Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Септември, 2023 10:49 1 717 29

Андрей Пленкович: Хърватия няма да внася украинско зърно

  • хърватия-
  • зърно-
  • транзит-
  • украйна

„Ние сме единствено транзитна страна"

Андрей Пленкович: Хърватия няма да внася украинско зърно - 1
Източник: БГНЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че Хърватия е само транзитна страна за украинско зърно и няма да го внася, предаде агенция ХИНА.

„Хърватия е единствено транзитна страна за украинско зърно и няма да внася евтино украинско зърно“, подчерта вчера той в Загреб.

Още новини от Украйна

Въпросът стана актуален, след като Украйна започна съдебни действия срещу три страни членки на Европейския съюз – Полша, Унгария и Словакия, заради едностранната забрана за внос на зърно от Украйна.

Според Пленкович е изпратено ясно послание на украинските власти, че Хърватия би искала да бъде транзитна страна, а не страна, „залята от евтино зърно от Украйна“, което може да причини проблеми на местните производители.

След като Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно и други стоки, хърватският премиер каза на пресконференция, че „очевидно тези три страни са регистрирали част от украинското зърно на своите пазари“.

По-рано този месец украинските власти потвърдиха, че украинско зърно се изнася през хърватски пристанища на река Дунав и на Адриатическо море.

Под егидата на Анкара и ООН през лятото на 2022 г. бе договорена т.нар. зърнена сделка, която имаше за цел да осигури възможност на Киев да изнася зърно през украинските пристанища в Черно море. През юли Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението.

В средата на 2022 г. ЕС взе решение да помогне на Украйна, като създаде „коридори на солидарност“, за да подпомогне износа на селскостопански стоки от Украйна.

„Идеята е да се помогне на Украйна да транспортира големи количества зърно въпреки бруталната агресия на Русия“, отбеляза Пленкович.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    60 1 Отговор
    Сите станаха московци и донски казаци гледайки си собственият интерес само нашите натечи се натъртиха пред посолствоТО.
  • 2 АзДаПитам

    44 2 Отговор
    Аз да питам една група хора които казват "живеем с най-богатите години на човечеството", "живеем с отбора на най-богатите държави" ... как се стигна, че не може да си произведем хляб, без да има нужда "някой по-беден да ни го прави" ? Живейте си в холивуд фантазиите, и си бъдете само "най-богати" в джобовете, в кратунките ... няма никой.

    Коментиран от #10

  • 3 Евроглупак от ЕССР

    54 1 Отговор
    Знаем, само балъците на посолството в БГ ще внасят укр зърно
  • 4 Хи хи хи

    41 1 Отговор
    Доста започнаха да третират "укръинското зърно" като наркотиците

    Коментиран от #16

  • 5 Пич

    63 1 Отговор
    Най мразещите Русия - поляците , категорично отказаха да внасят украинско зърно ! А най много подкрепят Украйна ! Представете си , с какво е пълно украинското зърно , и Полша си пази народа , само нашите тъпунгери убиват народа си от глупост !!!
  • 6 бай Иван

    40 1 Отговор
    Що бе тъп.анари такива не го щете? Толкова сте прости ! Да Ви пратим сламеният Денков и ще Ви убеди за два дни в ползата от украинското зърно.Или като влязохте в ерозоната Ви се изпари солидарността с Украйна?Продаж.ници такива. Продадохте мечтата за единна Европа .Добре ,че е България да поддържа тоя ЕС ,че току виж взел ,че умрял.
  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    37 2 Отговор
    ЗАЩО БЕ ГЛЕДАИТЕ БГ НИЕ СМЕ НАЙ ВЕЛИКИТЕ ПОСЛУШКОВЦИ НА ФАЩ
  • 8 УжасТ

    22 1 Отговор
    Потресен съм :)
  • 9 хърватия няма

    14 1 Отговор
    нужда, защото не произвежда олио . Няма и дума за чернобилки облъчени, уранени заразявания . Може взводната да е била роднина на Халосано момиче в центъра на София и е Отмъстила . Разстреляла е 18 годишния неосъждан беглец . Бойко и Пеевски ще атакуват протестърите .
  • 10 бай Иван

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "АзДаПитам":

    Скоро гледах един документален филм за развитието на Украйна и процесите в нея от 90-те години до днес. Е под влияние на американците им е втълпявано ,че Украйна храни Русия и ако не са те ще умрат в Русия от глад .Това обаче съсипвало Украйна и без Русия ,ще е процъфтяваща държава. И основно какво е влиянието на Сорос /точно по един тертип с нас/. Сега гледам Русия даже опрощава жито на Африка и не е умряла от глад . Какво е положението във фалирала Украйна е ясно. Само ,че ние фалираме с нея след като ЕС е приел да и плащаме всички солидарно и лихвите по дълговете.
  • 11 Айше негърката

    32 1 Отговор
    умните хора си държат на своето производство. и хърватите показаха че имат топки,за разлика от нашите жълъдчета.
  • 12 Смятай

    34 1 Отговор
    Изследването на укрозърното какво е показало.
    Приятелството си е приятелство, но.......живота и здравето на народа му е по,-важен.
  • 13 един от стадото

    16 1 Отговор
    а пристанищните такси и прехвърлянето на по големи презокеански параходи как ще плащат украинците. С пари ли. Не вярвам, със зърно вероятно за местния пазар

    Коментиран от #19

  • 14 Кирил петков

    31 1 Отговор
    Само България ще внася ураново зърно и сухо мляко с бисмут 😏 АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 15 зевзек

    37 2 Отговор
    Хърватия, европейката, шенгенката, не иска да подкрепи Украйна, а България дето не и дават нищо, и не я пускат никъде, ще подкрепя на сто процента, за своя сметка, напускай Денков, обирай си крушите
  • 16 Лекар

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хи хи хи":

    Уранът е по опасен от кокаина 😉
  • 17 И ние си

    33 1 Отговор
    имаме златна Добруджа, но ще кльопаме такова, обогатено с обеднен уран.
  • 18 хах

    14 5 Отговор
    Не искаме нито евтино украинско зърно, нито евтин руски газ, дайте ни от най скъпото! И евтини китайски коли ако ни дават, пак ги нещем!

    Коментиран от #21

  • 19 От кои

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "един от стадото":

    пристанища, с какви кораби❓ Те застраховани ли ще са, и къде и от кой?❓ :)) :))
  • 20 Харон

    27 1 Отговор
    Работата е там, че това украинско зърно не е украинско. Там се произвежда но практически украинските производители са наемници на големите американски корпорации, които така искат да залеят и Европа с евтино ГМО зърно и с това да съсипят местните производители. И от тази гледна точка става ясно на чий натиск се подчинява Брюксел, не консултирайки, не съобразявайки се с интересите предимно на източно европейските производители. До такава степен улесняват вносът на "украинското" зърно, че ако един едър търговец поръча зърно, без да каже местоназначението му, Киев само трябва да уведоми с една преписка ЕС и толкова...
  • 21 Академичен плъх

    27 1 Отговор

    До коментар #18 от "хах":

    От Украйна може, от Русия и Китай- не може. Не е политкоректно. Точка.
  • 22 хммм

    8 12 Отговор
    Тези ще се окажат мръсни фашисти като нашите зърнари...... пленкович е ФАШИСТ!
  • 23 Хаха

    15 1 Отговор
    Тепърва всички от източния блок ще го забранят само майкопродавниците в бг, които си мислят, че така ще ги приемат в шенген и еврозоната продължават да дълбаят дъното. Но понеже сме овце си заслужаваме да се разсипе хептен държавата и да ходите с мотиките да копате за да сложите нещо на масата, че с дребните си заплатички няма да можете нищо да си вземете.
  • 24 Какво пречи

    6 2 Отговор
    България да вземе подобна позиция? Да станем транзитна страна - от Дунав-мост директно към пристанище Варна и Бургас за износ. Ама зрънчовците искат да напълнят складовете с украинско зърно което после да продадат като българско и нашата "държава" няма сили да ги спре.
  • 25 Павел пенев

    14 3 Отговор
    Ето, една нищо и никаква Хърватия но има Премиер който не е академик и взема правилни решения.

    Коментиран от #26

  • 26 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Павел пенев":

    АБЕ ЗНАЕТЕ ЛИ НА КАКВО Е АКЕДЕМИК ДЕНКОВ ????НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ ...НА САПУНИТЕ И ШАМПОАНИТЕ ....ИЛИ ПО ПРОСТО КАЗАНО Е ЕДИН ПРОСТ САПУНДЖИЯ ..Е НИКОЯ МЕДИЯ НЕ СМЕЕ ДА НАПИШЕ

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 факуса

    2 0 Отговор
    идеята е да не е на загуба блекрок,собствемик на осраинската земя
Новини по държави: