5 Октомври, 2023 11:00 1 507 2

Адвокатите в Румъния стачкуват, съдебната система е блокирана за ден

  • румъния-
  • адвокати-
  • стачка

Акцията под надслов “Ден, в който правосъдието не съществува” се проведе в 42 града на страната

Адвокатите в Румъния стачкуват, съдебната система е блокирана за ден - 1
Снимкa: Shutterstock

Повод за недоволството на адвокатите са твърде дългите съдебни срокове, наложени от магистратите, които са в ущърб на клиентите, предаде БТА.

Стачка на адвокатите в Румъния блокира съдебната система за ден. Акцията под надслов “Ден, в който правосъдието не съществува” се проведе в 42 града на страната, сред които Букурещ, Брашов, Галац и Констанца, съобщават местните медии.

“Произнасянето на решенията се отлага по няколко пъти, а мотивираните решения на съдилищата понякога се съобщават и след половин година”, аргументират се недоволните.

Най-многоброен беше протестът в Букурещ, където демонстрантите обърнаха внимание на увеличените вноски към Здравната каса и се оплакаха от високото ниво на гербовия налог.

„Участниците в съдебните процеси са засегнати преди всичко от размера на гербовия налог, който от наша гледна точка е висок“, коментира Александру Франгуля от адвокатска колегия в Брашов, цитиран от PRO TV.

Представителите на адвокатските колегии твърдят, че таксите за служебно представителство стават все по-ниски. По думите им държавата има просрочени задължения от над 700 000 леи за изплащане на хонорари на служебни адвокати.

Недоволните казват, че могат да подновят протестите за неопределено време, както наскоро направиха съдиите в Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еха

    1 0 Отговор
    Забавени решения с 6 месеца и румънските адвокати стачкуват?! Елате да видите у нас какво се случва. В СГС може да чакаш и 24 месеца за решение, във ВКС делото с допускането и крайния резултат също може да си откара две години, че и отгоре. Като цяло в България ти трябват няколко живота, ако имаш 2-3 свързани дела едно след друго. Да не говорим колко е скъпо да водиш граждански дела и колко несигурен е изхода, защото не е сигурно, че съдиите ще се съобразят с теста на закона и установената съдебна практика. Няма нужда и да споменаваме, че немалка част от решенията нямат никакво друго обяснение освен финансово стимулиране на съдията. Примери мога да дам колкото искате, но това няма да промени тенденцията към откровено погазване на закона в полза на далата пари под масата страна.
  • 2 въпросче

    0 0 Отговор
    Румънският минпредс дали ще ги нарече "терористи"?
Новини по държави: