Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 11:03 1 392 36

Хърватия получи първия си изтребител "Рафал" от Франция

  • хърватия-
  • франция-
  • изтребител-
  • рафал

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич заяви, че никой в тази част на Европа няма да има по-мощни военновъздушни сили

Хърватия получи първия си изтребител "Рафал" от Франция - 1
Източник: БГНЕС

Хърватия получи първия си многоцелеви изтребител "Рафал" на церемония в базата на френските военновъздушни сили "Мон дьо Марсан" вчера, предаде БТА.

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич заяви, че никой в тази част на Европа няма да има по-мощни военновъздушни сили от Хърватия, съобщи министерството на отбраната, цитирано от агенция Хина.

Това е първият от дванадесетте "Рафал", закупени от Хърватия.

Министърът на отбраната определи това като "успех на едно цяло поколение" и успех на хърватското правителство. Той благодари на френските си колеги и особено на хърватските пилоти и техници, се посочва в прессъобщението.

В неделя Баножич съобщи, че първите шест изтребителя "Рафал" ще пристигнат в Хърватия в началото на второто тримесечие на 2024 година.

Хърватският премиер Андрей Пленкович оцени вчера, че покупката на 12 френски изтребители е едно от най-важните решения за хърватската армия, защото това би променило характера на отбранителните ѝ способности.

По-рано Загреб обяви, че стойността на сделката за 12-те изтребителя втора ръка плюс обучение, оръжейни системи, логистика е на стойност 999 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    24 3 Отговор
    А България получи чертежи.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    4 8 Отговор
    И тези самолети ще стрелят срещу руснаци. Те пък май получиха СУ-99М.

    Коментиран от #19

  • 5 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    8 2 Отговор
    Аз сгъвам хартиени самолетчета
  • 6 Вирус

    2 1 Отговор
    Че те тези всв си бяха на страната на нацистите какво да се коментира
  • 7 Смех в блатото

    7 9 Отговор
    Всички изоставят руския безаналогов скрап.

    Коментиран от #20

  • 8 зевзек

    2 1 Отговор
    и всичкото това, докато хърватските пенсионери остават с пенсиите си от 250 евро, и цени като във Франция, а във Франция няма пенсии от 250 евро, тоя Пленкович е младия Бойко Борисов
  • 9 ЖЕКО

    8 0 Отговор
    КАЗАХА ЧЕ И НАШИТЕ Ф 16 СА ИЗЛЕТЕЛИ ОТ АМЕРИКА И ЩЕЛИ ДА ПРИСТИГНАТ 2026Г

    Коментиран от #11

  • 10 любител

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    по добре на чертежи че ако бяха истинските предателя тагаренко щеше да ги подари на надрусания комик и щяхме да ги загубим напълно. сега поне ги чакаме в следващите 50г. хахаха.

    Коментиран от #12

  • 11 любител

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЖЕКО":

    прав си ще долетят някога ама ако не им мине черна котка път. хахаха.
  • 12 Смех в блатото

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "любител":

    "сега поне ги чакаме в следващите 50"

    Нямам търпение да прочета ревовете на путинофилите, когато започнат да влизат на въоръжение в българските ВВС. Голям цирк ще бъде. Все едно ги карат да приемат Истанбулската конвенция или ваксина срещу Ковид. :)
  • 13 Би Би Банкиа

    1 1 Отговор
    Ааааааа ние се американофили, не франкофони И обичаме хартиени самолетчата за милиарди.
  • 14 Американофил

    3 0 Отговор
    Ние понеже много обичаме Америка, и вярваме много на Холивуд , Си купихме чертежи за 2 милиарда, сега ще си вземем и Страйкъри за 1 милиард и половина. Да се знае кои са най- големите евроатлантици и натовци.

    Коментиран от #27

  • 15 Тея ги поръчаха след нас ...........

    3 1 Отговор
    .......а вече ги получиха . Нашти кво ги мотат ?
  • 16 МиГ-21ПФ

    0 0 Отговор
    Други "фалове" ще им дадат или този им е достатъчен?
  • 17 Ами, така е

    2 0 Отговор
    Хърватските политици мислят и за народа и страната си, а не само как да напълнят джоба си като нашите мутри.

    Коментиран от #22

  • 18 зле

    2 0 Отговор
    рафал са супер машини

    Коментиран от #21

  • 19 зле

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    с кви чипове и ква аионика идват новите алуминиевите тела на су99м ва чиляк на миг 15 навярно що приказваш измишльотини, в рф не могат да намерят спирачки за самолетите си та камо ли да изкарат някога 5то поколение изтребител което това су даже не е а е някво 4+ по проект

    Коментиран от #24

  • 20 смех в

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    нужника. НЕ ВСИЧКИ. Изключението сме ние, когато боко им занесе милиардите у ДЖЕПО си, а и досега нямаме тези вече твърде СТАРИ самолети. Хърватия е вярна на краваристан, но си гони ЕС интересите и купува френски, а нашите "умници" се противяха на ГЕНЕРАЛА от ВВС, завършил две школи в САЩ-НАТО при споменаване на ГРИПЕН.
    СВЕЩЕНА простота българска!!!!

    Коментиран от #23, #25

  • 21 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "зле":

    Един Rafale е по сила колкото 3 F 16, a след последната модернизация часовият разход падна под 12000 $ колкото е очаквания на F 16 Block 70, Rafale e 70% композитор е F 16 само 3% затова френската машина по добре разсейва радарни вълни. И не на последно място ако бяхме подписали с Франция щеше да има икономическа изгода за нас. Тагарев - предател.

    Коментиран от #29, #32

  • 22 уйко-калеко

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами, така е":

    Точно така е.Ние дадохме 1,1 милиарда евро за 8 ефки и броени пари накуп. Хърватите 1 милиард евро за 12 РАФАЛ.Де е КИРО(БОКО ) НА КИРИЯ. Поръчката за 12-те самолета на хърватите ще бъде изпълнена за две години ,а нашата ще надхвърли социалистическа петилетка и ни ума ни дума за някакви компенсации за неизпълнение на договора от страна на САЩ.Ако беше обратно сигурно щатите щеше да ни скъсат д-то от санкции.

    Коментиран от #26

  • 23 извадки от текста без коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "смех в":

    Баножич съобщи, че първите шест изтребителя "Рафал" ще пристигнат в Хърватия в началото на второто тримесечие на 2024 година.
    Загреб обяви, че стойността на сделката за 12-те изтребителя втора ръка плюс обучение, оръжейни системи, логистика е на стойност 999 млн. евро.
  • 24 Русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "зле":

    Не си чувал за СУ-99М?
    СУ99М е неунищожим. Вертикално излитане, електромагнитно оръдие до 30км, лазер 500kW срещу ракети, спътникова комуникация, квантов компютър за целите, активен синтетик апертурен радар, инфрачервени камери, виртуален шлем за пилота с изкуствен интелект, тотално заглушаване, 100% СТЕЛТ, СКРАМ джет, 6 ракети Циркон, 10 000км обсег, 30 000м таван при Мах 5. Ф-35 и ПВО ракетите на противника изостават и не могат да го стигнат. По Нова година по време на изпитания прелетя над цяла Америка, без да бъде засечен.

    Коментиран от #30

  • 25 уйко-калеко

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "смех в":

    ГРИПЕНА не е лош самолет,но въоръжението(ракетите) основно са американски и английски и за него се сключва отделно договор и пак трябва да лягаш на янките.Не напразно ЧЕХИЯ БЕ ВЗЕЛА ГРИПЕН ПОД НАЕМ ,НО ГИ ВЪРНА И НЕ ПОДНОВИ ДОГОВОРА.За нас най изгодно беше РАФАЛА и ако бяхме се ориентирали към тази машина вече щеше да ги ,,ТЪРКАЛЯМЕ,,трета година Нашият договор е от 2019 год.,а гръцкия с РАФАЛ от 2020 и докрая на 2022 година гърците си получиха самолетите.
  • 26 херодот

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "уйко-калеко":

    Наистина ли не разбирате или само се правите ? Ние самолети , докато не се оправи кашата с руснаците,няма да видим.Защото сме "ДУПКАТА" в отбора.Не се правят летища , защото ако стане нужда самолетите само ще оперират над България.Нито ще излитат от тука , нито тука ще кацат.Самолети има колкото щете.Даже не знаем и колко и какви са и къде са.И така ще остане.Защото сме.....А какво не сме платили ? Атомна централа платихме ли ? Магистрала платихме ли ? Е. Има ли атомна ?.... Има ли магистрала ?... И е така и със самальотите защото сме ...... И последно , ако не се сърдите:какво живее в ...

    Коментиран от #28

  • 27 правилно казваш

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Американофил":

    купихме, най-вече ПЛАТИХМЕ и НЯМА ни вест, ни кост от тях. По-голяма срамота не зная. И нашите си трайкат. Другите добре разбират кои са помиярите.
  • 28 еврипида

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "херодот":

    Кои са кашите??? Кашите са, че през 2023 г. сме още на съветска военна техника. От 2004 г. сме в нато и КАКВО ПОЛУЧИХМЕ???? Освен че краварите използват безплатно четири наши военни бази. Беше казано, че ще ни дадат две насуваеми лодки. И какво???? НИМА НЕ РАЗБИРАТЕ от много по-молко за какво ВИ СМЯТАТ??? И пак руснаците ви били виновни???!!! А на останалите държави в региона кой им е виновен???? Единствено при руснаците имахме самочувствие н самостоятелна и развита държава!!!
  • 29 зле

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Търновец":

    тагареф ли подписа договора и плати пълната цена за ф16?

    Коментиран от #33

  • 30 уйко-калеко

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Русофил":

    Сигурно ПУТИН ЛИЧНО НА ТЕБ СЕ Е ПОХВАЛИЛ ЧЕ ТОЗИ САМОЛЕТ Е ПРЕЛЕТЯЛ НАД АМЕРИКА БЕЗ ДА БЪДЕ ЗАСЕЧЕН.Може и да има такава машина ама тя трябва да се произведе.Ако ПУТИН ОТПУСНЕ ПОЛОВИНАТА МИЛИАРДИ ЛИЧНИ ПАРИ КОИТО ПРИТЕЖАВА И ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ.Наистина руснаците имат много добра военна техника,ама тя остава на хартия като нашите ефки ,защото от крадене на държавни средства не остават пари за други цели.Най крадливите политици от 1989г.. насам в съвременния свят са в РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ.Например СУ-57 първи полет 2010 г досега произведени 6 броя един паднал.Прочутият танк АРМАТА представен още 2015 г 10 бр досега един закъса по време на парада в МОСКВА. КИНЖАЛИ ЦИРКОНИ И ДР, летящи руски лопатиУКРАИНЦИТЕ ГИ СВАЛЯТ КАТО КРУШИ.
  • 31 оня с коня

    0 0 Отговор
    Нашите САМО 8 ЧИСТО НОВИ "Ф-16 Блок 70" които са НАЙ-ДОБРИТЕ в Европа след Ф-35, ще сложат в МАЛКОТО СИ ДЖОБЧЕ ТИЯ 12 Хърватски Рафала ВТОРА УПОТРЕБА.А като дойдат и останалите 8?!

    Коментиран от #35

  • 32 уйко-калеко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Търновец":

    Все пак трябва да има някаква справедливост.За ефките са виновни БОКО И КАРАКЧАНА.ТАГАРЕНКО няма никакво отношение към този изключително неизгоден договор за страната ни.

    Коментиран от #34

  • 33 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "зле":

    Беше уволнен защото е участвувал по не добър начин в подготовката на подписването, беше уволнен от бившия министър на отбраната според него, вижте инженерни спецификации на Rafale и F 16 - примерно радарът на френския самолет следи 40 цели а на ефката около 20, ефката е 3% от композитни материали а френския е 70% Gripen e 30% uзграден от композитни материали и има часови разход само 5000 докара, докато на ефката са цели 12000 долара. Колкото до Stryker там е плачевно лошо - г-н Марк Perry - Aмерикански военен експерт е бил в контакт с Американски ветерани от Ирак и Афганистан и тяхното мнение за Stryker е стряскащо - "ResponsibleStatecraft" и не само той има крайно негативно мнение, за сравнение - Литва купува много по съвременни бойни машини от Финландия за само 1.066 милиона долара, Хърватия и Полша също купиха Патрия а има и друго - президент Байдън нареди програми за модернизация на бойна техника да се ограничат за да плати на Украйна, и това засяга модернизацията на Stryker. Жалко. Утре Путин и Ердоган може да се разберат за България, Вучич вече има претенции
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чупачанга

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "оня с коня":

    Рафала е съвсем друго ниво от Ф-16,поне това казват гръцките воени. Ракетите мой Метеор имат двойно по голям радус от тези на Ф-16. А със системата Спектра полудява всеки вид радар и по този начин става нераскриваем от противника . В момента се води най добрият самолет от поколение 4 +
  • 36 Серсем

    1 0 Отговор
    най добрата реклама за Рафала беше удара на турското ПВО в Либия
    Турците не разбраха кой и от къде ги удари и до ден днешен не знаят
    След тези удари поръчките за Рафала се умножиха петорно
Новини по държави: