Last news in Fakti

20 Септември, 2023 15:11 1 079 6

ООН: Над 1600 случая на нарушаване на човешките права от талибаните в Афганистан

  • оон-
  • талибани-
  • човешки права-
  • афганистан

Почти половината от тях са свързани с изтезания и малтретиране

ООН: Над 1600 случая на нарушаване на човешките права от талибаните в Афганистан - 1
Източник: Shutterstock

ООН е регистрирала над 1600 случая на нарушаване на човешките права на хора, задържани от талибанските власти. Почти половината от тях са свързани с изтезания и малтретиране, главно от страна на полицията и разузнаването, се казва в публикуван днес доклад на международната организация, цитиран от Ройтерс.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан съобщи, че през 19-те месеца до юли тази година в затворите или при задържане от полицията и разузнаването са починали 18 души.

Талибаните контролират полицията и службата на разузнаването, откакто поеха управлението на страната след изтеглянето на чуждестранните сили през 2021 г.

"В опитите да се изтръгнат от тях самопризнания или друга информация, задържаните са били подлагани на силна болка и страдание чрез нанасянето на физически побой, използването на електрошок, задушаване, поставянето в стресови позиции и принудително поглъщане на вода, както и на завързване на очите и отправяне на заплахи", се казва в изявлението на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан.

Сред другите нарушения са това, че не са били информирани за причините за ареста, не са имали достъп до адвокат и не са получавали адекватна медицинска помощ след задържането.

Приблизително едно на всеки десет нарушения е било срещу жени. Близо една четвърт от жертвите на нарушенията са журналисти и цивилни.

В отговор, публикуван заедно с доклада, ръководеното от талибаните министерство на външните работи на Афганистан заяви, че броят на докладваните нарушения не е точен, особено броят на засегнатите журналисти и представители на гражданското общество.

Министерството заяви, че властите и съдебната система работят за засилване на надзора и за гарантиране на спазването на указите на върховния лидер, които забраняват изтезанията и принуждаването към признания.

ООН заяви, че спазването на лидерските укази и разрешаването на правото на достъп до затворите са "окуражителни знаци", но призова за предприемането на повече действия за подобряване на ситуацията.

"Тези документирани случаи подчертават необходимостта от спешни и ускорени действия от страна на всички", заяви Роза Отунбаева, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Афганистан и ръководител на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан. "Налице е неотложна необходимост да се обмисли по-активно ангажиране на де факто властите, за да се сложи край на тези практики", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    10 9 Отговор
    Откакто дивашка, варварска и кръволошка Русия нападна невинен Афганистан, пропадна този храбър народ . За десет години война в Афганистан руските диваци и варвари избиха над три милиона цивилно население .

    Така е в руския мир/свят .
  • 2 ХАХАХА

    8 7 Отговор
    То нали във ФАЩ въобще не ги малтретират, та се загрижили за човешките права в Афганистан! Смешници!
  • 3 ГОЛЯМ СМЯХ

    5 9 Отговор
    помня как краварите бягаха със самолети чак се препъваха от тия козари
  • 4 ТаЛиБаНи

    9 2 Отговор
    Възраждане са българските талибани!!! Не се лъжете, че не носят тюрбан....
    Възгледите им са същите....
  • 5 Калпазанин

    3 7 Отговор
    И талибаните са се загрижили за оон, толкова много че искали да преместят централата в Кабул и да им спретнат един прайд с един онлайн хепиенд, очакват се аналена и урсула
  • 6 реру

    12 4 Отговор
    "ООН е регистрирала над 1600 случая на нарушаване на човешките права на хора..."


    Кремъл и талибаните обаче заедно ще борят тероризма...

Новини по държави: