Last news in Fakti

28 Септември, 2023 12:50 4 405 37

Рецесията в Германия ще бъде по-дълбока от очакваното

  • германия-
  • рецесия-
  • икономика

Според водещи икономически институти

Рецесията в Германия ще бъде по-дълбока от очакваното - 1
Източник: Shutterstock

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще се свие с 0,6 на сто през 2023 г., което е значително коригиране на прогнозата надолу (с 0,9 процентни пункта) спрямо очакванията от пролетта. Това сочи съвместната икономическа прогноза на пет водещи икономически института, получена в БТА от германския "Ифо".

"Най-важната причина за преразглеждането е, че промишлеността и частното потребление се възстановяват по-бавно, отколкото очаквахме през пролетта", посочва Оливер Холтемьолер, вицепрезидент и ръководител на департамента по макроикономика в Института за икономически изследвания в Хале (IWH).

Германия се движи надолу повече от година. Рязкото повишаване в цените на енергията през 2022 г. внезапно сложи край на възстановяването на най-голямата европейска икономика от пандемията. Инфлацията при потребителските цени, която вече нарастваше, скочи до над 8 на сто, което намалява покупателната сила на домакинствата. Същевременно водещите лихви се повишиха с над 4 процентни пункта, което засегна особено силно строителството, припомнят експертите.

Бизнес доверието напоследък отново се влоши, не на последно място и поради засилената политическа несигурност. Като цяло показателите сочат, че през третото тримесечие на 2023 г. производството отново чувствително намалява. Междувременно обаче увеличението на заплатите последва повишението на цените, цените на енергията спаднаха, а износителите частично прехвърлиха по-високите си разходи, така че покупателната способност се възстановява. Поради това се очаква икономическият спад да отшуми до края на годината, а степента на използване на производствените мощности в бъдеще отново ще се повиши.

Институтите прогнозират растеж от 1,3 на сто за 2024 г., което е само с 0,2 процентни пункта по-ниско от пролетната прогноза.

Междувременно спадът достигна и до пазара на труда. Въпреки това институтите очакват само леко нарастване на безработицата до 2,6 милиона души през 2023 г., а догодина броят на безработните вероятно леко ще се понижи.

По отношение на цените ситуацията постепенно се подобрява. Очаква се през 2023 г. темпът на инфлация да бъде 6,1 на сто, а през 2024 г. да се забави до 2,6 на сто. Институтите предвиждат основна инфлация (без цените на енергията) от 6,1 на сто тази година и 3,1 на сто през 2024 година.

Петте института, изготвили прогнозата са Германският институт за икономически изследвания (DIW), "Ифо" (ifo), Института за световна икономика в Кил (IfW Kiel), Института за икономически изследвания в Хале (IWH), и Института за икономически изследвания Лайбниц (RWI).


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грух

    69 2 Отговор
    Ами малко подкрепят Украйна, ако я подкрепят по-силно, ще цъфнат сигура.
  • 2 Последния Софиянец

    64 2 Отговор
    Германия вече не е първата икономика в Европа.

    Коментиран от #4

  • 3 не мислете германците

    5 50 Отговор
    И ГДР оправиха и нови терминали за втечнен газ си направиха!

    Коментиран от #27

  • 4 турбината е на Сименс

    4 53 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ама руския газ зависи от германските турбини?!?!

    Коментиран от #13

  • 5 Краварска медия

    45 0 Отговор
    И по добре ще става...
  • 6 ГЕРТРУДА

    52 0 Отговор
    Германците освиркваха германския канцлер Олаф Шолц и германския външен министър Аналена Бербок по време на предизборна обиколка в страната на фона на проблеми, произтичащи от помощта за Украйна, както се посочва в материала на Spiegel.
    Въпреки факта, че политиците
    представляват различни партии, Шолц от социалдемократите и Бербок от Зелените, германците ги посрещнаха със същото недоволство.
    Обиди, викове „Буууууу!“ и ревящи подсвирквания: Бундесканцлерът Шолц не беше посрещнат най-топло в центъра на Нюрнберг“, се казва в материала.
    Граждани, които бяха загубили търпение, обвиниха Шолц, че е започнал войната в Украйна, причинявайки инфлация и влошаваща се миграционна криза. Един от присъстващите призова германското правителство да подаде оставка, а членовете му да бъдат изправени пред съда.
    „Смяна на обстановката. Предизборна реч от Annalena Bärbock в Аугсбург. В този момент „Зелените“ бяха плашилото на нацията за мнозина. И дори фактът, че министърът на външните работи се опитва да се покаже близък до народа, не може да промени това“, каза водещият.
    Местните жители призоваха Бърбок „да се махне оттук“ и обвиниха Зелените във военни доставки за Украйна.
    Журналистите стигнаха до извода, че политиците могат само да си направят „добро лице“ и да продължат напред.
    По-рано проучване на института Insa показа, че броят на германците, подкрепящи управляващата коалиция, е достигнал пореден минимум от изборите през 2021 г."
  • 7 Браво!

    63 3 Отговор
    Мотора на ЕС, Германия загива икономически!
    Беше лесно и Изгодно за Икономиката с евтината Руска газ!
    Но след като Взривихте Северен поток - 2 Умирате Прави шваби!
  • 8 Браво!

    35 3 Отговор
    Мотора на ЕС, Германия загива икономически!
    Беше лесно и Изгодно за Икономиката с евтината Руска газ!
    Но след като Взривихте Северен поток - 2 Умирате Прави шваби!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мдааа

    30 1 Отговор
    да стягаме коланите пак.всъщност това са си периодично случващи се нащастия.дигнаха банките лихвите.повлякоха строителите и от там и другите отрасли.нищо ново под слънцето.
  • 11 Българин

    29 8 Отговор
    Санкционираааай и богом Газпром и руски нефт. Скоро ще са джамахирия

    Коментиран от #35

  • 12 Злорадство

    37 1 Отговор
    Рецесията в Германия по-дълбока? - Ами надяваме се. Няма само в БГ да сгриваме.........
  • 13 Мишел

    43 1 Отговор

    До коментар #4 от "турбината е на Сименс":

    През 2022 Русия построи най големия завод в Европа за авиодвигатели, газови турбини . Оттогава изцяло замени вноса на турбините от Сименс със свои. Замени и тези на Дженерал Електрик за генераторите по 1200 МВт на АЕЦ.

    Коментиран от #21

  • 14 Колективния западНАЛ

    45 1 Отговор
    Без война е в рецесия, а Русия е с исторически ниски нива на годишната инфлация !
    Как става този номер ?
  • 15 Шолц

    27 0 Отговор
    А..! Нимой бъде! Какъв неочакван развой на нещата... Балъци.
  • 16 рдъефс

    41 1 Отговор
    Най справедливото наказание за един прост народ е да е беден. Та немците го доказаха нагледно. Като бяха добре с Русия, номер 1 в Европа а и в света съобразно мащаба. Слугуват на краварите и късат с Русия, бедни а скоро и много гладни. Прости че прости. Почнаха да ни настигат по глупост.
  • 17 DW смърди

    35 0 Отговор
    Невъзможно!
    Санкциите работят, мигрантите работят във фабриките, САЩ ни дават суровини и енергоносители на безумно ниски цени!
    Политиката ни е абсолютно независима и в интерес само и единствено на Германия!
  • 18 шолц го

    21 0 Отговор
    мразят . той не гледа парите, като меркел . харчи много пари и е ларш за мигранти, украинци, зърно . като скочи нещо 4 пъти и казват 0,12 процента се увеличило , т.е. всички разбират лъжата
  • 19 Хелоу

    31 1 Отговор
    Айде бе... Как е възможно... Нали като се надупим на Американците те ни увериха че всичко ще е наред...

    Коментиран от #28

  • 20 Механик

    19 0 Отговор
    Германия е Украйна.
    п.п.
    Всеки да го разбира както си иска. Аз го разбирам буквално.
  • 21 съчинител :))))

    9 12 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    А, що спряха тръбата, до като Сименс ремонтираше турбината в Канада?!?

    Коментиран от #23, #24, #36

  • 22 123

    13 1 Отговор
    Защо трябва да ни пука, това са много добри новини даже
  • 23 Мишел

    24 0 Отговор

    До коментар #21 от "съчинител :))))":

    Изглежда не си забелязал, че Сименс забави ремонта , руснаците монтираха своя турбина и прекратиха договора със Сименс.
  • 24 Да ви

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "съчинител :))))":

    гледат сеира ,затова!И те го гледат !
  • 25 Германският

    23 0 Отговор
    Германците със своята глупава политика през последните 15 години и много голямо самочувствие че са номер 1 сега докараха страната до това положение. И страшното тепърва започва. Ще падат надолу следващите 3 години.
  • 26 факуса

    20 2 Отговор
    сега и една прекрасна зима с много сняг за пързалки и дойчланд ще кара на подпалки,хи хи,за да се топлят ще викат слава украине под прозорците на фонфекален
  • 27 факуса

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "не мислете германците":

    ценатааа,цената каква е
  • 28 еиксдьа

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хелоу":

    Че то си е наред бре, за тях е добре, опунали са още един балък, и са си добре, ама тоя наведения може да не се чувства много добре. Май заради това го измислиха да няма полове та да не се знае дали му е добре или не.
  • 29 хикс

    16 0 Отговор
    Германците развиха една автоиндустрия , която изисква ресур , който вече няма от къде да се вземе . Продаваха коли в целия ЕС като умишлено пречеха на корейски , китайски , японски да се наложат , защото са по евтини и качествени .Всички мои познати смениха немските с японски .Китайски СУВ със всички екстри и луксозен салон може да се купи за 15-17 хил евро .Лошото е че нашата икономика е пряко свъзнана с немската
  • 30 Кочо Мучо

    16 1 Отговор
    За съжаление Германия си отива
  • 31 Борко

    9 12 Отговор
    Голяма рецесия в Германия......Заплатите 5 пъти по високи от българските,а почти всичко е по евтино от България. И постоянно глад за работници, фирмите дават по 1000 евро бонус,ако докараш познат във фирмата.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 123456

    13 0 Отговор
    Ами няма вдурите да работят за подаяния , а бай германец да взема за същата дейност 3000 и нагоре евро заплата . Дойде изтрезняването , следва махмурлук .
  • 33 Борко

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Борко":

    Бърборко.
    Бля бля бля.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 А що

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "съчинител :))))":

    Не дават стачките на запад .
    Крият големи протести нашите щатски телевизии.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: