Last news in Fakti

24 Септември, 2023 07:00 2 358 18

Азербайджан продължава операцията си в Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • армения

Първият международен конвой с помощи влезе в размирния район в събота

Азербайджан продължава операцията си в Нагорни Карабах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите на Азербайджан продължават операцията си, целяща да възстанови пълния контрол на Баку над сепаратисткия регион Нагорни Карабах, след като светкавичната офанзива породи опасения за съдбата на арменското население, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първият международен конвой с помощи влезе в Нагорни Карабах в събота, където азербайджанската армия показа пред медиите стотици оръжия, иззети от сепаратистите в околностите на град Степанакерт, обявен за "столица" на самопровъзгласилата се република.

"МКЧК премина през Лачинския коридор, за да достави 70 тона хуманитарна помощ на населението", съобщи служител на Международния комитет на Червения кръст в арменския контролен пункт в Корнидзор, Армения. От края на 2022 г. Армения обвинява Баку, че блокира този единствен път, който я свързва директно с Нагорни Карабах, за да предизвика недостиг на храна в анклава.

В Корнидзор шепа арменски войници пречат на разтревожени цивилни да влязат в близкия Нагорни Карабах, отбелязва АФП.

По-рано вчера АФП и АЗЕРТАДЖ цитираха изявление на азербайджанското министерство на отбраната, според което арменци в планинския анклав "подпалват масово жилища в Агдара". Министерството публикува в "Екс" въздушни снимки с ниска резолюция, на които изглежда се виждат запалени къщи.

Град Агдара (Мартакерт на арменски) е разположен на около 60 км от Степанакерт. Той се намираше под контрола на сепаратистите, докато те не бяха принудени да приемат прекратяването на огъня и разоръжаване вследствие на светкавичната азербайджанска офанзива.

Засега няма коментар от страна на Ереван или сепаратистите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кукурукукууу..

    6 2 Отговор
    Паломааааа...
  • 2 Каспичанско море

    13 18 Отговор
    След преврата в Украйна и те така започнаха, с операция срещу "сепаратистите". Азербайджан също получи наготово петролните и газови находища, разработени по времето на СССР, а сега създава проблеми по границата на по-голяма държава. Ако разчитат на подкрепа от НАТО, Турция и САЩ, срещу РФ, да питат зеленски или грузинците.

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    28 6 Отговор
    Като видях колко оръжия, танкове предадоха арменците , нормално е операцията още да продължи. Никоя държава не би търпяла даден етнос да се въоръжи така в държавата си . Това не е подготовка за мир,а за война

    Коментиран от #11

  • 4 глупости

    31 7 Отговор

    До коментар #2 от "Каспичанско море":

    Арменците създават проблеми. Не Азарбейджан,а Армения проведе учения със САЩ на границата с Русия

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Последния Софиянец

    16 5 Отговор
    Козяк ще сложи кмет на София Хекимян и ще прибере тук арменците.
  • 6 Кочо

    12 6 Отговор
    Населението, му дайте един щат в САЩ да се заселва и проблема е решен! Както и нашите атлантици да си отиват там при индианците! Да се очертаят точно границите и всяка държава да е с един народ! Ако не може само с един, всеки народ да си знае щата! Иначе става етническо прочистване!

    Коментиран от #10

  • 7 Хе-Хе

    9 16 Отговор

    До коментар #4 от "глупости":

    И теб да те нагъне агресора, след като видиш, че Русия нито иска, нито може да ти помогне, ще се молиш на бай Байдън да си построи база на твоя територия!
  • 8 Перко

    20 4 Отговор
    Армения ще трябва да изплаща репарации на Азербайджан от порядъка на 54 милиарда долара.

    Нямаш ли пари даваш земя(територия)
  • 9 ИВАН

    9 4 Отговор
    САМО ОТ БОЙ РА8894ЗБИРА АРМЕНЕЦА ...
  • 10 Дино

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    Можем да изпратим и малко индианци от нашите.Така,де- заармаган,та с нещо да започне прогреса
  • 11 Паралели

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Ми като са глупави и слушат атлантиста Пашинян да се предават с все оръжието. То и украинската хунта се готвеше да направи точно това с Донецк и Луганск през 2022, ама русите взеха, че ги изпревариха и влязоха при своите
  • 12 Глупости, на търкалета

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "глупости":

    Турция провеждаше "съвместни" учения в Азербайджан и остави всичката техника там. Май не си много запознат. САЩ където са отишли "да помагат", след това оставят пълен леш.
  • 13 вечно протестиращ

    5 0 Отговор
    Бабикян ко каза по въпроса.Ще блокираме ли Лъвов мост
  • 14 Браво евала машала

    6 0 Отговор
    Удри гадните армяни
  • 15 българин

    4 0 Отговор
    всичко беше ссср сега разделени всички се правят на велики
  • 16 АрМания

    2 2 Отговор
    Арменското население по света е близо 9 милиона.

    В армения живеят около 2,8 милиона но едва ли 3.

    В русия броят им е почти с тоя в Армения.

    В САЩ над 1,5 милиона.

    Франция близо 1 милион.

    Ливан половин милион.

    и така нататък останалите по много точки на света


    От дълги години (над 100) най голям покровител и пазач на Армения е именно Русия(във всичките и форми крепосничество, царство, комунизъм, демокрация и не знам си какво) . Но тя по никакъв начин не успя да им угоди и арменците в Армения предпочетоха за покровител Франция с надежда за помощ от ЕС но и това не продължи дълго няма и 20 или 30 години.

    Сега мераците им са със САЩ но дори само за няколко дни.

    Никои не може да им търпи капризите.

    Тези турци и османлиите как ли са ги търпели повече от 1000 години?
    Замислете се.
  • 17 Ами нормално

    4 2 Отговор
    Руското влияние се свива на всякъде. Вече не може да отстоява интересите си нито в Армения нито в Сърбия нито в Сирия. От парадната армия от орки на Путлер вече никой не страхува . Браво на Путлер скоро ще трябва в западните държави да му издигнат паметници като на унищожителя на федерацията.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Там няма да има НИКОГА мир!!!Арменец няма да се откаже от Нагорни Карабах и дори след 100 години ще има война за земята!