Last news in Fakti

21 Септември, 2023 04:55 1 243 7

Иран прие по-строг закон за забрадките

  • иран-
  • закон-
  • парламент-
  • забрадки

Ходът дойде само дни след годишнината от смъртта на Махса Амини

Иран прие по-строг закон за забрадките - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският парламент днес одобри закон, който предвижда по-строги наказания за жени, които отказват да носят задължителната ислямска забрадка на обществени места, както и за хората, които ги подкрепят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ходът дойде само дни след годишнината от смъртта на Махса Амини – 22-годишна жена, която бе задържана от нравствената полиция в страната, тъй като нарушила правилата за обличане. Нейната смърт предизвика продължили с месеци протести, по време на които мнозина призоваха за сваляне от власт на иранската теокрация, посочва АП.

Законът предвижда наказания за собственици на предприятия, които обслужват жени без задължителната забрадка, както и за активисти, които се противопоставят срещу изискването. Нарушителите могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор, ако нарушението е извършено по организиран начин.

Протестите, предизвикани от смъртта на Амини на 16 септември 2022 г., утихнаха в началото на тази година след тежки репресии, в резултат на които бяха убити повече от 500 протестиращи и над 22 000 бяха задържани, отбелязва АП. Множество жени обаче продължиха да нарушават правилата за носене на хиджаб и това лято започна нова кампания за тяхното прилагане. Духовниците, които ръководят Иран, смятат законът за забрадките за един от основните стълбове на Ислямската република и обвиняват западните страни за протестите, без да предоставят доказателства за това.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    13 5 Отговор
    Такива са съюзниците от БРИКС, може да присъединят и талибаните 😂
  • 2 Тино

    4 9 Отговор
    Браво на Иран. Забрадки и по- строги морални мерки трябва да се въведат навсякъде и в ЕС.
  • 3 Анти-Феминист

    4 8 Отговор
    Абе, то ние западняците разчитахме на мюсюлманския свят да озапти малко жените от поголовния им разврат, ама явно спасение не дебне и от там !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Комунистическите талибани

    6 1 Отговор
    и комунистите в България по времето на комунистическата диктатура през 60-70 на миналия век, строго забраняваха на жените да носят къси поли...!!!
  • 7 Ето това

    4 1 Отговор
    Това ще е новия световен ред - ислямска диктатура + рушки алкохолизъм