Last news in Fakti

11 Септември, 2023 04:57 1 598 25

"Единна Русия" затвърди господстващото си положение на вота в страната

  • избори-
  • русия-
  • единна русия

Всички кандидати за губернатори, които партията издигна, спечелиха изборите

"Единна Русия" затвърди господстващото си положение на вота в страната - 1
Снимка: news.ru

В Русия вчера завършиха остро критикуваните регионални и местни избори, които се произведоха и в райони, анексирани от Украйна, осигурявайки силна подкрепа за президента Владимир Путин на фона на критики за манипулиране на вота и натиска на Киев да отвоюва завзети територии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съветът на Европа, водещата правозащитна организация в Европа, нарече едноседмичното гласуване грубо нарушение на международното право, а Киев и неговите съюзници казват, че това е незаконен опит за затягане на хватката на Москва над региони в южната и източната част на Украйна.

Вотът в цяла Русия и в анексираните региони преобладаващо затвърди господството на партията на Путин „Единна Русия“, както и отдавна повтаряното послание на Кремъл за вътрешна употреба, че президентът е най-силният гарант за стабилност, отбелязва Ройтерс.

Но в регионите имаше ограничения върху гласуването и изборната конкуренция, като силни кандидати, включително от опозиционната Комунистическа партия, бяха блокирани и не можаха да участват в изборната надпревара.

Станислав Андрейчук, съпредседател на НПО за защита на избирателните права „Голос“, обявена от руското правителство за „чуждестранен агент“, каза, че случаи на фалшифициране на вота е имало в много части на страната, което показва, че "това не са истински избори".

Андрейчук съобщи, че неговата организация е получила сведения за опозиционни кандидати, които са били задържани, а колите им – вандализирани. Имало е и един случай, когато са били връчени повиквателни за военна служба на наблюдателите на изборите.

„Вършат абсолютно немислими неща“, каза Андрейчук.

Кремъл изтъква, че социологическите проучвания и многобройни изборни победи по места показват, че Путин е най-популярният политик в Русия и че изборите са свободни и честни.

Всички значими, легални политически сили в Русия, включително компилация от опозиционни партии, които придават подобие на изборна конкуренция, като цяло са лоялни към Путин и неговата 18-месечна война в Украйна.

В цялата страна партия „Единна Русия“ спечели всеки избор за губернатор, в който участваше.

Сред преизбраните регионални шефове е могъщият кмет на Москва Сергей Собянин, близък съюзник на Путин, срещу когото практически нямаше опозиция. Предварителните резултати показаха, че Собянин получава повече от 75% от гласовете в руската столица, смятана за един най-силно клонящите към опозицията райони на страната.

Според критиците на Кремъл изборите в Москва са лесни за манипулиране поради столичната система за електронно гласуване, което според тях е невъзможно да се проверява. Подобни системи са били използвани в много други руски региони.

Подкрепяните от Кремъл кандидати печелят и в четирите опустошени от войната украински области – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, който Москва обяви за свои територии миналата година, а анексията беше осъдена от Киев и неговите съюзници като незаконна.

„Напълно неприемливо е Русия да произвежда такива „избори“ в тези региони въз основа на такова незаконно „анексиране“, каза външният министър на Япония Йошимаса Хаяши в изявление през почивните дни.

Всички, с изключение на шепа съюзници на Русия, признават регионите за част от Украйна.

Според руски официални лица „Единна Русия“ получава големи мнозинства в отделните региони, като взема най-малко 70% от гласовете във всеки от тях.

Резултатите означават, че избраните от Москва губернатори по места – смесица от сепаратистки босове ветерани и

дребни местни проруски политици, печелят пълни мандати. Но нито един от четирите региона не е напълно контролиран от руската армия.

Украйна, която през юни започна изтощителна контраофанзива, за да освободи тези земи, бавно си възвръща територия в Запорожка област и постигна известен напредък в Донецка област около град Бахмут.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Правилно

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти май си подмокрен
  • 7 Радев, Копейкин и Нинова,

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "Поздравяваме ги с новината":

    са с паник атака. Не могат да си намерят място.Каква я мислиха, а каква стана тя.
  • 8 Айдееееее

    19 13 Отговор
    Почнаха Русофилите още от сутринта да изпадат в екстаз .

    Хахаха

    А изборите са като тези в Северна Корея
    Каква радост само.

    Коментиран от #11

  • 9 Вижда,ли се

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "ял пуканки и проспал контрата":

    Киев на хоризонта?
  • 10 Бял човек

    10 4 Отговор
    Ма той Собянин с дръпнати очички и той
  • 11 Ами дааа

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Айдееееее":

    Само че там няма алабала
  • 12 бтр

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Поздравяваме ги с новината":

    Комунисти , комсомолци в един и същи строй в Европа .....така се взимаха решенията в СССР и се изпълняваха в цяла Изт. Европа .
  • 13 буха муха ха

    15 11 Отговор
    С 1999.9% спечелила партията на алчното кръвожадно КГБ джудже.
  • 14 007

    15 9 Отговор
    Избори по путлерски! Няма опозиция. Ако я има е слабичка, смачканка, понабита където трябва. Купена където трябва. В затворите където трябва!!! Демокрация по азиатски!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 15 Свободен

    11 5 Отговор
    Развалина, управлявана от мутиралото КГБ!
    Ако можеше да си съберат и разхвърляните отпадъци тук, щяхме "Да изчистим България за един ден!"

    Коментиран от #17

  • 16 И това какво го интересува

    5 5 Отговор
    Целокупният български народ?
    Официално българина вече е по-богат от руснака.И от сърбина.
  • 17 ДОЛУ

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Свободен":

    МОЧАТА
  • 18 Гръч

    5 4 Отговор
    Слава Усраине
  • 19 Мим

    9 7 Отговор
    Кой какво признава няма значение,важното е ,че Русия го признава и изборите са приключили...Резултата е налице..
  • 20 Равносметка

    6 3 Отговор
    "В цялата страна партия „Единна Русия“ спечели всеки избор за губернатор, в който участваше." А казват, че Путин бил като Хитлер. Да, но Хитлер никога не спечели изборна победа на многопартийни избори.
  • 21 Здрасти

    5 7 Отговор
    Сега остава да видим какъв цирк е подготвил зеления палячо за изборите в Украйна. Предполагам авторчето няма да се раздаде толкова в обвиненията. Няма да му отива на патеняшки те очи хахххахахаа
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Уха

    9 2 Отговор
    Слабо представяне , аз очаквах Путин да спечели поне 136%.
  • 24 Атлантист+

    3 0 Отговор
    Руският мозък е масово промит. Не разбират ли, че без благословията на Запада ще заприличат на жалко азиатско чучело. А някога Русия беше част от Европа
  • 25 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Тва с изборите на путин е толкова жалък цирк че няма на къде повече.робска страна с роби като население си избра господаря в процес без право на избор.това са руските избори.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания