Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 13:31 2 104 5

Стотици сигнали за трафик на хора и сексуална експлоатация в Кипър

  • кипър-
  • трафик на хора-
  • експлоатация-
  • остров

В същото време на острова нелегално са пристигнали над 1000 непълнолетни лица без родител или придружител

Стотици сигнали за трафик на хора и сексуална експлоатация в Кипър - 1
Източник: Shutterstock

В Кипър броят на сигналите за трафик на хора и сексуална експлоатация е значителен, броят на идентифицираните жертви е малък, а броят на осъдените лица е още по-малък, обобщава кипърската редакция на в. „Катимерини", като се позовава на данните на кипърската Службата за борба с трафик на хора.

В същото време на острова нелегално са пристигнали над 1000 непълнолетни лица без родител или придружител.

На заседание на Комисия по правата на човека в Кипър ръководителят на Службата за борба с трафика на хора Елени Михаил посочи, че в периода 2019-2022 г. са постъпили общо 767 сигнала за трафик на хора и сексуална експлоатация. От тях са установени 49 случая и са идентифицирани 98 жертви. В същото време за последните две години, от юли 2021 г. досега, има само 14 осъдени лица.

Елени Михаил заяви, че сред тези присъди за първи път в Кипър има присъда за просия – принуждаване на възрастна жена да се отдаде на просия.

Тя уточни, че повечето от докладите се отнасят до случаи, пристигащи в Република Кипър от окупираните територии на признатата само от Турция Севернокипърската турска република (СКТР).

По време на заседанието заместник-началникът на оперативния отдел и говорител на Службата за чужденци и миграция Петрос Зениу отбеляза, че в Кипър се намират около 1100 непридружени непълнолетни лица.

Той посочи, че през 2022 г. в Кипър са пристигнали 17 434 незаконни мигранти, от които 3 859 жени. През 2023 г. броят на незаконно пристигналите лица е достигнал 7 631, от които 1 792 жени. Това показва намаление с 50 процента в сравнение с миналата година.

По отношение на жените, които са незаконни мигранти и имат деца непълнолетни момичета, председателят на Комисия Ирини Харалампиду изрази съмнения относно процедурите, които се прилагат в Кипър за защитата на непълнолетните. Тя отбеляза, че „процедурите може би не са такива, че да затворят черните дупки в експлоатацията и трафика на тези непълнолетни момичета“.

На тези съмнения директорът на Службата за чужденци и миграция отговори, че „има протоколи, които се следват за справяне с такива случаи“.

Научният директор на кипърската Асоциация за превенция и справяне с насилието в семейството – Андри Андронику, заяви, че са установени два случая, при които жени са били едновременно жертви на домашно насилие и на трафик. Тя спомена новата програма на Асоциацията – „Къщата на Софи“, насочена към млади и непълнолетни майки–кандидатки за убежище. Програмата функционира от април 2023 г. и по нея досега са обслужени 36 майки и 32 деца. От 36-те майки 14 са непълнолетни и са предимно от страни като Сомалия, Камерун и Нигерия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно е

    0 5 Отговор
    турски кипър . да скъсаме дипломатически отношения с тях .
  • 2 ТУРЧИНА АЛИ

    4 2 Отговор
    Аз ли незнам какво е бисексуален акт на публично място ,боже божеее ,през дрехите са ме отпорвали мъжко и женско ЕДНОВРЕМЕННО и аз принцесата по средата
  • 3 Кондуктора

    7 2 Отговор
    Ако не са българските мивки, много бардаци по Европа няма да ги има!
    Тука от рано самата държава им предлага да учат английски още от детската градина, поне езика да знаят нищо, че работата ще им е по бардаците, да мият чиниите или да чистят тоалетните!
  • 4 Вирус

    10 1 Отговор
    Е сега ли го разбраха или тъпите американци и там желаят конфликт щото Турция нещо не им се кланя вече
  • 5 глоги

    1 0 Отговор
    По отношение на жените, които са незаконни мигрантКи и имат деца- непълнолетни момичета, председателКАТА на Комисията- Ирини Харалампиду изрази съмнения относно процедурите, които се прилагат в Кипър за защитата на непълнолетните.