Last news in Fakti

18 Септември, 2023 12:03 1 509 12

ЕС може да стане по-зависим от китайските батерии, отколкото от руската енергия

  • китай-
  • ес-
  • батерии-
  • русия-
  • внос

Ако не предприемат решителни мерки

 ЕС може да стане по-зависим от китайските батерии, отколкото от руската енергия - 1
Източник: Shutterstock

До 2030 г. Европейският съюз може да стане толкова зависим от Китай по отношение на литиево-йонните батерии и горивните клетки, колкото беше зависим от Русия по отношение на енергията преди войната в Украйна, ако не предприемат решителни мерки, се посочва в доклад изготвен за лидерите на ЕС и цитиран от Reuters.

Докладът, получен от британската агенция, ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания на 5 октомври.

Обезпокоени от нарастващото глобално влияние и икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от Китай и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

В документа се допълва, че поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като слънчевата или вятърната енергия, Европа ще се нуждае от начини за съхранение на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

"Това ще доведе до рязко нарастване на търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизери, което се очаква да се увеличи между 10 и 30 пъти през следващите години", посочва анализът, изготвен от испанското председателство на ЕС.

Въпреки че ЕС има силни позиции в междинните и монтажните фази на производството на електролизери с над 50 % дял на световния пазар, той разчита в голяма степен на Китай за горивните клетки и литиево-йонните батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

"Ако не се приложат решителни мерки, до 2030 г. европейската енергийна екосистема може да изпадне в зависимост от Китай от различно естество, но със сходна тежест, от тази, която имаше от Русия преди нахлуването ѝ в Украйна", се допуска в доклада.

Според Европейската комисия през 2021 г., годината преди руското нахлуване в Украйна, ЕС е вземал от Русия над 40% от общото си потребление на газ, 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища.

Прекратяването на повечето покупки на енергия от Русия предизвика шок в цените на енергията в ЕС и рязко повишаване на потребителската инфлация, което принуди Европейската централна банка да повиши рязко лихвените проценти в ход, който ограничи икономическия растеж.

Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се допълва в документа на испанското председателство.

"Подобен сценарий би могъл да се развие и в областта на цифровите технологии", се допуска в документа. "Прогнозите сочат, че търсенето на цифрови устройства като сензори, безпилотни летателни апарати, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни, ще нарасне рязко през това десетилетие.

"ЕС има сравнително силни позиции в последната област, но показва значителни слабости в другите области".

До 2030 г. тази външна зависимост може сериозно да попречи на повишаването на производителността, от което спешно се нуждаят европейската промишленост и секторът на услугите, и да възпрепятства модернизацията на селскостопанските системи, която е от съществено значение за справяне с изменението на климата, показва испанското проучване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 2 Отговор
    ЕС Е ЗАВИСИМА ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ НО НЕ И ОТ СЕБЕСИ
  • 2 Първата

    18 4 Отговор
    Зависимост, от която европейският съюз трябва да се освободи е американската!
  • 3 ЕС не сме

    11 3 Отговор
    малка държава за да зависим от едни китайски батерии, да се поучим от зависимостите от петрол, газ които РФ използваше за натиск. Ето в Чехия открили литий и сега дано пак китайците да не го вземат на концесия. ЕС да вкара пари там и да помогне на Чехия да се превърне в производител и износител на батерии. Досега какво беше - всичко от Китай, салфетки, маски дори и мартеници. Сами се подлагаме, а после пискаме.

    Коментиран от #4

  • 4 ЕсНЕ

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "ЕС не сме":

    ЕС не произвовежда нищо смислено, виж че една пшеница не иска сам да си отгледа и чака някой да му я "прати" ... та спрете да се ндявате на ЕС - това е сбирщина от бюрокрация, която е измислена да изнася парите от ЕС към САЩ, другото е "демо версия на капитализъм и демокрация" ... който видяхме, че не работи какато беше рекламиран. ЕК, ЕС и държавите вече нагло и арогантно се намесват във всеки частен бизнес и му казват какво да прави, а не пазара определя какво трябва да се случва.

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 5 КОТарАК

    1 5 Отговор
    от китайските батерии ще станем толкова зависими , колкото се оказахме от руските изкопаеми...и пак се чудят как да ни продадат-уж искаха да измрем от студ
  • 6 КОТарАК

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЕсНЕ":

    явно си голям бизнесмен и с опит..в копипейста
  • 7 12345678

    3 0 Отговор
    Нема проблеми, ще им наложим санкции и ще внасяме повече.
  • 8 ЕС го

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕсНЕ":

    объркаха новите "икономисти" с техните "открития" като аутсорсинг, изнасяне на заводи в бедни държави за по-ниски заплати, внасяне на работна ръка от къде ли не, разбиване на мита за наследяване на занаяти и други майсторски задруги. Сега транспорта хвърчи наляво и надясно вместо едно нещо да се произвежда някъде макар и по-скъпичко, но с традиции в занаята.
  • 9 Пшеница не

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЕсНЕ":

    произвеждат, на север са, а и нашите зърнари им продават качествената българска пшеница. Те произвеждат интензивни култури - ягоди, малини, лалета, аспержи... и животновъдство - качествени месо, сирена, млека...
  • 10 Иван

    1 0 Отговор
    Надеждата е в овцата Урсула Фон Дер Лайен.
  • 11 Иван

    0 0 Отговор
    Батерии........и акумулатори.
  • 12 Пурко

    2 0 Отговор
    Контролираното от САЩ самоубийство на ЕС е в ход и протича по план. Ингилизите усетиха накъде духа вятъра (или им подшушнаха) и се изсулиха от съюза ката пр..ня от гащи. Ние обаче знаем какво трябва да правим със супата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания