Last news in Fakti

17 Септември, 2023 15:49 1 252 14

Мицотакис е оптимист за отношенията с Турция

  • гърция-
  • турция-
  • отношения

Според гръцкия премиер в момента Турция има интерес да се сближи със Запада и да бъде по-кооперативен член на НАТО

Мицотакис е оптимист за отношенията с Турция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис оцени като позитивен факт възстановяването на каналите за комуникация с Турция в последно време. Мицотакис коментира темата в отговор на въпрос на пресконференцията си днес в рамките на Солунския международен панаир, уточнява БТА.

Той изтъкна като положително развитие набелязването на график в рамките на т.нар. мерки за изграждане на доверие между двете страни, както и лансирането на позитивен дневен ред в комуникацията им. Гръцкият премиер отбеляза, че тук не става въпрос за промяна на стратегията към Турция, доколкото правителството му винаги е желаело диалог в рамките на международното право и в дух на добросъседство.

От друга страна той отбеляза, че възможността двете страни да прибягнат до Международния съд в Хага за разрешаване на спорните въпроси помежду си е още далече и че въпросите, които засягат националния суверенитет, никога няма да бъдат поставени на масата на преговорите от него.

Мицотакис каза още, че в момента Турция има интерес да се сближи със Запада и да бъде по-кооперативен член на НАТО, като повтори, че сближаването на Анкара с Европейския съюз преминава през добрите отношения с Гърция.

Очакваната среща между Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще се проведе на 20 септември в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оптимист съм

    4 17 Отговор
    че пуйкистан ще се разпадне на 6 парчета та всеки да си вземе заграбеното а другото да гори в ада

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 10 по рихтер

    4 9 Отговор
    анкарата и стамбул са моите адреси, ще гласувам и на двата !

    Коментиран от #9

  • 4 Мехмед

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "оптимист съм":

    а българия ще бъде разделена на три части.

    1) Турска
    2) Циганска
    3) ганювска

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Коко

    6 4 Отговор
    Ще е оптимист я. Погледнато от страни на Гърция и е свирено, ако се спречкат/
  • 7 Байрактар"70

    11 5 Отговор
    Този малко е прекалил с аператива! Явно не е разбрал, какво им каза Президента Ердоган вчера! ....и следователно, първи пердаха ще ядат византийските потомци! ....дано проумеете!
  • 8 Нана

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА ,.....90":

    Да, това сте вие , да убивате християни ви е в кръвта Омразата и отмъщениетос а ви е първи приятели Бог да пази Гърция и всички Првославни Християни ! Амин !

    Коментиран от #10

  • 9 Аз от нашето Село

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "10 по рихтер":

    Да те питам--- тези двата в коя посока се намират?
  • 10 Българските турци

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Нана":

    Така е. Като си възстановим Великата империя, ще върнем еничарството и ще ви продаваме оковани във вериги като добитък. По-хубавите моми ще ги вземем в харемите. Такива грозотии като тебе обаче, че ги правим ибрикчийки да подмиват турски дупета след голяма нужда.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кърджали

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "оптимист съм":

    Ганьо компенсацията ще бъде Булгаристан.
  • 13 Българските турци

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Откакто "Булгаргаз" се споразумяха с "Боташ" изведнъж "мераците" на гърците се отприщиха, че чак се сетиха ,че България от десетилетия си има газова инфраструктура в която до преди да спре , потокът течеше от север към юг ! Закъсняха защото турците преди тях се сетиха ,че потокът може да потече и в обратна посока и се споразумяха с България и българите !... Сега ги наблюдавате как и колко са разтревожени, как лицемерно,хитро и коварно ухажват България и българите и започват да се "умилкват" на Турция и манипулират европейските "балъци" с маври за руски газ през "Боташ" !!!...В договорите на"Газпром" с Турция изрично е подчертано, че могат да доставят руски газ но нямат право да го продават ! ... Така че L"Express много явно манипулира в интерес на гърците !
    От 33 години насам България направи за първи път най правилната си стъпка за опазване на националните си интереси ! В момента почти всички се възмущавате, но с времето ще проумеете цената на това споразумение с "Боташ"!... Румънците проумяват по бързо реалностите...и вече са наясно, че трите страни ще сътрудничат в преработването на Черноморски енергийни ресурси без хомота на световните петролни магнати !!! Турция честно протяга ръка за сътрудничество и засега разумът надделява !...
    Сега наблюдавайте кой как протяга език и пипала към случващото се и преценявайте кое е право и кое е криво !... Оставете за миг филофобията и забележете най сетне Българската си реалност !!!

    Коментиран от #14

  • 14 Роме

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Сам си пишеш, сам си отговаряш.
Новини по държави: