Last news in Fakti

15 Септември, 2023 04:23 1 011 0

Делегация на хусите пристига в Рияд за спиране на огъня в Йемен

  • саудитска арабия-
  • йемен-
  • хуси-
  • бунтовници

Бунтовници са поканени от властите в Саудитска Арабия

Делегация на хусите пристига в Рияд за спиране на огъня в Йемен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия покани в Рияд делегация на йеменските бунтовници хуси, за да продължат преговорите за спиране на огъня, съобщи саудитската държавна осведомителна агенция СПА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Кралството иска да поднови усилията, които заедно с Оман полага за "постигане на постоянно и всеобхватно прекратяване на бойните действия в Йемен и на устойчиво политическо решение, приемливо за всички страни в Йемен", допълва SPA.

Вчера телевизията на хусите "Ал Мазира" съобщи, че делегация е отпътувала от Сана и пътува за Рияд, за да продължи преговорите.

Мохамед Али ал Хуси, ръководител на Върховния революционен комитет на хусите, заяви късно снощи, че преговорите между Сана и Саудитска Арабия продължават с посредничеството на Оман.

Дискусиите обхващат въпроси като изплащането на заплатите на йеменските служители, отваряне на летищата и пристанищата, освобождаването на всички затворници и задържани, напускане на чуждестранните сили и възстановяване, което ще доведе до цялостно политическо решение, каза той.

Това ще е първото официално посещение на представители на хусите в кралството от избухването на войната в Йемен през 2014 г., след като подкрепяната от Иран групировка свали от власт подкрепяното от Саудитска Арабия правителството в Сана.

Първи кръг консултации между Рияд и Сана с посредничеството на Оман, които протичат успоредно с усилията на ООН за постигане на мир, се състоя през април, когато саудитски пратеници посетиха Сана.

Хусите воюват срещу оглавяван от Саудитска Арабия военен съюз от 2015 г. насам. В конфликта загинаха стотици хиляди хора, а 80% от населението на Йемен е зависимо от хуманитарна помощ.

Мирните инициативи набират скорост, след като заклетите врагове Саудитска Арабия и Иран се разбраха да възстановят връзките си в сделка, договорена с посредничеството на Китай.

Трайното спиране на огъня в Йемен би било важен етап в стабилизирането на Близкия изток, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА