Last news in Fakti

24 Септември, 2023 11:42 1 067 12

Армения призова ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • оон

Която да "наблюдава и оценява ситуацията на място по отношение на правата на човека, хуманитарната помощ и сигурността"

Армения призова ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах - 1
Източник: БГНЕС

За втори път след бързата азербайджанска операция в Нагорни Карабах, висши дипломати на двете страни се сблъскаха в ООН, а западните сили изразиха тревога.

Това обобщи АФП.

Армения - където все още са живи спомените за масовите убийства в последните дни на Османската империя, които арменците, Съединените щати и много историци смятат за геноцид - обвини турския съюзник Азербайджан, че планира етническо прочистване.

"След неуспеха в предотвратяването на геноцида в Руанда, ООН успя да създаде механизми за превенция, като по този начин превърна "никога повече" в смислен ангажимент", заяви арменският външен министър Арарат Мирзоян.

"Но днес сме на ръба на нов провал", каза той в реч пред Общото събрание на ООН.

Той призова ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах, която да "наблюдава и оценява ситуацията на място по отношение на правата на човека, хуманитарната помощ и сигурността".

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов обвини Армения в дезинформация, когато двамата висши дипломати се присъединиха към специалното заседание на Съвета за сигурност в четвъртък.

В събота Байрамов също говори пред Общото събрание и заяви, че Азербайджан, който е предимно мюсюлмански, ще уважава арменците, които са християни.

"Искам отново да заявя, че Азербайджан е решен да реинтегрира етническите арменци, живеещи в Карабахския регион на Азербайджан, като равноправни.

"Продължаваме твърдо да вярваме, че съществува историческа възможност както за Азербайджан, така и за Армения да установят добросъседски отношения и да съжителстват рамо до рамо в мир", каза Байрамов.

Русия, която изпрати мироопазващи сили след по-ранни прояви на насилие през 2020 г., в събота наблюдаваше разоръжаването на етническите арменски бойци. Преди това обаче Никол Пашинян обвини Русия в провал на мисията и дистанциране от случващото се.

Ако капитулацията бъде завършена, тя може ефективно да сложи край на конфликта, който избухва периодично след разпадането на Съветския съюз.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който ръководеше три кръга от преговори в търсене на дипломатическо решение, изрази "дълбока загриженост" за етническите арменци в Нагорни Карабах в телефонен разговор с арменския министър-председател Никол Пашинян, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Това на снимката е Хекимян с брада.
  • 2 Много запознат

    7 12 Отговор
    Видяха че на русия не могат да разчитат.
  • 3 луна 25

    6 4 Отговор
    Скоро и някой робски републики ще се вдигнат срещу тиранията
  • 4 Глезеният

    16 6 Отговор
    И на ООН ще им писне от арменците
  • 5 Любо

    14 5 Отговор
    Тези са се подготвили за война с Азарбейджан на територията на Азарбейджан и сега реват за ООН. Азарбейджан трябва да ги изгони всички до един в Армения.Колко танка имаше, десетки хиляди калашници.... никога вяра на арменец
  • 6 Ела да ти кажа нещо забавно

    2 7 Отговор
    Познавам един арменец дето беше путиноид
  • 7 Агата

    11 2 Отговор
    Това е детски инстинкт. Ако плачеш ще ти дадат да сучеш . Армения е свикнала на това и го използва за шантаж. Но вече е сам със себе си.
  • 8 ДОГОВОРЕНО Е

    1 1 Отговор
    ТУРЦИЯ СЕ СЪГЛАСИ ДА ПРАТИ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ КОНТИНГЕНТА ЗАЕДНО С ЧАСТИ ОТ СУДАН И ЙЕМЕН ОБСЪЖДА СЕ СРОКА НА МИСИЯТА 100 ГОДИНИ ИЛИ 99
  • 9 Седи глей сеир баце

    1 6 Отговор
    Путинофилите са им казали да акат по армения. Добре че не съм арменец в този друден за провославните хора ден.
  • 10 пенко

    4 0 Отговор
    МАЛКО ПРЕДИ АЗЕРСКАТА БЪРЗА АТАКА - СЕ СРЕЩНАХА--- ЕРДОГИ ФОГИ И ПУТЕЙН / БЕЗ ДА КАНЯТ ОТГОВАРЯЩИЯ ЗА РЕГИОНА ЕВРЕИН -СЕМИТ -ЦИОНИСТ ЗА САЩ / !!!!!!!!!!!?????????
  • 11 Сандо

    8 0 Отговор
    И какво ще прави мисия на ООН на азербайджанска територия,призната от Пашинян?Сега ерменците да берат плодовете от дружбата със Сорос и западните демократизатори.А ще става още по-лошо за тях.
  • 12 Гражданин

    2 0 Отговор
    Че кой вярва на ООН вече. Арманците са загубили връзки с реалноста.