Last news in Fakti

26 Август, 2023 07:17 1 233 3

Монако прекрати разследването срещу служебния премиер на Ливан

  • наджиб микати-
  • ливан-
  • премиер-
  • разследване-
  • монако

Не бяха открити доказателства за пране на пари и незаконно обогатяване на Наджиб Микати

Съдебните власти в Монако прекратиха разследване срещу служебния премиер на Ливан и неговото семейство по обвинения в корупция поради липса на доказателства, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Канцеларията Наджиб Микати заяви, че е била уведомена от прокуратурата в Монако за прекратяването на разследването по дело, което е било заведено от неуточнени ливански ищци по обвинения в незаконно обогатяване и пране на пари.

Решението показва, че делото е "фалшиво" и преследва "политически цели", се казва още в съобщението на канцеларията на премиера.

Според изтекли през 2021 г. документи, които станаха известни като досиетата "Пандора", политици от редица страни, сред които и Ливан, са трупали богатства в офшорни данъчни убежища в продължение на години.

Документите сочат, че Микати е станал собственик на базирана в Панама офшорна компания още през 90-е години. През 2008 г. той си е купил имот в Монако на стойност над 10 милиона долара.

Синът на Микати - Махер, е бил директор на поне две компании, регистрирани на Британските Вирджински острови, чрез които ливанският премиер се е сдобил с офис в центъра на Лондон.

По това време Микати заяви, че семейното му състояние е натрупано преди участието му в политиката, "съобразно световните стандарти", и редовно бива проверявано от одитори.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    мафията се Чуства недосегаема
  • 2 куковци

    2 1 Отговор
    Изключително важна новина! Откога я чакаме,вълнуваме се.
  • 3 Мъжа на урсула

    3 0 Отговор
    Същите тия ,,колективни западняци,, и за наш боко нищо не ,,откриха,,....
    Странно... или закономерно...