Last news in Fakti

16 Септември, 2023 18:07 3 498 89

Отношенията с България не са на много високо ниво

  • северна македония-
  • българия-
  • отношения-
  • стево пендаровски

Това призна президентът на Северна Македония Стево Пендаровски

Отношенията с България не са на много високо ниво - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Република Северна Македония е била шокирана от това, че България е блокирала пътя на страната към ЕС, каза в интервю за предаването „Трилинг” по ТВ 24 президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му първите прояви за това, че България има такова намерение са се появили не след подписването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. , а преди около три години, когато в Брюксел българският посланик „по указания на своето външно министерство, тогавашното правителство и президента” е отправил писмени искания, сред които „че македонският език е диалект на българския, или че македонците са от 1944 г.", или замяна на термина ”окупация” за българското присъствие във Вардарска Македония след 1941 г. с „администрация”, които са били изненада и за „всички други страни членки”, защото такъв тип дискусии не е имало дори в съвместната историческа комисия тогава, пише БТА.

„Нямаше и намек, че това, което преди пет-осем десетилетия говореха българските националисти, ще се превърне в политическа позиция на България. Да представиш такова нещо в писмена форма, като формален документ от българската държава в сърцето на Европейския съюз, е анахронизъм от 19 век и беше изненада за всички, които следят процесите на евроинтеграция в Брюксел. И ако някой твърди, че за тези искания има основание в двустранния договор, или не го е чел, или говори само по политически подбуди, за да се хареса на част от електората си и да оклевети своя политически опонент”, каза Пендаровски.

По думите му не отговаря на истината, че по-често се среща с президента на Сърбия Александър Вучич, отколкото с българския президент Румен Радев.

„За последните четири години с Вучич съм се виждал три пъти, не само двустранно, но и на международни форуми, а последния път беше на честването на 2 август в „Прохор Пчински“, където той (Вучич) беше домакин. А с Радев - пет пъти през последните три-четири години, като последно на така наречената мини енергийна среща на върха в София. Желанието за среща с някого зависи от това дали има среда, в която да направите положителна стъпка в отношенията, а не просто да отидете и да се снимате. Казах и на колегата Радев, че не виждам такава среда, на първо място заради техните действия спрямо нас през последните две-три години, за да можем да се срещнем и от тази среща да изпратим положително послание и на двете общества. Двустранните отношения с България не са на много високо ниво и ситуацията е status quo”, посочи Пендаровски.

По думите му има промяна в политическата реторика с последното българско правителство, но проблемът е, че през предходните три години българският президент и служебните правителства „под негово командване” не са работили за създаване на среда, в която европейската интеграция на страната да бъде обсъждана с европейски аргументи, „а не с аргументи от старите балкански антагонизми от 19 век и национализмите, които са причинили толкова много разрушения и страдания на обикновените хора през последния век, век и половина”.

По отношение на очакванията до ноември да бъдат гласувани промените в конституцията Пендаровски посочи, че е реалист, че ако те не се случат дотогава, няма опасност от дестабилизация на държавата, но е възможен драстичен регрес по отношение на демократичното развитие на страната и икономическа стагнация, а това, че Северна Македония може да остане в последната група или подгрупа на Западните Балкани по отношение на европейската интеграция, не е заплаха, а „легитимна политическа оценка”.

„Виждам, че позицията на опозицията е доста категорична и опитът ме учи, че когато наближават избори, а изборите са след седем-десет месеца, е много трудно да промениш позиция, която ти носи партийни точки. Не е проблем, нито опасно за стабилността, перспективите и бъдещето на (Северна) Македония това, че българите ще бъдат една от 12-13-те общности, които ще бъдат записани в конституцията. Ако 3500 души, живеещи в (Северна) Македония, са проблем, тогава не знам какво друго би било реален проблем, който да ни застраши”, каза Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    15 38 Отговор
    Лошите отношения между България и Македония се деражират изцяло от ЦРУ !!! Македонците са наши братя така е било и така ще бъде завинаги!!!!

    Коментиран от #11, #27, #41, #76

  • 2 да де

    42 0 Отговор
    Срещи на високо ниво имат смисъл когато се подписва нещо договорено преди това. Макетата обещават, но нищо не правят какъв е смисъла от такива срещи да смести въздуха ли.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ми докато признаете

    40 2 Отговор
    че говорите на български и сте българи ще станете албанци ..
  • 8 Българка

    50 0 Отговор
    Защо макето се прави на луд? Та нали зачитане правата на човека, равенство пред законите, отричане езика на омразата са европейски ценности. И точно тези ценности РСМ не спазва и преследва всеки, който каже, че е сбългарско самосъзнание. Не можеш да се държиш като варварин и да искаш да си част от демократична общност

    Коментиран от #14

  • 9 Селянджъри

    42 0 Отговор
    Селските номера на Северномакедонците не вървят
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Най-вече се

    39 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    дирижират тези отношения от Сърбия и Русия...

    Коментиран от #26

  • 12 Евроатлантик

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "ТУРЧИНА,....... 90":

    Че от турчин какво може да се очаква?!

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Руснаков

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТУРЧИНА ,.....90":

    Абе бок...к.....какъв ти е проблема на теб че се плюнчиш тук...комплекси ли избиваш....

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Горд Българин🇧🇬

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "ТУРЧИНА,....... 90":

    Не е изобщо за гордост да се наричаш турчин, но ти от къде да го знаеш това като не си чел истинската история.

    Знаеш ли, от какво и как са се формирали турците, които не са нито един народ, нито една нация?

    Вие сте сбирщина от всякакви азиатски племена, цигани / роми / от Индия и част от арабски племена и цялата тази сбирщина европейските народи още на времето с презрение са ви нарекли турци. Думата турчин е изпълнена с презрение, а ти се гордееш с нея. Смешник неук си ти.

    Коментиран от #24, #54

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТУРЧИНА ,.....90":

    Познавам доста турци, скромни, работливи и добронамерени хора...не е в техния стил подобно поведение. Това твоето намирисва на провокация от "БРАТУШКИТЕ".

    Коментиран от #28

  • 24 ТУРЧИНА ,.....90

    6 22 Отговор

    До коментар #22 от "Горд Българин🇧🇬":

    Грешиш ,в момента си описал цялото българско племе,
    Всъщност Турците са микс от
    Унгарци ,Англичани ,Мексиканци ,Испанци ,Японци чети историята, истинската не тази на комунистите

    Коментиран от #38, #46

  • 25 Истина

    21 0 Отговор
    На кой му пука за макетата. Да си правят каквото решат. Европа ще я видят през крив макарон. Няма да им се даваме. Или правят каквото казваме или си остават там където са. Предлагам тази глава да се затвори. Ако някой ден изпълнят исканията тогава да се почват преговори. Не да ги дъвчим всеки ден. Европа си има и важни теми, спаменето от Македония е излишно. Знаят какво да правят.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 2 Отговор

    До коментар #11 от "Най-вече се":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита, а Сърбия в руска.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 007

    20 0 Отговор
    Нещо не си наясно нито с историята нито с политиката! Сърбия и покровителката и Рассия обезбългариха Македония и всячески пречат хората там да научат истината за произхода и историята си!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #48

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мим

    20 0 Отговор
    Ами Пендаров,как ги определи тези 3 500 българи .За по точна информация виж колко имат български паспорт.Може би са над 150 000.....

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мнение

    22 0 Отговор
    То и за гърците беше изненада, когато новоизлюпените македонци (северно-западни) им откраднаха Звездата от Вергина и си го пляснаха на новоизмисленото знаме, а после македонците откраднали знамето си от японския флот, сомо сменили цветовете, вместо червено слънце на бял фон си курдисаха жълто слънце на червен фон. Големи плагиати са макетата. Тази измислена държава трябваше да бъде разцепена и разпределена между съседните!

    Коментиран от #68

  • 46 Горд Българин🇧🇬

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "ТУРЧИНА ,.....90":

    Ние сме държава с над 1300 годишна история, къде си тръгнал да се сравняваш с нас? Вие сте сбирщина от кол и въже и всички ви наричат презрително с думата турци. Вие не сте нация, а сбирщина от какви ли не.

    Коментиран от #65

  • 47 Кражба

    14 2 Отговор
    Тя и Гърция си поиска от Македония мощите на Александър Македонски.
    Знаменитият политически и военен деятел е роден в гръцкия град Пелла, което говори за гръцкия му произход и гражданство.
    И него откраднаха измислените македонци
  • 48 Абе,,вчера

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "007":

    Макетата изгониха руски дипломати...
  • 49 ах, тези рчички

    2 0 Отговор
    запазена марка на всички подлоги
  • 50 Фактите не лъжат

    13 0 Отговор
    Преди 5 години Ципрас заплаши Македония със жестоки санкции, ако не върнат мощите на А . Македонски.
    "Давам на Скопие половин година да ни върне мощите на Александър Македонски, иначе няма да видите членство в ЕС" - заяви Ципрас в интервю тогава.
    Ей така се действа, а не като нашите меки политици!

    Коментиран от #62

  • 51 Истината

    10 0 Отговор
    Македония е Гърция и България!
  • 52 Истината!!!

    17 0 Отговор
    Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!
  • 53 История

    12 1 Отговор
    До края на Втората световна война историята ни с Македония е обща!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Да сме коректни

    2 18 Отговор
    Как не можат българите да разберат дека македонците взимат български паспорти за това щто паспортите са европейски а не за това щто тие се българи. Време е това да разберат.... и може да сме приятели..

    Коментиран от #66, #86

  • 56 Просто е!

    16 1 Отговор
    Македонска нация Няма! Просто няма! Както няма нация шопи или родопчани!

    Коментиран от #60

  • 57 айде бе умнико

    16 0 Отговор
    не ни занимавайте с ваште мрънкания и омраза към нас.
    Живейте си с шиптерете и александър македонски
  • 58 Кражба

    15 0 Отговор
    Макетата посягат и крадат гръцка и българска история и българския език!
  • 59 Асимилация на българите в Македония

    13 2 Отговор
    Тито, принуден от Масква, да извърши етническо прочистване и асимилация на българите и с помощта на груба сила, репресии и пропаганда, да изтрие всичко българско от тях.
  • 60 копи пейст

    0 3 Отговор

    До коментар #56 от "Просто е!":

    Нима, я виж какво пише във в. "раЗбоЙническо дело": ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.

    “ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

    В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недо
  • 61 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    Рсм не ни Уважава Нас
    БГ Народ
  • 62 8888

    7 2 Отговор

    До коментар #50 от "Фактите не лъжат":

    Какви мощи на АМ?!
    Взе още не е открит гробът му, а ти пишеш за мощи?’

    Коментиран от #64

  • 63 Истината

    11 0 Отговор
    Летището в Скопие вече НЕ носи името на Александър Македонски, както си го бяха кръстили макетата. Ама Гърция си брани интереса до дупка и държаха Македония 18 години пред вратите на ЕС и НАТО!
  • 64 Търси инфо в нета

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "8888":

    Пълководецът Александър Македонски умира на 10 или 13 юни 323 година преди новата ера във Вавилон.Там са запазени мощите му до унищожаването на града. По какъв начин останките му се оказват в Кратово история мълчи.
    "Половината ни икономика се държи на мощите на Македонски. Нека Ципрас запомни, че това е нашият пълководец и той ни храни. Не трябва да ни плаши. Имаме мощната подкрепа на Вашингтон в стремежа ни към ЕС. Ако мощите на великия ни пълководец бъдат преместени, то това ще е само в Америка", отговори македонският премиер Горан Заев на Ципрас.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 който

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Да сме коректни":

    забравя историята, повтаря грешките и.
  • 67 Русе

    4 8 Отговор
    България просто има териториални претенции към Македония и това е факт, всичко останало е политика

    Коментиран от #82, #85

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    АМИ СКЪСАЙТЕ ГИ ОТНОШЕНИЯТА С БЪЛГАРИЯ
    И МИНЕТЕ НА ЛАТИНИЦА, А В УЧИЛИЩАТА УЧЕТЕ
    АЛБАНСКИ БРЕ ПЕНДАРОВ :))
    СТИГА С ТАЯ СЛАВЯНО- БЪЛГАРСКА АЗБУКА И ЕЗИК .. СИНОВЕ МАКЕДОНСКИ:))
  • 70 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "ТУРЧИНА ,.....90":

    Ломски не Ббиждай Бг Народ

    Коментиран от #71

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 САТЪРА НА ХАНА

    9 0 Отговор
    НЕ РАЗБРАХМЕ , ЩОМ ГОВОРЯТ И ПИШАТ НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК
    .... МАКЕДОНЦИТЕ СЛАВЯНИ ЛИ СА ИЛИ СИНОВЕ
    НА АЦЕ ПИДЕРО МАКЕДОНСКИ
    ....
    ЩОТО АЦЕ НЕ Е ГОВОРИЛ НА СЛАВЯНСКИ, А НА ТРАКИЙСКИ ( МАЙЧИН ЕЗИК) И ГРЪЦКИ
    ....
    ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЧЕ НИКЪДЕ НЕ УПОТРЕЯВАМ БЪЛГАРСКИ ЗА ДА НЕ ИМ НАРАНЯ ЧУВСТВАТА :))
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Номизмат

    10 0 Отговор
    Щом македонците са по древен народ от БЪЛГАРИТЕ да покажат поне една древна македонска монета. И тогава ще замълчи всички.

    Коментиран от #80

  • 76 Изумително е

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    Когато Г. Димитров мастиката хариза Македония на Сърбия тогава започнаха и проблемите ни с нея!Тоя алкохолик за да угоди на Сталин продаде род и родина!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хайл 14/88

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Номизмат":

    Щото ще е с български надписи
  • 81 Батко Ви

    5 0 Отговор
    Що е маке, все е ….айно!
  • 82 Не, нямаме

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Русе":

    териториални претенции към Македония.
  • 83 Сутляш

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "ТУРЧИНА ,.....90":

    Ибри, ти още ли се плюнчиш бре….
  • 84 Юнак Балкански

    6 0 Отговор
    Хем не искат да променят конституцията и да вкарат Българите в нея хем им се иска Европейски съюз. Претендират, че Гръцкия Александър Македонски е основател на тяхната Македония ама говорят и пишат на Славянски (Български диалект). Нещо не се връзват нещата. Омразата на която ги учат им прави проблеми сега. Ако бяха приели истината за произхода си досега да са в Европейския съюз отдавна.
  • 85 Юнак Балкански

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Русе":

    Що не се гръмнеш бе. Какви претенции, каква буза масло. Ние ги признахме първи през 1991 и дори оръжие им дарихме. Просто Сърбите са им промили мозъка, защото знаят, че са си Българи. Най-лесният начин е да ги лъжеш и насъскваш срещу Българите. Ами те не спряха само с България ами и Гърците се опитват да откраднат от история и територия ако е възможно. Жалка картина.
  • 86 086

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Да сме коректни":

    Айде да сме коректни, както казваш. За да вземе българско гражданство един от Скопие примерно, трябва да докаже български произход. Повече от 200 000 души са я направили тая работа и са извадили паспорти. Това са фактите.

    Коментиран от #87

  • 87 Не не

    0 1 Отговор

    До коментар #86 от "086":

    Не требва да доказваш ништо. Само требват 2000 евро.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: