Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 15:09 1 051 7

Ролята на жените в обществото на изборите в Полша е в опасност

  • жени-
  • полша-
  • опасност-
  • аборт-
  • избори-
  • агата

"ПиС не уважава жените"

Ролята на жените в обществото на изборите в Полша е в опасност - 1
Снимкa: Shutterstock

През 2021 г. млада жена посещава болница в Източна Полша, за да направи аборт. Тя е страдала от тежък психически дистрес, защото плодът, е имал смъртоносния дефект - аненцефалия. Лекарите ѝ отказали процедурата от страх да не нарушат закона.

Случаят с Агата, чиято фамилия не е публично известна, илюстрира това, което либералната опозиция в Полша вижда като ерозия на правата на жените по време на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС).

По-късно Агата е направила аборт на друго място, според активисти, които са ѝ помогнали, но тежкото ѝ положение резонира с мнозина преди изборите в неделя, в които правата на жените се очертаха като ключов въпрос на кампанията.

Тъй като броят на колебаещите се жени избиратели е два пъти по-голям от този на мъжете, според доклад на фондация "Батори", социолозите казват, че успехът на опозицията в стимулирането им може да наклони везните.

"ПиС не уважава жените", каза Магдалена Бойко, 36-годишна служителка в офис, по време на митинг на опозицията този месец.

След като е питана какво се надява да направи основният съперник на ПиС, Гражданската коалиция (КО), ако спечели, тя отговоря: "Гарантиране, че можем да носим деца с достойнство, да имаме достъп до ин витро".

ПиС твърди, че има за цел да повиши раждаемостта и да подкрепи семействата, като същевременно се противопоставя на либералните ценности, които се сблъскват с католическото наследство на Полша.

Откакто спечели властта през 2015 г., тя прекрати държавното финансиране за ин витро процедурите и наложи изискване за рецепта за спешна контрацепция, както и стартира универсално детско обезщетение и парични стимули за жените да имат най-малко четири деца.

Тя твърди, че се противопоставя на абортите, но твърди, че забраната от 2021 г., която прави изключение за прекратяване само в случай на изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето на жената, е резултат от решение на Конституционния съд, над което няма власт. Нейните съперници твърдят, че съдът е политизиран, което ПиС отрича.

Проучванията показват, че ПиС вероятно ще спечели, но подкрепата за нея е намаляла, отчасти заради рекорда ѝ по отношение на правата на жените и върховенството на закона. Някои проучвания показват, че основната опозиция може да сформира правителство на мнозинството, дори ако ПиС е на първо място.

"За чии гласове трябва да се борим? Жените в 30-те и 40-те си години. Тези, които са обезсърчени от политиката като цяло, но все повече се притесняват за собствения си статут", каза високопоставен служител на KO пред Ройтерс.

Политолози казват, че масовите протести, които обхванаха Полша заради забраната на абортите през последните години, може да мотивират някои жени избиратели да подкрепят опозицията, но може също така да са убедили други, че гласът им не се брои.

"Това младо поколение в частност е тежко психологически увредено, абсолютно пренебрегнато, осмивано, понякога унижавано", казва Анна Матерска-Сосновска от Варшавския университет.

KO казва, че ще търси законодателство, което да позволи аборт до 12 седмици без ограничения, ако спечели, което е голям обрат за партията, която от години избягва да заеме позиция по въпроса.

Раждаемостта в Полша спадна до най-ниското си ниво от Втората световна война насам тази година. Активистите казват, че това отчасти се дължи на факта, че жените се страхуват да имат деца след няколко случая, когато бременни жени са починали от сепсис в болници, докато лекарите са чакали сърцето на плода да спре да бие.

"Оставам с убеждение, че поради действащото законодателство в Полша ... човек може просто да умре от бременност", казва Антонина Левандовска от Фондацията за жените и семейното планиране. "Жените в Полша са ужасени“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свят се Запали...

    1 22 Отговор
    Е ли. си я ЧЕШЕ.......ПРЕОРИТЕТИ ....преоритети
  • 2 Тра-ла-ла

    4 22 Отговор
    Жените кога най-накрая ще кажат, че не искат права а привилегии?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 лъжа веле

    4 23 Отговор
    Соросоидите пак лъжат. Никой не е забранил абортите по медицински причини - когато има заплаха за здравето на жената или когато плода е увреден. Също ако жената е била изнасилена, отново й се разрешава да направи аборт.
  • 5 Гошо

    3 22 Отговор
    През 2021 г. млада жена посещава болница в Източна Полша, за да направи аборт......... И така нататък до като стигнем до ДВ
  • 6 Майна

    22 2 Отговор
    руската пропаганда не спира . Фашизъм и идиотизъм .
  • 7 така така

    3 23 Отговор
    Taka e при фашизъм... то и унас е почти така. Дано БСП спечелите на повечето места.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания