Last news in Fakti

26 Август, 2023 19:24 4 552 56

Залози в ЕС: Разпада ли се екипът на Урсула фон дер Лайен?

  • урсула фон дер лaйен-
  • ек-
  • еврокомисар

В основата на безпокойствата в Комисията е мълчанието на Фон дер Лайен за собствените ѝ планове

Залози в ЕС: Разпада ли се екипът на Урсула фон дер Лайен? - 1
Снимка: БГНЕС

Две нидерландски политически формации - "Партията на труда" и "Зелените леви" - заявиха тази седмица, че европейският комисар по въпросите на климата Франс Тимерманс ще ги води на парламентарните избори в страната на 22 ноември, обобщи БТА.

Тимерманс, чийто мандат в Европейската комисия приключва през ноември следващата година, каза през юли, че иска да получи шанс да стане следващият нидерландски премиер. Служител на Комисията заяви пред Ройтерс, че Тимерманс ще подаде оставка от органа на изпълнителната власт на ЕС.

Говорител на ЕК отказа да коментира процеса на избиране на наследник на 62-годишния нидерландец, който отговаря за "Зелената сделка" на ЕС - широкообхватен пакет от политики в областта на изменението на климата и околната среда.

Оставката на Франс Тимерманс беше очаквана, но въпреки това напускането му ще остави огромна празнина, посочва френският в. "Монд".

До края на мандата на комисията остава още почти една година, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен става свидетел на нарастващ брой високопоставени фигури в нейния екип, които напускат заради други кариерни възможности. Нейният изпълнителен вицепрезидент стана поредният високопоставен комисар на ЕС, който обяви намерението си да се върне у дома, за да се включи отново във вътрешната политика.

Междувременно се появиха и спекулации за бъдещето на самата Фон дер Лайен и дали 64-годишната бивша германска министърка на отбраната ще се стреми да получи втори петгодишен мандат начело на най-влиятелната институция на ЕС.

На фона на несигурността и сътресенията, свързани с кадровите промени, брюкселската машина все още има работа за вършене. Европейските икономики са изправени пред осакатяващия натиск на инфлацията, докато политическите елити се борят с рязко нарастващата миграция и продължаващата война на Русия в Украйна. Никога досега не е имало по-голяма необходимост от стабилно ръководство за дългосрочното здраве на ЕС.

"В динамиката на Комисията тя сега е по-изложена на риск, от когато и да било", заяви високопоставен политически съветник, говорил при условие за анонимност. По думите му в момент, когато ключовите ѝ заместници напускат, има опасност да се окаже, че Фон дер Лайен "увисва".

След 11 месеца в ЕС ще се произведат избори, на които ще бъдат избрани над 700 членове на парламента на блока. След този вот ще бъде назначена нова изпълнителна власт - влиятелната Европейска комисия - и съответно нов председател, който да замени Фон дер Лайен. Но докато тя не е казвала дали ще се кандидатира отново за председателския пост, мнозина от членовете на нейната Комисия не чакат, за да разберат. През последните няколко седмици се наблюдаваше вълна от напускания, включително в най-висшите редици.

Франс Тимерманс, който се размина с ролята на председател на Комисията през 2019 г., но сега е изпълнителен заместник-председател, обяви, че иска да се кандидатира за премиер на Нидерландия след падането на правителството на Марк Рюте.

Маргрете Вестагер, друг от заместниците на Фон дер Лайен, се кандидатира за поста на шеф на Европейската инвестиционна банка, който ще се освободи в края на годината. Фон дер Лайен изпрати писмо на датския комисар, в което с доста хладен тон я предупреди да избягва всякакви конфликти на интереси. Ако получи подкрепата на европейските финансови министри, Вестагер ще напусне Комисията тази есен. Ако не успее, това може да доведе до неудобни последни месеци в Комисията, където тя ще трябва да продължи да работи, въпреки че шефката ѝ знае, че е искала да напусне.

Комисарят на ЕС по иновациите и научните изследвания Мария Габриел вече напусна. Тя се върна в България, за да поеме ролята на министър на външните работи.

Други също гледат към живота извън Брюксел. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски прекарва доста време в родната си Полша, което според критиците му пречи да изпълнява задълженията си в ЕС.

В някои отношения борбата за постове е естествена част от последната година на всяко политическо управление, тъй като хората се насочват към следващата стъпка в кариерата си, коментира сп. "Политико".

Говорител на Европейската комисия отхвърли идеята, че поредицата от напускания подкопава авторитета на Фон дер Лайен. "Това са двама изпълнителни заместник-председатели, които приключват втория си мандат като комисари", каза говорителят, визирайки Вестагер и Тимерманс. "Всъщност свидетелство за работата им като комисари е фактът, че сега те са претенденти за висши длъжности в ЕС и във вътрешната политика", добави той.

И все пак това не обяснява напълно защо Комисията на Фон дер Лайен се фрагментира.

За това може би е виновен и нейният стил на ръководство. По повечето показатели мандатът ѝ е успешен. Тя подобри авторитета на Европейската комисия в международен план, отчасти като разви близки работни отношения с президента на САЩ Джо Байдън.

Урсула фон дер Лайен "вероятно е най-влиятелният ръководител на Комисията след Жак Делор", каза Дезмънд Динан, професор в училището по публична политика "Джордж Мейсън". "Тя постигна резултати", добави той.

Въпреки това още от самото начало нейният стил на управление дразни някои от колегите ѝ. Докато тя придобиваше международен авторитет, ръководейки отговора на ЕС на войната в Украйна, самите характеристики, заради които я американците я харесват - безкомпромисен, централизиран подход към вземането на решения - отчуждават собствените ѝ комисари в Брюксел. Тя взема решения при закрити врата, само с малък кръг от съветници. Комисарите често се чувстват изолирани, дори когато въпросната политика засяга пряко техните компетенции.

"Именно тук изплува проблемът, че тя не е била министър-председател преди това", каза служител на Европейската комисия, говорил при условие за анонимност. "Всеки, който е управлявал правителство, знае, че трябва да привличаш хора - да се консултираш, да правиш отстъпки." Жан-Клод Юнкер, нейният предшественик, "беше майстор на това", добави служителят. "Фон дер Лайен не е."

Друг служител, също говорил при условие за анонимност, е съгласен, че нейният стил се превръща в проблем. "Тя не олицетворява колегиалността. По толкова много теми комисарите научават неща от медиите. Хората имат чувството, че тя прави свои собствени неща - не, че те са непременно лоши - но че тя не насърчава дискусиите или дебатите."

Според някои наблюдатели проблемът на Фон дер Лайен е, че тя не разбира добре собствените си комисари и не е успяла да сформира съгласуван екип. Комисарите "никога не са били обединени от набор от ценности - центърът на тежестта не е бил добре определен", каза Алберто Алемано, професор по право на ЕС във Висшето търговско училище в Париж.

В основата на безпокойствата в Комисията е мълчанието на Фон дер Лайен за собствените ѝ планове. Нейната кандидатура за втори мандат начело на Комисията е широко обсъждана и тя има подкрепата на собственото си правителство в Берлин. Фон дер Лайен обаче е свързвана и с ролята на генерален секретар на НАТО, която трябва да се освободи, когато през октомври 2024 г. изтече (многократно удължаваният) мандат на Йенс Столтенберг.

Други наблюдатели посочват, че се натрупват доста проблеми за човека, който ще ръководи Комисията през следващия мандат. Огромното предизвикателство на процеса по присъединяването на Украйна към блока - идея, която Фон дер Лайен подкрепя - е едно от тях. Управлението на преговорите за следващия бюджет на ЕС е друго сериозно предизвикателство.

Ако иска да се кандидатира отново, тя най-вероятно ще трябва да се включи в кампанията с подкрепата на Европейската народна партия (ЕНП). Някои от членовете на нейната партия обаче са обезпокоени. "Не знаем какво по дяволите ще се случи", каза представител от ЕНП, говорил при условие за анонимност. "А ние трябва да знаем", изтъкна той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 2 Отговор
    Всяко Начало Има и Край
  • 2 Сатана Z

    62 5 Отговор
    На Урсула и е обещано мястото на Ген.секретар на ООН по предложение на 🐮
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    112 4 Отговор
    Ердоган първи позна, че нищо не става от тази
  • 5 Шопо

    115 9 Отговор
    ЕС се разпада!
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    111 6 Отговор
    Това сборище ЕС ще се разпадне много скоро цялото не само екипите на бюрократите! За съжаление, ние за тия години откак сме в това сборище 80% от хората не видяхме нищо хубаво, само грабеж и геноцид от наши марионетки и от чуждите изверги.
  • 7 Зеленски съм - гив ми очень паре, чаршаф

    89 5 Отговор
    Разпада се, разбила се.
    Видяха, че нито й дават да седне на диванче, нито пък я изпращат подобаващо...и екипът чао.
    Е да яха метлата и да не я виждаме повече...
  • 8 12343211

    35 5 Отговор
    Фон дер Лайен обаче е свързвана и с ролята на генерален секретар на НАТО, която трябва да се освободи, когато през октомври 2024 г. изтече (многократно удължаваният) мандат на Йенс Столтенберг.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никой

    80 3 Отговор
    След 5 години никой няма да си спомня за тази евтина чиновничка.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Калпазанин

    60 2 Отговор
    Ами как няма да се разпада имаче как и за кога да се харчат 71 милиарда Евро, ама някои в Ес вече усети че кромида бе излекуван от Путин и се сетиха за урсула фон пфайзер, не се учудвайте ако и нейния самолет случайно падне
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТаА скоро

    35 2 Отговор
    Яко ще осмърди...
  • 16 Каква зелена сделка

    52 2 Отговор
    Какви глупости какви ми свирки каква европейска комисия каква Урсула фондерлай н Яна.
    Един човек ви направи на луди а вие се пързаляте по наклонената плоскост и продължават да ви вменяват някакви някакви глупости .
    И последно като информация..... не съм путинист обаче се огледате около себе си и станете реалист и.

    Коментиран от #21

  • 17 .../..\..

    46 1 Отговор
    Подготвят нова пандемия тази зима .От януари месец ще има локдаун този път са решили да избият много хора .
  • 18 Аййййй

    62 1 Отговор
    ЕК е проядена от корупция съд и затвор за Урсула
  • 19 Бурмата

    27 2 Отговор
    Само не знам защо не и изписвате и произнасяте правилно името, ами я прекръстихте
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Плюс

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "Каква зелена сделка":

    Имаш десет плюса, просто натиснах грешно!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Разчитаме да оглави НАТО,

    38 1 Отговор
    след като се справи успешно със съсипването на германската армия като министър на отбраната. И предводителят на зелените талибани в ЕС щял да си ходи. Сега като настане една мирова скръб...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 боко

    19 1 Отговор
    Хайде урсата да хване курсата,че стана много кльоща да върви да прави компания на меркелката която искаше мигрантите да я ----
  • 31 хммм

    4 21 Отговор
    Разпадат се деспотичните управления на изток...

    Коментиран от #32

  • 32 Разпада се

    6 13 Отговор

    До коментар #31 от "хммм":

    Бабината ти
  • 33 Механик

    37 0 Отговор
    Всяко УМЯЛО нещо се разпада. Такъв е закона на природата.
    Същото се отнася за ЕС и САЩ.

    Коментиран от #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Блогър от Москва

    0 27 Отговор
    Няма по пpoпаднали, пpoдажни и дoлни от вaтниците и бегеpабите им глaдни
  • 36 ганев

    30 0 Отговор
    НЯМА КАК НОРМАЛНИ ХОРА ДА РАЗРЕШАТ ЕДНА ДЪРТА СБЪРЧАНА КОСТЕНУРКА ДА ГИ УПРАВЛЯВА...........ТУЙ ГО МОЖЕ САМО....ЕЕЕЕХ ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ЗАПАД
  • 37 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    2 22 Отговор
    Вай важното е груз 200 да не спира да върви с пълни вагони и газки към блатото и всичко ще е наред.

    Коментиран от #46

  • 38 уке

    2 17 Отговор
    Фамилията й е на 500 години

    Коментиран от #45, #50, #54

  • 39 Райхканцлер

    27 0 Отговор
    Крайно време е в ЕС, наред с евроизборите да се провеждат и преки избори за президент на ЕС, защото иначе винаги ще има подобни недоразумения като баба Меркел и Урсула фон Мюнхаузен.
  • 40 Гинеколог

    15 1 Отговор
    Колежката си разбира от работата. Питайте Макрон доволен ли е!

    Коментиран от #41

  • 41 Преглежда редовно

    17 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гинеколог":

    и Клаус Шваб и Сорос. На улицата няма да я оставят.
  • 42 Тоя рептил на снимката

    35 0 Отговор
    Още ли е жив? Тази колко поразии в Германия и в съюза направи, не е истина...даже и едни милиарди открадна от тези за ваксините и нищо! Нямало корупция ли? Целия съюз е едно социалистическо ТКЗС. Пълно с тъпи кокошки... Да се маха това... Никаква работа не върши...
  • 43 Източна ромелия

    29 0 Отговор
    Тая на снимката защо още не е в затвора
  • 44 ПЕРО

    20 1 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗСПАДНЕ ЦЕЛИЯ ЕВРОСАЮЗ
  • 45 Експерт

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "уке":

    НЕ Е НЕЙНА, А НА МЪЖА И!!!
  • 46 Аййййй

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Груз 200 и за семейството ти
  • 47 Аййййй

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    БРИКС диктува правилата
  • 48 Дрискотва

    14 0 Отговор
    Фон дер Лай.нен много ухае на прясно и свежо, та всички бягат
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Осман

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "уке":

    А твоята на колко е
  • 51 Фончо

    6 1 Отговор
    Ердоган как и го сложи...
  • 52 Уса

    5 0 Отговор
    Добре,че не избързах да обърна доларите в евро с ЕС е свършено.Ще се задържят още малко и ще опитат още няколко пъти,но като цяло се разпадат а БРИГС ще ги довърши.САЩ имат ресурси,защото цял живот са вземали ресурсите на другите,но никога не са давали,защото още не са ги разпечатили за масово ползване.Европа няма никакви ресурси пълна нула
  • 53 Уса

    7 0 Отговор
    Глобалиста Сорос губи и соросоидите масово ще се пребоядисат и слеят с нормалните хора.Помнете соросоидите,защото не са хора
  • 54 Въй

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "уке":

    Чи то верно е сбръчкана като 500 годишна.
  • 55 какво става и защо не се казва,

    1 0 Отговор
    за следствието по 71 милиарда евро, взети от съпруга на акушерката по линия на фирмата с ваксината Файзер?
    ХАЙДЕ, ВСИЧКО ли, което не ви отърва, прикривате? Това не води до добро.
  • 56 144

    0 0 Отговор
    Гейсъюзът се разпада. А евроолигарсите ще избягат във Фащ.
Новини по държави: