Last news in Fakti

13 Септември, 2023 12:25 1 077 4

Япония засилва връзките си с Тайван, което ще разгневи Китай

  • япония-
  • тайван-
  • китай-
  • отбрана-
  • сигурност

В областта на сигурността

Япония засилва връзките си с Тайван, което ще разгневи Китай - 1
Източник: БГНЕС

Япония е назначила правителствен служител за аташе по отбраната в Тайван, като по този начин е повишила нивото на връзките си в областта на сигурността, а това вероятно ще разгневи Китай, който претендира, че стратегическият и демократично управляван остров е част от неговата територия, съобщи Ройтерс.

Токио няма официално дипломатическо представителство в Тайван и поддържа двустранните отношения чрез Японско-Тайванската асоциация за обмен в Тайпе, в която работят предимно преназначени служители на министерствата на външните работи и търговията. Ролята на аташе по отбраната обаче досега се изпълняваше от пенсиониран офицер от Японските сили за самоотбрана, за да се избегне противопоставянето с Пекин.

Към него се е присъединил служител, изпратен от министерството на отбраната, за да подобри събирането на информация и да общува с тайванските военни, заявиха източниците, които пожелали анонимност.

Това също така е "символично" за японската подкрепа за Тайван, заяви един от тях. "Тайван искаше да назначи на този пост служител от отбраната на активна служба", добави той.

Източниците посочват, че Токио изпитва известна доза нервност във връзка с реакцията на Пекин и че тази стъпка е била отменена миналата година след появила се в японските медии информация за плана.

Японското министерство на отбраната заяви, че ще осъществява само "неправителствени" връзки с Тайван, японска колония от 1895 г. до 1945 г., които са в рамките на съвместното изявление от 1972 г., признаващо Пекин за единствено легитимно правителство на Китай. Външното министерство на Тайван отказа да даде коментар по случая, когато бе запитано за новоназначения японски аташе по отбрана, но въпреки това заяви, че "ще продължи да задълбочава сътрудничеството със сходномислещи партньори като Япония".

Китайският говорител по въпросите на Тайван Чън Бинхуа заяви, че Пекин се противопоставя на "всяка форма на официален обмен между държави, с които Китай е установил дипломатически отношения, и китайската провинция Тайван".

"Китай призовава японската страна да си вземе поука от историята, да се придържа към принципа за единен Китай... и да бъде предпазлива в думите и действията си по тайванския въпрос", заяви Чън на седмичната пресконференция днес в отговор на въпрос относно информацията на агенция Ройтерс.

БЕЗПОКОЙСТВО

Разрастващото се военно присъствие на Китай около острова, който се намира само на 100 километра от японска територия, обезпокои Токио. Япония се опасява, че ще бъде въвлечена в конфликт, който може да застраши и близките морски пътища, които снабдяват страната с по-голямата част от нейния петрол.

В понеделник Тайван съобщи, че китайско военноморско формирование, водено от самолетоносача "Шандун", е преминало на 60 морски мили от брега му на път към западната част на Тихия океан.

Безпокойството във връзка с подобни маневри подтиква призивите към Япония да установи връзки в областта на сигурността с Тайпе, включително преки военни контакти, които биха могли да помогнат на Токио да планира действията си при извънредни ситуации.

Въпреки това Пекин би могъл да възприеме всяко подобряване на отношенията като опит за намеса във вътрешните му работи.

През август миналата година Китай реагира на посещението в Тайван на тогавашната председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси с военни учения, които включваха ракетни удари по морски цели в близост до бреговете на японски острови. Четири месеца по-късно администрацията на японския министър-председател Фумио Кишида представи най-голямото военно укрепване на Япония от Втората световна война насам, удвоявайки разходите за отбрана през следващите пет години, за да закупи ударни ракети с по-голям обсег, за разработването на нов модел усъвършенстван изтребител и за запаси от боеприпаси и резервни части, които биха били необходими при продължителен конфликт, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японците са кУрав народ

    5 5 Отговор
    Имат имунитет .познават атома от близо
  • 2 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 4 Отговор
    Да се гневи шиб....китай

    Коментиран от #4

  • 3 Хихихи..

    2 0 Отговор
    Бомбук за джапанките,имат опит..
  • 4 Ку-ку..Ку-ку

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Кукуригууууу...
Новини по държави: