Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 05:19 1 132 6

Пхенян спря атомен реактор, предполага се, че ще извлича плутоний за оръжия

  • северан корея-
  • ядрен реактор-
  • плутоний

Съолъжението е част ядрения комплекс Йонбьон

Северна Корея е спряла атомния реактор в главния си атомен комплекс, вероятно за да извлече плутоний, който може да се използва за оръжия чрез преработка на отработените горивни пръти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Информацията е на в. "Дон-а илбо", който се позовава на правителствен източник.

Работата на ядрения реактор с мощност 5 мегавата в ядрения комплекс Йонбьон е спряна от края на септември, според разузнавателна оценка на американските и южнокорейските власти, се казва в доклада. "Южна Корея и САЩ смятат, че това може да е признак за извършвана преработка с цел получаване на плутоний с оръжейно качество", според правителствен източник, цитиран от вестника

Комплексът в Йонбьон е основният източник на плутоний, който Северът вероятно е използвал за създаване на ядрени оръжия. Северна Корея също така има съоръжения за обогатяване на уран, който е друг материал, който може да се използва за ядрени оръжия.

"Не се изключва възможността за ядрен опит от страна на Северна Корея", добавя вестникът, като цитира високопоставен служител на южнокорейското правителство без да уточнява какъв анализ е довел до тази оценка. Засега няма коментар от южнокорейските министерства на външните работи и на отбраната.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди вчера подкрепата си за решението на Япония да изгради способности за "контраудар". Той направи това изявление по време на разговорите с японския си колега в Пентагона, докато Вашингтон и Токио засилват координацията в областта на сигурността в условията на нарастващите заплахи в региона, отбелязва южнокорейската агенция Йонхап.

Остин проведе първите си лични разговори с японския министър на отбраната Минору Кихара в Пентагона, откакто Кихара встъпи в длъжност миналия месец. Дневният ред включваше миналогодишното решение на Япония за придобиване на способности за контраудар, които според наблюдатели ще позволят на Токио да предприеме контраудар, ако той или съюзникът му Вашингтон бъдат нападнати - промяна, очевидно отдалечаваща се от дългогодишната японска политика, ориентирана към отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    11 4 Отговор
    Тези не бяха ли много бедни и западащи от къде имат атомна централа?Скоро ще продават и ток на демократичната България съюзник на запада

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ъхъ

    9 1 Отговор
    И да работи и да го спрат този реактор, все е лошо за американците!
    Що си с шапка, що си без шапка, аман!
  • 5 Гошо

    3 0 Отговор
    Само не разбрах кой е вестника, от който сте превели статията? Да не е Бесарабски фронт?
  • 6 кой е с

    2 0 Отговор
    мерак да пробва новата шекерената кимчовата пръчка....
Новини по държави: