получи мандат за съставяне на правителство.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козяк

    8 7 Отговор
    От посолството не сме съгласни.
  • 2 Митрофанова

    12 3 Отговор
    Ние пък сме съгласни

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Суросоидни Габриели

    22 5 Отговор
    Са налазили Балканите. И защо ли тука слушаме представителите на пирати, изтребили всичките индианци, а ми говорят за някаква демокрация?
  • 4 Е как само това?

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Митрофанова":

    Даже ги инструктирахме македончетата до ВМРО какво да кажат на Ескобар. Ама много нахални бе! Викат рублите първо пък после инструкциите!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Божков

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Митрофанова":

    Докато се разберете от Посолствата, аз ще им врътна една Лотария да търкат билетчета..А и съм пуснал едни да разкопават Могили - да видим кво ще излезе от там...
  • 8 Жест

    16 4 Отговор
    от Страна на София? Явно вече е уговорено. Докато американофилските тролове тук се съревновават кой повече мрази Северна Македония, явно анимационните герои, които си монтираха (сглобиха) ни готвят нова порция национално предателство.
  • 9 Васко делчев

    11 3 Отговор
    Представителят на Сащ защо не отиде да сменя памперсите на байдъна, а се занимава със западните Балкани!!!! Какво общо има сащ с балканите. Тези изверги трябва да се прогонят от нашите земи завинаги. Стига са внасяли сатанизъм по нашите земи. Да се упражняват в Западна Европа, където са промили мозъците на хората.
  • 10 сведетел

    10 3 Отговор
    ще стане това, което разпореди македонският козар ! ако ли не - кривият макарон става още по-крив !
  • 11 Митрафона

    9 2 Отговор
    Точно така. Никакви отстъпки. Ние ви създадохме. Няма да се давате на бу га рите. Те там псевдо патриотите са наши. Много лаят мъ немат топ ки
  • 12 Жожо

    7 3 Отговор
    Ами защо Рашките не ти кажат, кой забърква това, че ти не сецсещаш
  • 13 Пожара

    5 0 Отговор
    Савецките наведенаци-пемберузи од Фатмакиа са готови да покажат жеста на оважение кам Севмакедите! Жеста е саштиа, с г точката,кой е винаги показан од них кам работодатала им.

    Коментиран от #14

  • 14 Бибитко

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пожара":

    Егати танганайския език! Що со чешеш во устата.
  • 15 Юнак Балкански

    1 0 Отговор
    Мале, че са смешни тези хора от Република Северна Македония и Мицкоски най-вече. Условия поставят и власта искат. Няма да ви приемат в Европейския съюз със това черно и забъркано мислене. Не променяйте конституцията си и не влизайте в Европа. И без това не ни трябват хора изтъкани от лъжи и омраза.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ ДАВАТЕ ДАСЕ КАЖЕ ЕВРОИДИОТ НА МИЦКОВСКИ И НЕ ПУСКАТЕ КОМЕНТАРА НЕМА НЕПРИЗНАВАТЕ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ?????
  • 20 КАНАС ЮВИГИ

    1 0 Отговор
    А Я ВИЖ СТАВА!!! А МА МНОГО МЕ ХА КОМЕНТАРА Е ПРЕМАХНАТ ! МИЦКО+40 РАЗБОЙНИКА НА СЪД КАКТО СЪДИХА СРЪБСКИТЕ ДИКТАТОРИ А НЕ ДА ПРАВИ УГОВОРКИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО И КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ СОФИЯ ???? А И ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ ОСТЪПЯТ ЛИ СЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НАРОДА ЩЕ ВЛЕЗЕА ПАК В ПАРЛАМЕНТА ВЕДНЪЖ НИ РАЗДЕЛИХА ВТОРИ ПЪТ НЕ И НЕ ПРЕДАВАМЕ НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ ИСТОРИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА !! ТОВА НЕ Е СТАВАЛО ПО СВЕТА И НЕТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВА
Новини по държави: